Havana kedisi; parlak yeşil gözleri, kısa pürüzsüz ve zengin kahverengi kürkü ile kedi türleri arasında dikkat çeken ender ırklarından biridir. Bazı yetiştiriciler adını Havana purosunun zengin rengine benzerliğinden aldığına inanırken, bazıları ise adını Havana tavşanından aldığını düşünüyor. Parlak ve etkileyici yeşil gözleri, hafif öne eğik ve bükük kulaklarıyla birlikte başka hiçbir türe benzer görünümleri olmayan Havana kedileri bu özellikleri ile eşine rastlanmayan bir kedi türü olarak öne çıkmaktadır.
Havana Kedisinin Tarihçesi
Kahverengi tonlarına sahip kürk renkleriyle çok uzun yıllar boyunca kedi meraklılarının dikkatini çeken Havana cinsi, gizemli diğer kedi türleri gibi Siyam’dan geldiği bilinmektedir. Tayland Krallığı’nın kuruluşundan, şehrin işgalciler tarafından yıkıldığı 1767 yılına kadar geçen sürede, Ayutthaya kentinde bulunan ‘The Cat Book Poems’ de tasvir edilmiştir. Siyam (Tayland) halkının kahverengi kedileri beğenmesinin yanı sıra bu kedilerin dostlarını kötülüklerden koruduklarına da inanmışlardır.
1800’lerin sonlarında itibaren gelen ilk kahverengi kediler İngiltere’de gösterilmeye başlamasının ardından, 1888 yılında İngiltere’deki bir gösteride birincilik ödülü aldı ve kedi meraklılarının ilgisini çekti. Bu ilgiyle beraber kedi meraklıları kahverengi kediler üzerinde çalışmalar başlatmıştır.
1928 yılında İngiliz Siyam Kedisi Kulübü, en iyi kahverengi gövdesi olan kediye özel bir ödül vermiştir. Bu ödül ile beraber o dönemde ‘çikolata rengi Siyam’ olarak tanınmaya başlamışlardır.
1950’lerin başlarında bir grup İngiliz kedi meraklısı Havana adı verilen zengin kahverengi kediyi geliştirdi. Barones Miranda Von Ullman(Roofspringer), Bayan Anne Hargreaves(Laurentide) ve Bayan E.Fisher(Praha), kendi çikolata rengi kedileri yaratabilmek için koyu siyah yerli kısa tüylere sahip Siyam cinsi ile kahverengi mühür noktalarına sahip Russian Blue cinsi kedileri kullanmışlardır.
Daha sonralarda Domestic Shorthair ve Habeş cinsinin de kullanıldığı çalışmalar sonucunda, 1952 yılında İngiltere’de tescil edilen ilk çikolata renkli kedi yavrusu doğdu. Doğan bu yeni yavru, türün devamlılığını sağlamak için oldukça önemliydi. Bu yavrularla birlikte 1958 yılında Kedi Meraklıları Derneği(CFA), bir sonraki şampiyonluk yarışması için bu türü Kestane Renli Yabancı Shorthair adıyla kabul etti ve daha sonrasında 1970 yılında Havana cinsi olarak adını değiştirdi.
1950’lerin ortalarında, Bayan Elsie Quinn (Quinn), Barones Von Ullman ile temasa geçerek ABD’ye ithal etti. Amerika’ya ithal edilen ilk Havan cinsi kediler, Havana Brown adıyla tanıtıldı ve 1964 yılında CFA, Havana Brown cinsi kediye şampiyonluk statüsü verdi. 1983 yılına gelindiğinde ise TİCA, cinsin adını Havana Brown’dan Havana’ya değiştirdi. 1990’lerin başlarında Havana cinsi kedilerin sayısı oldukça azaldığından dolayı endişelenen yetiştiriciler, tekrar üreme programları için harekete geçti. 1997 yılında CFA’nın izniyle yetiştirme programları kaldı yerden tekrar başlatıldı.
Havana Kedisinin Kişilik ve Karakter Özellikleri
Havana cinsi kediler meraklı, eğlenceli ve insan odaklı bir kedi türüdür. Asil bakışları, yeterince açık ve dik kulakları ve belirgin kürk renkleriyle Siyam cinsi kedileri andıran bir türdür. Havana cinsi kediler aynı zamanda oldukça sevecen, nazik ve son derece zeki bir türdür. Bu tür kedilerin mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için çok fazla etkileşime ihtiyaç duymaları, sahiplerinden her zaman ilgi ve sevgi görmek istemelerinden kaynaklanır.
Özellikle sahiplerinden bekledikleri ilgi ve sevgiyi göremedikleri durumlarda hiç hoşnut olmazlar. Bu durum onların stres altında hissetmelerini ve davranışlarında ki değişimlerin temel sebebidir. Eğer istedikleri ilgi ve sevgiyi görürlerse, kendini ait hissettiği sahibine dokunmayı, kucaklamayı ve hatta uyumayı çok sever.
