Habeş Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Habeş Kedisi - Evcil Hayvan Sağlığı

Kedi ailesinin en asil ve enerjik ırkları arasında yer alan Habeş kedisinin bir diğer adı Abyssinian’dır. Dramatik bir şekilde işaretlenmiş bir yüze sahiptirler ve göze hoş gelen doygun renkli belirgin tüy yapısı ile olağanüstü bir kedi türüdür. Son derece enerjik, kıvrak ve kaslı bir iskelet yapısına sahiptirler. Tüm bu özelliklerin birleşimiyle Habeş kedisi, aşırı hevesli ve aktiviteye düşkün bir kedi olarak bilinmektedir.

Habeş Kedisi Tarihçesi

Habeş kedisi evcilleştirilmiş en eski kedi türlerinden biridir, ancak gerçek ataları zamanla kaybolmuştur. Efsanelere göre, Mısır duvar resimlerinde ve eserlerinde tasvir edilen kedilere benzediği için Eski Mısır’ın kutsal kedisinin soyundan geldiği söylenerek, Mavi Nil’den gelen bir kedi olduğu söylenmektedir. Eski Mısırlılar tarafından mumyalandığı da bilinen ve kedi uzmanlarına göre tüm evcil kedilerin atası Afrika yaban kedisine de benzerliği görülmüştür.

Bir başka hikayeye göre, 1868 yılında Habeşistan’da (Etiyopya) yaşanan savaş sonrasında İngiliz askerlerinin İngiltere’ye Zula adında bir kedi ile döndüğü söylenmektedir. Ancak şimdiye kadar Zula’yı günümüz kedileriyle ilişkilendirilebilecek hiçbir belgeye rastlanılmamıştır.

Kedi türleri ile ilgilenen kimi araştırmacılar, Habeş türünün Hint okyanusu kıyılarında ve Güneydoğu Asya’nın bazı bölgelerinde ortaya çıktığını düşünmektedir. Yakın dönemde yapılan yapılan genetik araştırmalar ise, günümüz Habeş kedisinin söz konusu bu bölgelerde bulunan bir kedi türünden türemiş olabileceğini göstermektedir.

İlk kez Viktoryen döneminde ortaya çıkan Habeş kedisi, 1871 yılında Crystal Palace kedi şovunda görülmüştür. Bu yarışmada ilk üçe girmeyi başaran Habeş kedisi, tüm ilgiyi üzerine çekerek popülerliğini arttırmaya başlamıştır. 1900’lerin başında Amerikaya ihraç edilen bu cins kediler 1909’ ilk defa Amerika’da sergilendi.

ABD’de Habeş cinsi kediler geliştirilmeye başlandı ve etkileyici gözlerinin benzersizliği nedeniyle hızla Amerika’nın en sevilen ırklarından biri olmayı başardı. Habeş cinsi kedilerin tam olarak ne zaman, nerede ve nasıl ortaya çıktığı bilinmese de, yüksek mizaçları ve yüksek oyun kabiliyetleri ile günümüzde popülerliğini devam ettiren kedi türlerindendir.

Habeş Kedisi Kişilik ve Karakter Özellikleri

Habeş cinsi kediler, sadık, sevecen, son derece zeki ve meraklı kedilerdir. Kucağa alınmayı sevmeyen bu cins kediler yüksek bir fiziksel kabiliyete sahip olduklarından, ev içerisinde keşfedilmemiş alan bırakmazlar. Kısıtlamaya gelemezler ve kendilerini bir ortamda kısıtlanmış olarak hissettiklerinde durumu lehine çevirmek için birçok şey denerler. Çevrelerine iyi görünmekten hoşlanırlar ve bunu meraklarıyla birleştirdiklerinde, buzdolabın, kitaplığın ve hatta kapıların üstünde gezinip etrafı gözetlediklerini görebilirsiniz.

Bu meraklı ve özgür davranışlarının yanı sıra kısıtlanmaya gelemeyen Habeş kedileri, insanlara ve diğer canlılara karşı soğuk ve ilgisiz olduğu anlamına gelmemelidir. Genellikle sevecen, özverili, zeki ve sevgi dolu olan bu cins kediler, sahiplerinin yanında oturmaktan ve onlarla birlikte olmaktan oldukça keyif alırlar.

