Kıbrıs Kedisi

kıbrıs kedisi

Akdeniz’in büyük cüsseli, sevimli ve 10.000 yıllık geçmişiyle günümüzde var olan en eski kedi türlerinden biri olarak bilinen Kıbrıs kedileri, Saint Helen ve Saint Nicholas olarak da bilinmektedir. Atalarının avcı özelliklerini binlerce yıldır nesilden nesile aktarmış ve bu yeteneklerini evlerimizde devam ettireceği oyunlara çevirebilmiş olan bu kedi türü, kalabalık ailelere ve geniş evlere uyumludur. Binlerce yıllık tarihinde, herhangi bir insan müdahalesi olmadan tamamen doğal seçilim yoluyla var olan bu ırkın tarihide oldukça şaşırtıcıdır.

Kıbrıs Kedisinin Tarihçesi

2004 yılında Kıbrıs’ta yapılan bir kazı çalışması sonucunda 9.500 yıllık bir mezarda bulunan yaban kedisinin (Felis silvestris lybica) keşfinin, bugüne kadar insanlarla yakın ilişki içerisinde bulunmuş olan bir kedinin en eski örneği olduğu sonucuna varılmıştır.

Shillourokabmbos’un Neolitik bölgesinde çalışan Jean Guillain liderliğindeki arkeologlar, insan yerleşiminden önce anakaradan ayrılmış bir adada dikkatlice defnedilmiş bir kedinin kalıntılarını ortaya çıkardılar. Yapılan çalışmalarda, küçük bir çukur veya mezarın kasıtlı olarak kazıldığını ve kedi cesedinin içine yerleştirilerek kapatıldığını keşfetmişlerdir. Kedi iskeleti, Mısırlı kedi tasvirlerinden 4.000 yıl veya daha eskiye dayanmaktadır.

4.yüzyılda başlayan yılan ve haşere istilasının üstesinden gelebilmek için Aziz Helen Mısır’dan yüzlerce kedi getirmiştir. Bu nedenle Kıbrıs cinsi kedilerin, Mısır kedilerinin soyundan geldiği ifade edilmektedir. Aradan geçen yüzlerce yıldan sonra ticaretin artmasıyla, Kıbrıs cinsi kedilerin ortaya çıkmasında ve adada yayılmasında etkili olmuştur. Doğal seçilim yoluyla oluşan bir ırk olmasının sonucunda, nesiller boyunca köklerinde ve desenlerinde değişimler meydana gelmiştir.

Kıbrıs cinsi kedileri dünya genelinde birçok kedi yetiştirici kuruluş tarafından kabul edilmemiştir. Kıbrıs kedisinin kendi başına bir cins olarak değil, Mısır kedilerin soyundan gelmiş olması düşüncesi bunun en etkili sebebidir. 2009 yılında bu Kıbrıs cinsi kedilerin tanınması için Kıbrıs Ulusal Kedi Derneği Kuruldu. Kıbrıs kedileri, Dünya Kedi Federasyonu(WCF) tarafından tam üye statüsüne alınmış olsalar da, TICA, CFA gibi dünyanın en önemli kedi ırkları kuruluşları tarafından henüz tanınmamaktadır.

Kıbrıs Kedisi Kişilik ve Karakter Özellikleri

Eğlenceli, aktif ve sosyal bir ırk olan Kıbrıs kedileri, meraklı ve zeki kedi türlerinden biridir. Etrafını keşfetmek ve çeşitli aktiviteler içerisinde yer alan günlük rutinlerinden sadece birkaçıdır. Oldukça enerjik ve aktif bir kedi cinsi olan Kıbrıs kedileri, bulundukları ortamda mutlaka bir aktivite içerisinde yer alır. Yalnız olduklarında bile bu aktivitelerine sahiplerini veya aile fertlerini dahil etmeye çalışıp birlikte oynamak isteyen bir kedi türüdür. Bu aktiflikleri sonucunda genellikle geniş alanlara ihtiyaç duyar ve bu alanları bulmadıkları durumlarda huzursuz davranabilirler. Sahiplerine bu huzursuzluklarını çok çabuk belli ederek, sahiplerini stres altına sokabilirler.

