Himalayan Kedisi Özellikleri ve Bakımı

himalaya kedisi

Himalayan kedisi; İran kedisi ile Siyam kedisinin çiftleşmesi sonucu, İran kedisinden aldığı atletik vücudu ve kürküyle, Siyam kedisinden aldığı renk, desen ve çarpıcı koyu mavi gözler ile ortaya çıkan muhteşem kedi türüdür. Her iki kedi türene benzerliği açısından oldukça karıştırılsa da Himalayan kedilerinin kendine has farklı özellikleri bulunur. Çekici mavi gözlerine ve görenleri kendine hayran bırakan kürk renklerine sahip olan Himalayan kedileri oldukça sevgi doludur ve insanlarla vakit geçirmekten keyif alırlar.

Himalayan Kedisi Tarihçesi

Himalayan kedisi, 1931 yılında Virginia Cobb ve Dr. Clyde Keeler tarafından İran kedisi ve Siyam kedisinin deneysel üreme programında çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir türdür. Çiftleşmenin ardından Newton’s Debutante adlı ilk Himalayan yavru kedisi üretildi. İki farklı cins kedinin genetiklerinin birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan Himalayan kedi cinsi, farklı bir kedi türü yaratmak amacıyla yapılmadığı bilinmektedir. Bu çalışmalarda belirli kedi özelliklerinin kalıtsal olup olmadığını gözlemlemek amacıyla İran ve Siyam kedi türlerini çiftleştirilmiştir. Ancak bu çiftleşme sonucu ortaya çıkan Himalayan kedisinin iki cins kedinin de özelliklerini taşımasıyla onu özel kılmıştır.

1950’lere gelindiğinde Kanada’da Ben Borrett, uzun tüylü renkli bir kedi yaratmak için benzer bir üreme programı üzerinde çalışmalar yapmıştır. 1955’te Governing Council of the Cat Fancy’i, Himalayan kedilerini Colorpoint Longhair kedi sınıfına dahil olduğunu tanımladı. Amerikan Kedi Dernekleri 1957’de Himalayan kedilerini tanımasının ardından bu türün bütün dünyaya yayılmasında ve popülaritesini arttırmasında etkili olmuştur.

Asya kedisi olan Himalayan’ların yapay seçimler sonucunda türeyen bir cins olması, yapılan araştırmaların günümüzde de devam etmesini sağlamıştır. İran kedilerinin baskınlığını korumak ve ırkı güçlendirebilmek için Himalayan kedileri aşılanarak çalışmalarda yer almıştır.

Himalayan Kedilerinin Kişilik ve Karakter Özellikleri

Himalayan kedileri; dengeli,sevecen, tatlı ve dost canlısı olmaları açısından çok iyi bir ev arkadaşıdır. Perdelere tırmanmak, eşyaları kırıp dökmek yerine sahiplerine sarılmayı tercih eden Himalayan’lar, çoğunlukla sakin bir mizaca sahip zeki kedi türlerindendir. Bazı yetiştiriciler bu zekalarının etkisiyle konuşmaya meyilli olduklarını ifade etsede, Siyam cinsi kediler kadar konuşmaya meraklı değillerdir.

Nazik, iyi huylu ve konuşkan olan bu cins kediler, bazı zamanlar huysuz olabilmekte ve sahiplerini sinir edebilmektedir. Huysuzluk yapmadıkları zamanlarda oldukça sessiz ve sakin bir yapıya sahiptirler. İlgi görmeyi, sevilmeyi ve kucağa alınmayı çok sevmelerine rağmen bu ilgi ve sevgiyi diğer evcil hayvanlarla paylaşmayı sevmezler. Ancak sosyal yönleri ve oyuncu kişilikleri sayesinde ilginin üzerinde olduğunu hissettiği sürece çocuklar ve diğer evcil hayvanlarla arkadaşlık etmektedirler.

Kendilerini rahat hissettikleri köşelerde saatlerce uyuyabilen Himalayan’lar, sakinlikleri ve uzun süre ortada görünmemeleri sebebiyle sahiplerini endişendirebilirler. Uyudukları zaman oldukça umursamaz olabilirler ve bu anlarda ortaya çıkabilecek gürültüden nefret ederler. Çocuk seslerinden de rahatsız olan Himalayan’lar, ev içerisinde sessiz bir köşe bularak, kendilerini bu sesten izole etmeye çalışırlar.

Çocukların seslerinden bile kaçmak isteyen bu cins kediler, ilginin kendisinde olduklarını hissettiklerinde çocuklarla oynamayı çok severler. Hatta bu oyun zamanlarında en iyi arkadaşları çocuklar bile olabilir. Sevgiye, sakin bir ortama ve ilgiye oldukça ihtiyaç duyan kaprisli Himalayan’lar, istedikleri ilgiyi ve şefkati gösteremeyecek olan aileler ve kişiler için uygun bir kedi türü değildir.

Himalayan Kedilerinin Fiziksel Özellikleri

Büyük, güçlü ve kaslı kemiklere sahip olan Himalayan cinsi kediler, vücut yapıları olarak orta büyüklükteki kedi türleri arasında yer almaktadır. İyi gelişmiş kas yapısına sahip olan kediler kısa bacaklara sahiptirler. Kısa bacakları ve omuzlarının hafif düzeyde kambur görünümünün etkisiyle tıknaz fakat çok sevimli bir görüntü oluştururlar. Bu sevimlilikleri, yuvarlak kafa yapıları, basık suratları ve dolgun yanakları ile oldukça artar. Orta büyüklükteki vücutlarına uygun kafa yapıları ile dış görünüşlerini tamamlarlar.