Bazen bunu abartarak sahiplerinin peşinden ayrılmayarak ayak bağı olabilme durumları da söz konusudur. Sahipleri tarafından yalnız bırakıldıklarında ise kendi kendilerini eğlendirebilen kedi türlerindendir. Her ne kadar kendi kendini eğlendirebilse de yalnız olmaktan pek hoşlanmazlar. Kalabalık ortamları tercih eden Habeş kedileri, tüm ilgiyi üzerlerine çekmek için belli davranışlar sergileyebilirler. Bu davranışlar genellikle sahiplerinin omuzlarına çıkmak, hayali hayvanları kovalamak, yükseklere tırmanmaya çalışmak ve sahiplerinin etrafında deli gibi dolaşmak olabilir.

Habeş kedileri oldukça zeki bir kedi türüdür. Bu durum aynı zamanda içgüdülerini çevikliğiyle birleştirince doğal bir sporcu kedi olurlar. Kapalı kapılar, dolaplar, pencereler ve hatta birçok ev eşyası bu cins kedilerin zekası ve merakı karşısında güvende değildir. Meraklı olduklarında ve bu meraklarını giderecekleri durumlarda genellikle sessizleşirler.

Fırtına öncesi sessizlik tam Habeş kedilerinin meraklı oldukları zamanda kullanılabilecek ifadelerden biridir. Bu ifadenin bir diğer karşılığı ise Habeş kedilerinin sahipleri tarafından uzun süre yalnız bırakılması durumunda gerçekleşir. Çünkü Habeş kedileri her ne kadar yalnız kaldıklarını kendilerini eğlendirebilse de uzun süre yalnız kaldıklarında saldırgan bir kimliğe bürünürler. Bunun sonucuna eve gelen sahiplerine saldırgan tavırlar sergileyerek etrafa zarar verebilirler.

Eğer bütün gün çalışan ve geceleri de evde çok az zaman geçiren insanlardan biriyseniz, Habeş cinsi kediler kesinlikle size göre olmadığını ifade edebiliriz.

Habeş Kedisi Fiziksel Özellikleri

Habeş kedileri kıvrak, sıcak tüy renklerine sahip, zarif, ve orta boyda bir kedi türüdür. Genellikle ince bir vücut yapısına sahip olmalarına rağmen iskelet yapıları ve kasları onlara olağanüstü bir görünüm kazandırır. Asil duruşları ve bakışlarıyla görenleri kendine hayran bırakan Habeş kedileri, ne çok kilolu ne de çok zayıf görünümdedir.

Yoğun, ince ve çok uzun olmayan tüyleri bu görünümleri destekleyerek ipeksi bir dokunuşa sahiptir. Genellikle tüyleri, sıcak koyu kırmızı renginin kahverengine çalan bir renk tonu, tarçın rengini andıran bakırımsı renk tonunda olması bu türün benzersiz bir renklere sahip olduğunu gösterir. Açık kahverengi ve saf gümüş beyazı olmak üzere 4 ile 6 renk aralığında renk tonuna sahip Habeş kedileri görülmüştür. Bu renk tonlarına sahip tüyleri genellikle kuyruklarında yoğun şekilde görülür. Kuyruklar vücutlarıyla müthiş bir şekilde orantılıdır ve hareket kabiliyetlerini arttırmasının yanı sıra uca doğru sivrilerek muhteşem bir görünüm kazandırır.

Vücutlarının kıvrak, dengeli ve ince motor becerilerine sahip olmasını sağlayan bacakları ve patileri bulunmaktadır. Sanki parmak uçlarında yürüyormuş izlenimi veren Habeş kedileri, ev içerisinde bir çok eşyaya çarpmadan veya dökmeden çok hızlı hareket edebilirler. Bu dikkatlerini sağlarken kulaklarını ve gözlerini çok iyi kullanırlar. Kulakları vücutlarına oranla biraz daha büyüktür. Büyük ve kavisli kulakları, onları her zaman bir sese kulak kabartmış gibi görünmelerini sağlar. Gözleri ise genellikle iri, parlak ve badem şeklindedir. Açık renkli bir alanla çevrelenen gözlerini ince ve koyu bir çizgi keser. Genellikle rastlanan göz renkleri altın, yeşil, ela ve bakır rengindedir.