Dışa dönük ve arkadaş canlısı olan bu tür kediler, sahipleriyle olduğu kadar diğer evcil hayvanlarla ve diğer aile fertleriyle de oldukça iyi anlaşır. Eve gelen misafirlerden çekinmeyerek, onlarla da temas içerisinde olmak isterler. Siyam kökenli bir çok kedi türü gibi, Havana cinsi kediler de fazlasıyla talepkar ve yeri geldiğinde oldukça konuşkan olabilirler. Ancak Siyam cinsi kediler kadar yüksek ve rahatsızlık verebilecek bir miyavlama seviyesinde değildir. Yüksek zeka seviyeleri ve dışa dönük kişilikleri birleştiğinde ortaya fazlasıyla sosyal ve oynak bir kedi kişiliği çıkar. Oyun oynamayı çok sevmeleri ve herkesle oyunlar oynayabilmeleri ne kadar sosyal olduklarını gösterir.
Oyun oynamayı seven, girişken ve hareketli olan Havana cinsi kedilerin, eğitilmeleri de oldukça kolaydır. Bu özelliklerini oyunlarda verilen komutları anında yerine getirerek en zor eğitimleri bile kolayca öğrenmede olumlu katkıları vardır.
Fazlasıyla insan odaklı olan bu tür, yoğun iş temposundan veya okul saatlerinden dolayı evde bulunmayan ve bu kedileri yalnız bırakmak zorunda olan kişiler için uygun bir tür olmadığını hatırlatalım. Çünkü fazlasıyla ilgi ve sevgi bekleyen Havana cinsi kedilerin, bu talepleri karşılanmadığı takdirde stres altına girerek sağlıklarından olabilme ihtimalleri diğer kedi türlerine oranla çok daha fazladır. Aksi durumda Havana cinsi kedilerin yanında bulunmaktan, arkadaşlık etmekten, sevgisini göstermekten ve oyun oynamaktan sıkılmayan kişiler için onlarla yaşamak oldukça eğlencelidir.
Havana Kedisinin Fiziksel Özellikleri
Zarif Havana kedileri, orta uzunlukta gövde yapısına sahip olmasının yanı sıra sağlam, dengeli ve kaslıdır. Yetişkin Havana cinsi erkekleri, dişilere oranla daha büyüktürler. Boyun kısımları orta uzunlukta ve vücutları ile dengelidir. Aynı zamanda Havana kedilerinin vücut yapılarını belirleyen en önemli etken denge ve sağlıklarıdır. Sağlıklarının olumlu olmasını belirleyen en büyük etken ise stresli bir hayat sürmemeleridir.
Havana kedilerinin benzersiz bir kafa yapıları vardır ve türün en ayırt edici özelliklerinden biridir. Yüzleri biraz dardır ve bıyık aralıkları birbirine yakındır. Gelişmiş bir çene yapısına sahiptirler ve çene ile burun uçları arasında dik bir çizgi, ufak ağızlarını ortaya çıkarır. Tam karşıdan bakıldığında belirgin ve etkileyici gözleriyle belirgin bir duruşa sahiptirler. Olağanüstü bir çift yeşil göze sahip olan bu tür, tam karşıdan bakıldığında insanı neredeyse hipnotize edebilecek güzelliktedir. Havana cinsi kedilerin gözleri genellikle oval şeklindedir ve göz renkleri tam anlamıyla yeşildir. Göz renkleri tek tiptir ve ne kadar doygun bir yeşil tonuna sahipse o kadar iyi kabul edilirler.
Gözlerinin etkileyiciliğinin yanı sıra tüyleri de muhteşemdir. Orta uzunlukta, son derece parlak ve pürüzsüz tüy yapısına sahiptir. Kürk desen renkleri çoğunlukla kahverengidir ve Siyam cinsi kedilere benzer bir renk yoğunluğuna sahiptir. Havana cinsi kediler genellikle çikolata, tütün ve vizon renklerine sahiptir. Bu renkler siyah-kahverengiden ziyade kırmızı- kahverengi tonları arasında geçiş yapar. Kürklerinde beyaz renklere ve çizgilere rastlanmaz. Burun derisi hafif pembe, patiler pembe tonda ve bıyıkları ise kahverengi tonlarındadır. Tam anlamıyla kahverengi olan bu tür, sahip olduğu kürk rengi tonları ve göz renkleri ile birlikte insanları büyülemeye devam etmektedir.
Havana Cinsi Kedilerin Ortak Sağlık Sorunları
Nesilden nesile aktarılan kalıtsal hastalıklar tüm insanlarda görüldüğü gibi tüm hayvanlarda da görülebilir. Ancak bilinen bir kalıtsal hastalığa sahip olamayan Havana cinsi kediler genel itibariyle sağlıklıdırlar. Her kedi türünde olduğu gibi obeziteye karşı meyillidirler. Bu nedenle beslenmelerine dikkat edilmesi ve bu türün mutlu edilmesi durumunda sağlıklı bir yaşam süreceklerinden emin olabilirsiniz.
Havana Cinsi Kediler İçin Evcil Hayvan Sigortası
Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.
Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?
- Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
- Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
- Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
- Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.
Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Havana Cinsi Kediler İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Havana Kedisi Kaç Yıl Yaşar?