Enerjik vücutlarını meraklarıyla harmanlayarak, açık kapı, çekmece ve dolapları karıştırarak, neler olup bittiğine göz gezdirirler. Hatta dikkatlerini bir şey çekmişse, patileriyle kontrol edip onun ne olduğunu anlamaya çalışırlar. Bu durum bazen çok sinir bozucu olabilmesinin yanı sıra evdeki eşyalara da zarar vermesiyle sonuçlanabilir. Bu cins kedilerin oldukları ortamda, genellikle bolca oyuncak, kedi ağacı ve kedi mobilyaları temel gereksinimdir.

İnsanlarla oldukça sıkı dost bağları kurabilen, onlarla birlikte olmaktan keyif alan Kıbrıs kedileri, sosyal kedi türlerinden biridir. Eve gelen yabancılardan korkup kaçmayan, bu yabancıları kısa bir süre gözlemleyip ve tehlike arz etmediklerinin kanısına vardıktan sonra hemen dost canlısı tavırlar sergilerler. Aile üyeleri ve diğer evcil hayvanlarla da bolca zaman geçirmek isteyen bu cins kediler, yalnız kaldıklarında türlü sesler çıkaran ve bazen oyunlarına katılmasını isteklerini patileriyle dürterek davet ederler. Çocuklarla da oldukça iyi anlaşan Kıbrıs kedileri, büyük ve sağlam vücutlarıyla genellikle bebeklerle ve küçük çocuklarla yalnız bırakılmamalıdır.

Oyunlarında güçlü patileriyle istemeyerek çocuklara zarar verebileceklerini hatırlatalım. Kıbrıs kedileri dost canlısı ve insan odaklı olmasının yanı sıra iyi huylu sadık bir köpeğe benzer kişiliğine sahiptir. Geniş alanlara ve kalabalık ailelere sahip olmak isteyen bu cins kediler ideal bir evcil kedi türü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kıbrıs Kedisinin Fiziksel Özellikleri

Kıbrıs cinsi kedilerin büyük vücutlarının boyutları değişse de orta boy kedi sınıfında yer almaktadırlar. Son derece güçlü, iri ve çok diri görünen bu cinsin, uzun bir boyun ve sırt yapısı vardır. Kaslı ve atletik yapıya sahip, oldukça geniş patilere sahip uzun ve ince bacakları diri görünümlerini tamamlamaktadır.

Yuvarlak ve geniş bir kafa yapısı bulunan Kıbrıs kedilerinin, yüzü üçgen görünümünü andırmaktadır. Erkeklerin de elmacık kemikleri daha belirgin ve karakteristiktir. Alın ve yanak kısımları renkli desenlere sahip olsa da, çene ve boynun alt kısmı genellikle beyazdır. Kafalarının üzerinde bulunan kulakları genellikle dik ve açıktır. Bu da, onlara her zaman aktif ve uyanık bir görünüm katar. Badem şeklindeki gözleri çeşitli renklerde olabilirken, göz yapısı kafasına göre geniş ve iri görünümdedir.

Kıbrıs kedisinin tıpkı gözleri gibi kürkleri de çeşitli renklere ve desenlere sahip olabilmektedir. Uzun ve kısa tüylü olabilmeleri, doğal seçilimin bir göstergesidir. Genellikle beyaz, gri, kahverengi, turuncu renk ve desenlere sahip olmalarının yanı sıra tarçın ve leylak renklerinde de görülebilirler. Renk ve desenler kafa, kuyruk ve sırt kısımlarında bulurken, ağız çene ve bacaklar beyaz renklidir.