Genellikle koyu mavi göz rengine sahip Himalayan kedilerinin gözleri yuvarlak ve birbirinden uzak bir yapıya sahiptir. Gözlerinin hemen üzerinde yer alan kulakları, kafa yapısına uygun olacak bir şekilde geniş ve küçüktür. Küçük kulakları fazla açık bir yapıya sahip olmamasıyla beraber oldukça sevimli görünür.

Himalayan cinsi kedileri diğer kedi türlerinden ayıran özelliklerinden birisi, uzun ve düz tüylerinin bütün vücutlarını eşit derecede kapatılmasıdır. Düz ve uzun tüylere sahip olmalarının yanı sıra kabarık bir tüy yapısına da sahip olmaları, onları olduklarından daha iri görünmesine sebep olur. Uzun ve kabarık tüyleri iki farklı renklere sahip olabilmektedir. Genellikle gövdede bulunan tüyler beyaz ve beyazın tonları olurken, kafa ve patileri kahverenginin tonlarında olmaktadır. Kulak, bacak, kulak ve kuyrukları gövde renginden farklıdır ve bu farklılıkları onları görenleri oldukça etkiler.

Himalayan Cinsi Kedilerin Ortak Sağlık Sorunları

Himalayan cinsi kedilerde, polikistik böbrek hastalığı, retinal atrofi ve solunum hastalıkları diğer evcil kedi türlerine oranla daha fazla görülebilmektedir.

Polikistik böbrek hastalığı, böbreklerin büyümesine ve böbrek fonksiyonlarının bozulmasına neden olan kalıtsal bir hastalıktır. Genellikle 7 ile 10 yaş aralığında ortaya çıkmasına rağmen 3 yaş öncesinde de görülme riski vardır. Bazı yetiştiriciler, polikistik böbrek hastalığı içermeyen yetiştirme programları üzerinde çalışsa da, henüz etkili olabilmiş değillerdir.

Retinal atrofi, yaşamın erken dönemlerinde ortaya çıkar ve görme sorunlarına neden olmaktadır. Çok hızlı ilerleyen bu hastalık, 15 haftalık süre zarfı içerisinde kedileri kör edebilir.
Himalayan cinsi kedilerin belirgin bir nefes alma sorunları olmasa da, bu tür düz yüzlü ırklar ısıya karşı hassastırlar. Sıcak havalardan koruma, serin ve konforlu alanlarda yaşamaları gerekir. Solunum sıkıntısı ve stresli koşullarda ölüm potansiyelleri nedeniyle birçok havayolu şirketinin, bu tür kedileri kargo bölümlerinde taşımadıklarını da hatırlatalım.

Himalayan cinsi kedilerin diğer kedilere oranla mikroplara çok daha açık olmalarıda hastalıklara yakalanmalarını kolaylaştırmaktadır. Mikrop ve bakterilerden korunabilmeleri için sürekli temiz ortamlarda yetiştirilmeleri gerekmektedir.

Himalayan Cinsi Kediler İçin Evcil Hayvan Sigortası

Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.

Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?

  • Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
  • Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
  • Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
  • Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.

Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Himalayan Kedileri İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Himalayan Kedileri kaç yıl yaşar?

Himalayan cinsi kediler ortalama olarak 13 ile 15 yıl arasında yaşayabilmektedir. Kalıtsal hastalıklarının riskleri sebebiyle düzenli olarak kontrollerinin yapılması gerektiğini unutmayalım.

Himalayan Kedilerinin kökeni neresidir?

Himalayan cinsi kedi, İran ve Siyam cinsinin çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir türdür. Orta Asya kökenli olan bu tür, hem İran kedisinin hem de Siyam kedisinin özelliklerini barındırmaktadır.

Himalayan Kedilerinin bakımı nasıl yapılır?

Himalayan cinsi kedilerin bakımı diğer kedi türlerine göre daha zahmetlidir. Ölü tüylerin ayıklanması için düzenli olarak taranması gerekir. Sıcak havalarda bu tür kedilere banyo yaptırılarak rahatlamalarına yardımcı olunabilir. Hastalıklara karşı çok açık olduklarından dolayı mama, su ve kum kaplarının dezenfekte edilmesi sağlıkları açısından oldukça önemli olduğunu da hatırlatalım.

Himalayan Kedileri nasıl beslenir?

Himalayan kedilerinin rahat mizaçlarının etkisiyle, istedikleri zaman yemek yemeyi ve az az yemeyi severler. Günde 11 ile 12 defa beslenen bu tür kediler için protein oranı yüksek ve temiz su tercih edilmelidir.

Himalayan Kedileri nasıl eğitilir?

Sakin ve rahat tavırlarıyla öne çıkan Himalayan’lar, kendi canlarının istediklerine göre vakit geçirmeyi seven bir tür olarak bilinmektedir. Bu durumda, Himalayan kedisi verilen komutları anlamakta güçlük çekmektedir. Fakat yavru Himalayan’ları eğitmek düşünüldüğü kadar zor değildir. Tuvalet eğitimi, tüy bakımı, tırnak bakımı ve diş fırçalanması gibi anlarda, sahiplerinin ilgili, sevecen ve sabırlı olması bu süreçte yavru Himalayan kedisinin eğitilmesinde kolaylık sağlayacaktır. Her olumlu geri dönüş sonrasında küçük bir ödül veya sevgi dolu bir sarılma ile eğitim sürecini çok daha kolay atlatabileceğinizi unutmayalım.