Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan nadir canlılardan Karakulak kedisi, Afrika ve Asya kıtalarının her yerine dağılmış kedi türüdür. Türkiye’de de yaşayan Karakulak kedisi, adını kulaklarının üzerindeki siyah püsküllerinden alır. Kedi ailesinin en gizemli, eşsiz ve göz alıcı üyelerinden biri olan Karakulak, ülkemizde yaşayan ikinci büyük kedidir.
Karakulak Kedisinin Tarihçesi
Dış görünüşü ile vaşağa benzetilen Karakulak kedileri, Step vaşağı ve Mısır vaşağı gibi adlarla da anılmalarına rağmen yapılan DNA çalışmaları sonucunda tamamen farklı bir tür olduğu saptanmıştır. Afrika altın kedisi ve Serval’lar ile yakın akraba olduğu keşfedilmiştir. Karakulak kedisi Afrika ve Orta Asya’da yaşamını sürdüren çok eski bir ırktır. Karakulak kedisi tarihi, filogenetik çalışmaların sonucunda Karakulak ve Afrika altın kedi türleri 3 milyon yıl önce ayrıldığını gösteriyor. Bu iki tür, Serval (Leptailurus serval) türü ile 6 milyon yıl önce birbirinden ayrılarak Caracal soyunu oluşturmaktadır. Bu soyun atalarının 5.6 milyon yıl önce Afrika’ya geldiği ifade edilmektedir.
Caracal caracal olarak sınıflandırılan bu cins, 1961 yılında Georges Buffon tarafından Caracal olarak adlandırılmış ve Türkçe’ de ‘karrah-kulak’ çevrilmesinin ardından Karakulak olarak yerini almıştır. Türkiye’de Güney Toroslar, Konya Havzası ve Güneydoğu Anadolu’da yaşadıkları bilinen Caracal, ülkemizde ilk olarak 2002’de biyolog Batur Avgan tarafından görüntülenmiştir. Eski Çin kültüründe de antik Mısır’da rastlanılan Karakulak kedileri, insanoğlu tarafından uzun yıllardan beri tanınmaktadır. Eski kültürlerde çok değerli olan bu canlılar, günümüzde de varlıklı ailelerin birer ev arkadaşı veya soylu ailelere verilen pahalı bir hediye olması ne kadar değerli olduklarının bir göstergesidir.
Karakulak Kedisi Kişilik ve Karakter Özellikleri
Her ne kadar Afrika altın kedileriyle birlikte 6 milyon yıl önce Serval’lerden ayrılsalar da Caracal soyunu oluşturan Karakulak cinsi, Serval kedilerinin kişiliklerine sahiptirler. Doğal ortamlarında gece ortaya çıkarak, vahşi doğada fark edilmesi oldukça zor olan kedi türüdür. Beslenmelerini genellikle kemirgenler, kuşlar ve küçük memeli hayvanlarla sağlamaktadırlar. Vahşi doğada kendi bölgelerine hakim olmak isteyen Karakulak kedileri, yalnız veya çiftler halinde yaşarlar ve bölgelerinde bulunan neredeyse her şeyi idrarı ile işaretlerler. Yağmurun az olduğu ormanlar, düz ovalar ve yarı çöllerde yaşamayı tercih ederler.
Uzman kedi yetiştiricileri gözetiminde doğan ve yetiştirilen Karakulak kedileri, tehlikeli ve saldırgan değildir. Bu da bir aile ortamında yaşayabilmesi için oldukça önemlidir. Evcilleştirilen Karakulak kedileri insanlarla vakit geçirmekten keyif alırlar. Meraklı ve çok çevik olmalarından dolayı top veya peluş oyuncaklarla takip gerektiren oyunları oynamaktan hoşlanırlar. Karakulak’lara zaman ayırıp ilgi gösterildiğinde, fazlasıyla sevecen ve sosyal bir kedi olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Onlardan bir oyuncağı saklayıp bulmasını istediğinizde, anında bulacak ve hemen size geri getirecektir. Bu da Karakulak kedilerinin muhteşem bir hafızaya ve çok gelişmiş bir zekaya sahip olduklarını gösterir.
Avlanma içgüdüsü nedeniyle ev dışında vakit geçirmeyi de çok severler. Karakulak kedileri bazı ülkelerde evcil hayvan olarak beslense de hiçbir zaman tamamen evilleştirilemedikleri unutulmamalıdır. Bu nedenle Karakulak kedisi sahibi olmak için çok fazla tecrübe, özveri ve hazırlık gerekmektedir.
Karakulak Kedisi Fiziksel Özellikleri
Karakulak kedileri, Afrika kökenli küçük kediler arasında en büyük kedilerdir. Ağırlıkları ortalama 13 ile 20 kilogram aralığında olan bu cins kediler orta boy kedi sınıfında yer alırlar. Sağlam bir gövde yapısıyla da küçük kediler arasında en güçlü olan kedi türüdür. Erkek Karakulak’lar dişilerden daha büyük bir vücuda sahiptirler. Karakulak türünün yüzünde ve çene altında beyaz, göz ve ağız çevresinde ise belirgin siyah işaretler vardır. Kafa yapıları vücut uzunluğuna göre oldukça küçüktür ve yüz hatları üçgen şeklinde bir kamaya benzer. Çeneleri vahşi doğaya ayak uydururcasına oldukça güçlüdür.
Karakulak kedilerinin uzun ve sivri kulakları vardır. Kulakların ucunda siyah tüyler bulunur ve bu tüyler onları diğer kedi türlerinden ayıran belirgin bir özelliktir. Diğer kedi türlerinin kulaklarından farklı olarak Karakulak kedilerinin kulakları dışa doğru açıktır. İyi bir işitme kabiliyetlerine sahip olmalarını sağlayan 20 ayrı kulak kası vardır. Bu da onların avlarını bulmayı kolaylaştırırken diğer canlılara karşı üstünlük kurmasını sağlar.