Habeş Kedilerinin Ortak Sağlık Sorunları

Nesilden nesile aktarılan kalıtsal hastalıklar tüm insanlarda görüldüğü gibi tüm hayvanlarda da görülebilir. Kalıtsal hastalıkları miras alma ihtimali yüksek olan Habeş cinsi kedilerde, kalıtsal bir hastalık olan hipertrofik kardiyomiyopati ve Piruvat Kinaz hastalıklarına yatkındırlar. Piruvat Kinaz, şeker metabolizmasında anahtar düzen bağını sağlayan bir enzimdir. Bu hastalığa sahip kedilerde aralıklı anemi görülür. Eksiklik, Habeş kedilerinde genellikle ilk 6 ay veya 12 yaşından sonra ortaya çıkabilir. Kedi üreticilerin yoğun çalışmaları sonucunda, Piruvat Kinaz hastalığı taşımayan yavru üretilmeyi başarmışlardır. Fakat Piruvat Kinaz hastalığının düşük ihtimaller dahilinde de olsa Habeş kedilerinde görülme ihtimali vardır. Ayrıca genetik bir bozukluk sonucunda böbrek bozukluğu, diz kapağı çıkıklığı ve diş eti iltihaplarına karşı da yatkın bir türdür. Genel olarak Habeş cinsi kedilerinin düzenli beslenmesine ek olarak yaptırılacak egzersizler ve düzenli veteriner kontrolleri ile sağlık bir yaşam sürdürmesine destek olabilirsiniz.

Habeş Cinsi Kediler İçin Evcil Hayvan Sigortası

Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.

Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?

  • Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
  • Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
  • Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
  • Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.

Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Habeş Cinsi Kediler İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Habeş Kedileri kaç yıl yaşar?

Habeş cinsi kediler ortalama olarak 12 ile 15 yıl arasında yaşayabilmektedir. Düzenli olarak kontrollerinin yapılması ve düzenli olarak egzersizlerinin tamamlaması yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olacak, sağlıklı bir yaşam sürmesinde etkili olmaktadır.

Habeş Kedisi Kaç Tane Doğurur?

Abyssinian kedisi ya da Habeş kedisi müezza olarak da biline bu kedi türünün dişileri 8 aylık, erkekleri ise 1 yaşını doldurduğunda artık çiftleşmeye hazır demektir. Çiftleşmenin ardından hamile kalan dişi Habeşistan kedisi bir doğumda ortalama 4 yavru kadar dünyaya getirebilir. Ancak bazı Habeş kedilerinin 2 ila 8 yavruyu tek seferde doğurması da mümkündür.

Habeş Kedisi Nelerden Hoşlanır?

Firavun kedisi olarak da geçen bu kedi türü genellikle oyun kabiliyeti yüksek kedi türlerindendir. Diğer bir deyişle sürekli hareket halinde ve oyun oynamaya hazırdır. En sevdiği şeylerden biri etraflarını keşfetmektir zira zekâ bakımından oldukça ileri düzeydedir. Oyun oynamaktan çok hoşlanırlar ve yeni oyuncakları keşfetmek onlar için büyük bir eğlencedir.

Habeş Kedisi Mama Dışında Ne Yer?

Siyah beyaz Habeş kedisi gibi tüm kediler için geçerli olan tek bir şey vardır o da yalnızca kendi mamalarına gereksinim duymalarıdır. Kediler, kedi midesi için özel olarak tasarlanan mamaları yemelidir zira bu kaliteli mamalarda ihtiyaç duydukları tüm vitamin ve mineraller mevcuttur.

Özellikle ev yemekleri, hassas mideleri için en büyük zararlardan biridir. Yağ ve tuz oranı yüksek olan bu besinleri sindiremezler ve beraberinde pek çok sağlık sorunu gündeme gelir. Habeş kedilerinin böbrek hastalıklarına çok daha yatkın olduğu ve buna göre bir beslenme rutininin benimsenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Habeş Kedisi Hastalıkları

Habeş kedilerinde birtakım kalıtsal hastalıklar söz konusudur. En çok görülen hastalık diz kapaklarında görülen çıkıklıktır. Her ne kadar dış görünüş itibari ile dikkat çekmiyor olsa da kedinizin hareket kabiliyetini azaltacaktır. Yanı sıra diş sorunlarından da söz etmek mümkündür. Özellikle ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılması, hastalıkları önlemede etkili olacaktır.