Havana cinsi kedilerin ortalama yaşam süreleri 8 ile 13 yıl arasında değişmektedir. Düzenli olarak kontrollerinin yapılması, stresten uzak bir şekilde yaşamaları ve bakımlarının aksatılmadan yapılması yaşam kalitelerini artırarak daha uzun yaşamalarını sağlayabilir.
Havana Kedisi Kaç Tane Doğurur?
Havana Brown kedisi olarak da bilinen Havana kedisi genellikle sağlıklı kedi türlerindendir. Bir dişi Havana kedisi ilk doğumunda 2 adet yavru kedi doğurabilir. Erişkinliğe ulaştığında ise 5 adete kadar yavru dünyaya getirebilir.
Havana Kedisi Ne Zaman Çiftleşir?
Dişi kedilerin kızgınlık dönemi genellikle 6 ila 15 ay arasıdır ancak bu durum kedinin sağlığına, beslenmesine ve ırkına bağlı olarak değişebilir. Genel Havana dişi kedisi 12.aydan sonra çiftleşebilir. Erkek Havana Brown kedisi de aynı şekilde 12.aydan sonra çiftleşme sürecine girer.
Havana Kedisi Hastalıkları
Havana kedileri narin olsalar da dayanıklı kedi türlerindendir. Havana kedisinin karşılaşabileceği sağlık sorunlarının aşında obezite gelir. Tıpkı her kedi ırkında olduğu gibi Havana kedilerinde de aşırı kilo sorunu görülebilir.
Diş hastalıkları ve parazitler de Havana kedisini etkileyebilir. Bu noktada rutin veteriner hekim kontrolü, hastalıkları önlemede oldukça etkilidir. Yanı sıra özbakımlarının da düzenli olarak yapılması, hastalık riskini düşürecektir.
Havana Kedisi Mama Dışında Ne Yer?
Havana Brown kedisi kuru ve ıslak mama yer ancak zaman zaman mama harici gıdalar da verilebilir. Bunlardan bazıları; ton balığı, yoğurt, süt, jambon ve yulaf ezmesi olabilir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır; aşırı kilo. Bu gibi gıdaları aşırı ve sık vermek yanlıştır. Yanı sıra salam ya da sosis gibi işlenmiş gıdalardan da uzak durmak gerekir.
Olası sağlık sorunlarını önlemek adına, kedinize mama dışında bir gıda vermeden önce veteriner hekiminizden fikir almanız önemlidir.
Havana Kedisi Nasıl Eğitilir?
Havana cinsi kediler yüksek zekaya sahip olmalarından dolayı çok akıllıdırlar. Oyun oynamaktan ve sahibinin ilgisini çekmekten oldukça keyif alan Havana kedilerinin, oyunlarda komutları yerine getirmeleri ve eğitilmeleri çok kolaydır. Kısa sürelerde zorlu eğitimleri bile tamamlamaları, tamamen sahiplerinin gösterdikleri ilgi ve pekiştirece bağlı olarak değişmektedir. Zorlu tuvalet eğitimi bile birkaç eğitim sonrasında sorunsuzca tamamlayabilirler. Sahip oldukları narin ve hassas yapıları nedeniyle, sahiplerinden gelen olumsuz davranışların ve tepkilerin onları çok kolay bir şekilde etkileyebileceğini hatırlatalım.
Havana Kedisi Nasıl Beslenmeli?
Havana cinsi kedilerin özel beslenme yöntemlerine ihtiyaçları yoktur. Yüksek protein içerikli mamalar ile günde en fazla 2 öğün olarak yeterli miktarda beslenmelidirler. Mümkün olduğunca taze besinlerle beslenebilirler. Ancak öğünleri dışında verilen bu besinlerin aşırıya kaçması durumunda kilo almaları kaçınılmaz olacaktır. Bu tür kedilerin obeziteye yatkınlığı diğer kedi türlerine oranla daha fazla olduğunu unutmayalım.
Havana Kedisi Çok Tüy Döker Mi?
Havana cinsi kediler çok az miktarda tüy dökülmesi yaşarlar ve bu nedenle çok fazla banyo yaptırılmasına ihtiyaç duymazlar. Haftada en az bir kere taranmaya ihtiyaç duysalar da, kişilik özellikleri nedeniyle haftada birden fazla taranmaları onları çok daha fazla mutlu edecektir.
Havana Kedisi Bakımı Nasıl Yapılır?
Havana cinsi kedilerin kısa tüy yapısına sahip olması, uzun tüylü kedi türlerine göre bakımlarının çok daha kolay olmasını sağlar. Yavruluk döneminde kazandırılan banyo, diş fırçalama, tırnak, göz ve kulak bakımı eğitimleri sonucunda hiçbir zorluk çıkarmazlar. Kulaklarının iç kısmındaki kirlerin alınması, göz iltihaplarına karşı gözlerinin nemli bezle düzenli olarak temizlenmesi ve yine düzenli olarak dişlerinin fırçalanması, bu türün uzun yıllar sağlıklı bir şekilde yaşamasında etkili olacaktır.