Gözlerin kenarları kulaklara doğru kesin bir biçimde sivrilir. Badem şeklini andıran göz yapısı vardır ve göz kenarları kalemle çizilmişçesine siyahtır. Göz renkleri genellikle tüy rengi ile benzer ve uyumludur.
Karakulak kedisinin kürkü kalın, kısa ve yumuşak bir yoğunluğa sahiptir. Karakulak türü, çizgi desenlerine sahip olmayan az sayıdaki kedi türünden biridir. Bundan dolayı vücutlarında benek veya düz çizgilere rastlanmaz. Karakulak kedisinin kürk rengi tuğla kırmızısı , kahverengi ve griden dumanlı bir renge kadar değişen tonlara sahiptir. Çene, boğaz ve karın kısımları genellikle beyazdır. Siyah renkte Karakulak kedilerinin de olduğu gözlemlenmiştir.
Karakulak Cinsi Kedilerin Ortak Sağlık Sorunları
Vahşi doğada yaşayan Karakulak cinsi kedilerin tedavi edilemeyen cilt ve yaralanmalara bağlı olarak enfeksiyonlar kaptığı bilinmektedir. Ancak evcil Karakulak kedisinde bu tip enfeksiyonlar görülmezken en çok gözlemlenen hastalık ise obezitedir. Karakulak cinsi kediler aşırı besin tüketimine ihtiyaç duyduklarından dolayı sahiplerinin aşırı beslemesi durumu söz konusudur. Sahipleri, veteriner eşliğinde düzenli bir beslenme programı ile Karakulak’ların karşılaşabileceği obezitenin önüne geçilebilir ve sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlayabilirler.
Karakulak Cinsi Kediler İçin Evcil Hayvan Sigortası
Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.
Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?
- Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
- Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
- Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
- Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.
Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Karakulak Cinsi Kediler İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Karakulak kedisi evde beslenir mi?
Küçük kediler arasında en güçlü ve en büyük kediler olan Karakulak’lar evcilleştirilebilirler. Uzman yetiştiriciler tarafından özverili bir şekilde yavruluk döneminden itibaren eğitilerek evcil bir hayvan olabilmektedirler. Ancak her ne kadar evcil bir hayvan olarak yetiştirilseler de doğaları gereği geceleri daha aktif olmayı severler ve fazla gürültüden hoşlanmayan kedilerdir. Bu nedenle evden yüksek yerlerde oturup etrafı izlemeyi severler.
Karakulak kedisi tehlikeli midir?
Doğal ortamlarında yaşayan Karakulak kedileri içgüdüleri harekete geçmediği sürece insanlara ve diğer hayvanlara saldırmazlar. Saldırmak onlar için sadece kendilerini ve bölgelerini koruma biçimidir. Evcil olarak yetiştirilen Karakulak kedisi, insanlarla aynı ortamda yaşadıklarından dolayı kendi bölgelerini insanlarla paylaşmayı öğrenirler. Genellikle bölgelerini korumak için saldırganlaşan Karakulak’lar, bölgelerini insanlarla paylaşmayı öğrendiklerinden dolayı ev içerisinde tehlikeli bir durum ve saldırganlık göstermeyeceğinden emin olabilirsiniz.
Karakulak kedisi kaç yıl yaşar?
Doğal ortamlarında yaşayan Karakulak kedilerinin ortalama yaşam süreleri 12 ile 16 yıl arasında değişmektedir. Ancak evcilleştirilen Karakulak kedilerinin yaşam sürelerinin 20 yıla olduğu gözlemlenmiştir.
Karakulak kedisi nasıl eğitilir?
Karakulak kedileri, çok az kişi tarafından başarılı bir şekilde eğitilerek mutlu bir evcil hayvan olarak beslendiğini söyleyebiliriz. Karakulak kedilerinin evilleştirebilmesi için büyük bir özveri ve sabır gerekmektedir. Bu tür kedilerin evcilleştirilmesi için doğumundan itibaren sahiplenmek çok önemlidir. İlk 6 ayı geçmeden pençeleri çıkarılmalı ve tehlikesiz hale getirilmelidir. Elbette bunları yaparken sahiplerinde oldukça ilgi ve sevgi görmeleri de gerekmektedir.
Karakulak’lar eğitilmez kediler değildir ancak belli başlı komutları yerine getirebilmesi zaman alabilir. Bu süre zarfında açık havaya ihtiyaç duyduklarını unutmamalısınız. Açık hava kafesinde, bahçede ve dışarda yürüyüşe ihtiyaç duyarlar. Köpekler gibi tasmalı yürüyüşlere yavruluk döneminde kolayca alıştırılabilirler. Bu tür kediler, yeteri kadar enerji ve özen göstermeye istekli olanlar için mükemmel evcil kedilerdir.
Karakulak kedisi nasıl beslenmelidir?
Karakulak cinsi kediler aşırı etobur hayvanlardır. Çok güçlü çeneleri ile avcılık yetenekleri oldukça gelişmiştir. Doğal ortamlarında kemirgenler, sürüngenler ve tavşanlar ile beslenir. Ancak kendinden büyük ceylan ve antilop yediği de gözlemlenmiştir. Uzun süreler susuzluğa dayanabilen bu cins, susuzluklarını genellikle avlarının vücut sıvıları ile gidermektedirler. Evcil hayvan olarak beslenilen Karakulak’lar çiğ et ve kuru mama ile beslenmelidir. Karakulak sahiplerinin unutmaması gereken en önemli konu, aşırı etobur olduklarından dolayı fazla et tüketmeleri gerektiğidir.