Göz hastalıkları da Habeş kedileri arasında yaygındır. Göz hastalıklarının oluşmasını engellemek için göz çevresi bakımını ihmal etmemek gerekir. Genel olarak kalıtımsal hastalıklara meyilli bir tür olduklarından, rutin veteriner hekim ziyaretlerini aksatmamakta yarar vardır; unutmamak gerekir ki erken teşhis, her canlıda hayat kurtarır.

Habeş Kedisi Hangi Cinslerle Çiftleşebilir?

Habeş kedisi özelliklerine baktığımızda, kendine has pek çok detay fark edilir. Uzun kulakları, renk tonları ve asil duruşları ile kedi severlerin gözdesi konumundadır. Çiftleşme dönemi için her zaman erkek ya da dişi Habeş kedisi bulmak o kadar kolay olmayabilir bu nedenle diğer cinslerle çiftleşmesi söz konusu olabilir. Habeş kedisinin safkan bir Habeş kedisi ile çiftleşmesi ideal olanıdır ancak zaman zaman diğer cinslerle de çiftleşmesi söz konusu olabilir.

Habeş Kedisi Ne Kadar Büyür?

Habeş kedisi, dış görünüş itibari ile dikkat çeken kedi türlerindendir. Genellikle orta büyüklükteki kedi sınıfına dahildir.

Dişi Habeş kedileri ortalama 4-4,5 kg ağırlığında olabilir. Erkek Habeş kedileri ise 5 kg civarındadır ancak zaman zaman 7 kg’a kadar ulaşabilirler.

Habeş Kedileri nasıl beslenir?

Habeş cinsi kediler, bakımı en kolay kedi cinsleri arasındadır. Kaliteli ve yüksek protein içerikli mamalar ile günde birkaç defa beslemeniz durumunda, gün içerisinde harcadığı yüksek enerjiyi karşılamasına yardımcı olacaktır.

Habeş Kedileri nasıl eğitilir?

Genellikle itaat etmeyi sevmeyen Habeş kedilerinin eğitimde sabırlı olmanız gerekmektedir. Habeş kedileri sahiplerinin ne istediklerini kısa sürede anlayacak beceriye sahiptir. Ancak yüksek enerjisi ve meraklı kişiliğiyle eğitimlerden çabuk sıkılırlar. Eğitimlerinde oyun oynayarak ve enerjilerini bu yönde harcayarak istenilen komutları yerine getirebileceğini görebilirsiniz.

Habeş Kedilerinin ağırlığı kaçtır?

Habeş cinsi kedileri ortalama 4 ile 7 kilogram arasında bir ağırlığa sahiptirler. Düzenli olarak kaliteli mamalarla beslenmesi ve düzenli olarak egzersizlerinin tamamlaması yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olacak, sağlıklı bir yaşam sürmesinde etkili olacaktır.

Habeş Kedileri saldırgan mıdır?

Habeş kedileri uysal ve sevecen kedi türlerindendir. Yalnız kalmayı hiç sevmeyen Habeş kedileri, uzun süre yalnız kalmaları durumunda saldırgan tavırlar sergileyebilirler.

Habeş Kedileri kucağa alınmayı sever mi?

Habeş kedilerinin yüksek enerjileri ve bağımsızlıklarına düşkünlükleri nedeniyle kucağa alınmayı sevmezler. Genellikle sahiplerinin etrafında olmayı tercih ederler.

Habeş Kedileri hiperaktif mi?

Habeş kedilerinin sporcu vücutlarının yanı sıra yüksek enerjileri onları bulundukları ortamda kısıtlamaya yetmeyecektir. Oyun oynamayı ve durmadan hareket etmeyi seven Habeş kedilerini, hiperaktif kedi kategorisine girmesinde etkilidir.