Kıbrıs Cinsi Kedilerin Ortak Sağlık Sorunları

Oldukça uzun bir tarihi geçmişe ve genetik çeşitliliğine sahip olan Kıbrıs kedileri, sudan uzak dağlık bölgelerde yaşamış çok eski bir ırktır. Doğal seçilim yoluyla oluşumları ve iklim şartlarına uzun süre adapte olmaları onları genellikle sağlıklı kedi türlerinden biri yapmaktır. Kıbrıs cinsi kediler hakkında kayıtlara geçen veya bilinen genetik bir hastalık ve bozukluk yoktur. Kulak enfeksiyonu, obezite ve parazit görülebilmektedir. Enfeksiyonlara karşı düzenli olarak ağız, göz ve kulak temizlikleri düzenli olarak yapılması durumunda, Kıbrıs kedileri oldukça sağlıklı bir yaşam sürebilmektedirler.

Kıbrıs Cinsi Kediler İçin Evcil Hayvan Sigortası

Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.

Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?

  • Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
  • Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
  • Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
  • Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.

Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Kıbrıs Kedileri İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kıbrıs kedileri kaç yıl yaşar?

Kıbrıs cinsi kedilerin ortalama yaşam süreleri 14 ile 16 yıl arasında değişmektedir. Genellikle sağlıklı bir cins olan Kıbrıs kedilerinin, bakımlarının aksatılmadan yapılması yaşam kalitelerini artırarak daha uzun yaşamalarını sağlayabilir.

Kıbrıs kedileri nasıl eğitilir?

Bağımsızlıklarına düşkün olan Kıbrıs kedilerinin ilk başlarda eğitilmeleri pek de kolay olmayabilir. Bulunduğu ortamda aile fertlerine ve öncelikle sahibine alıştıktan sonra, aktif bir kedi olma özelliğinden dolayı oyunlar eşliğinde eğitilmesi oldukça kolaydır. Eğitimleri sırasında meraklarını giderebilecek ve enerjilerini harcayabilecek oyunlar oynatılması, hem karaterini hem de fiziksel özelliklerini ortaya koymasını sağlayacaktır. Tuvalet eğitimini de sahiplerine alışması durumunda çok kısa bir sürede tamamlayacaklardır.

Kıbrıs kedilerin bakımı nasıl yapılır?

Kıbrıs kedileri uzun ve kısa tüylü olmak üzere iki farklı kürk yapısına sahiptir. Kısa tüylüler haftada bir defa taranması yeterli olsa da uzun tüylülerin haftada en az 2 veya 3 defa taranması gerekmektedir. Kulak enfeksiyonunun yaşanmaması için kulak temizliğine önem gösterilmesi ve diğer kedi türlerinde de olduğu gibi tırnak kesimi, göz ve ağız bakımlarının yapılması gerekmektedir.

Kıbrıs kedileri çok tüy döker mi?

İlgisizlik, sevgisizlik Kıbrıs kedilerini strese sokar ve çok tüy dökmesine sebep olabilir. Özellikle mevsim geçişlerinde ve sağlıksız beslendiklerinde normalden fazla tüy dökerler. Bu nedenle, Kıbrıs kedisinin tüyleri haftada en az 3 kere taranmalıdır.

Kıbrıs kedileri nasıl beslenmelidir?

Kıbrıs cinsi kediler oldukça aktif bir kedi türüdür. Günün büyük bir bölümünde oyun oynayarak ve geniş alanlarda koşturarak harcadıkları enerjinin karşılığı olarak, yüksek protein içerikli mamaların tercih edilmesi gerekmektedir. Günde 2 veya 3 öğün yeterli miktarda beslenmeleri tercih edilmelidir. Ayrıca harcadıkları enerjiden dolayı, sahiplerinin aşırı beslemeleri durumunda obeziteye yatkın olan bu cins kedilerin, aşırı kilo alarak stres altına girebileceklerini de hatırlatalım.