Ege kedileri, var olan en eski doğal evcil kedi türlerinden biridir. İnsan müdahalesi olmadan tamamen tesadüfi bir şekilde çiftleşme sonucu ortaya çıkmış bu cins, Yunanistan ve çevre adalarda yaşamaktadır. Çeşitli renk ve desenleriyle adeta şirinlik abidesi olan bu cins, kedi severler tarafından fazlasıyla tercih edilmektedir.
Ege Kedisinin Tarihçesi
İnsan müdahalesi olmadan doğal olarak ortaya çıkmış Ege kedilerinin, Kiklad Adalarından geldiğine inanılmaktadır. Yapılan arkeolojik çalışmalar Ege kedisinin 10.000 yıl önce Yunanistan kıyılarını çevreleyen adalarda ve Kıbrıs çevresinde bulunduklarını göstermektedir. Yunan kayıtlarında yer alan bilgilere göre günümüzde var olan en eski kedi ırklarından biridir. Çok eski kedi ırkı olmalarına rağmen, 1990’lardan itibaren tanınmaya başlanmıştır. Ancak şimdiye kadar Uluslararası Kedi Derneği(TICA) ve Kedi Meraklıları Derneği(CFA) tarafından tanınmamaktadırlar.
Ege Kedisinin Kişilik ve Karakter Özellikleri
Ege kedileri hem insanlarla birlikte yaşayıp hem de yalnız yaşamayı tercih ederler. Dünyanın en eski kedi ırklarından biri olan bu cins, insanlarla oldukça iyi anlaşan bir kedi türüdür. İnsanların da bu cins kedilere karşı her zaman sevgiyle yaklaşmasının sebeplerinden biri olan avcılık yetenekleridir. Özellikle ada sakinleri ve balıkçılar tarafından değerli görülen Ege kedileri, kemirgen avlamada oldukça ustadırlar. Bu ustalıklarının karşılığını insanlar tarafında yiyeceklerle almaları, onların da insanlara karşı aşırı sevgi beslemesine neden olmuştur. Avlanma becerilerini yüksek zekalarına borçludurlar.
Ege kedileri, hem kendi başlarına hem de aile bireyleri ile geçirdiği zamanlarda zekasını kullanmaktan asla geri kalmaz. Kapalı kapılar ardındakileri, kapalı çekmeceleri ve ilgisini çeken diğer eşyaları patileriyle yoklayarak meraklarını gidermeye çalışırlar. Sahiplerine karşı besledikleri sevgiden dolayı her zaman iletişim halinde olmak isterler. Sahiplerinin kucaklarına gelerek onlarla uzun uzun sohbet etmeye çalışırlar.
Bunu yaparken miyavlarlar ancak sahiplerini asla rahatsız etmeyecek uysal bir şekilde yaparlar. Genellikle bağımsız bir kedi görünümüne sahip olsalar da, bulundukları ortamda her zaman enerjik ve aktivitenin içerisinde olmak keyif alırlar. Aile bireyleriyle vakit geçirmekten keyif alırlar ve tut-getir oyununa bayılırlar. Saldırgan olmamaları, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla da uyum içinde yaşamalarını kolaylaştırır. Ancak ev içerisinde bulunan akvaryumları patileri ile yoklarak meraklarını gidermeye çalışabilirler. Bu acıdan akvaryum içerisindeki hayvanların zarar görmesini istemiyorsanız daha dikkatli olmanız gerekmektedir.
Yüzyıllardır Ege adaları ve çevrelerinde özgürce yaşadıklarından dolayı doğada zaman geçirmeye alışıktırlar. Dolayısıyla, bahçeli evlerde yaşayanlar için oldukça ideal olmalarına rağmen, apartman dairelerinde yaşayanlar için biraz sıkıntılı durum oluşabilmektedir. Bunun önüne geçmek için tasmalı yürüyüşlere alıştırılmalı ve haftada en az 2 veya 3 defa yürüyüşe çıkarılması gerektiğini unutmayalım.
Ege Kedisinin Fiziksel Özellikleri
Ege kedileri geniş kas yapısına sahip, oldukça güçlü ve orta boy bir kedi türüdür. Son derece güçlü, kaslı ve vücuduna orantılı bacakları sayesinde dengeli bir vücut yapısına sahiptirler. Ege kedilerinin kafası yuvarlak bir yapıya sahipken, alınlarında genellikle “m” şeklini andıran desenler bulunmaktadır. Kafa yapılarına orantılı badem gözleri vardır. Göz renkleri açıktan koyuya doğru değişen yeşil renktedir.
Gözleriyle ilişkili olmayan kürk desenleri ve renkleri bulunan Ege kedilerinin, sık ve orta uzunlukta tüyleri bulunmaktadır. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında çok fazla tüy dökme eğilimleri vardır. Tüy renklerinde çoğunlukla baskın renk olan beyaz olmak üzere iki ve üç renk desenler görülür. Beyaz dışında, siyah, mavi, krem ve kırmızı renklere sahip iki veya üç deseni olabilmektedir.
Ege Cinsi Kedilerin Ortak Sağlık Sorunları
Bilinen herhangi bir sağlık sorunu olmayan Ege kedileri, hiçbir insan müdahalesi olmadan kendi kendine geliştiği için kalıtsal yollarla taşıdığı hiçbir hastalık da yoktur. Ancak diğer kedi türlerinde de olduğu gibi düzensiz beslenmeler sonucu obezite olmaya yatkındırlar.
Ege Cinsi Kediler İçin Evcil Hayvan Sigortası
Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.
Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?
- Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
- Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
- Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
- Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.
Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Ege Cinsi Kediler İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Ege kedileri kaç yıl yaşar?
İyi koşullarda ve sağlıklı bir şekilde bakılan Ege cinsi kedilerin, ortalama yaşam süreleri 9 ile 12 yıl arasında değişmektedir.
Ege kedileri ne kadar büyür?
Ege kedileri, gelişmiş bir kas yapısına sahip orta boy kedi türlerindendir. Yetişkin bir Ege kedisi ortalama 4 kilogram ağırlığa sahip olurken boyları da 20 ile 25 santimetre arasında değişmektedir.
Ege kedileri nasıl eğitilir?
Ege kedileri atalarından aldıkları genlerle bağımsızlıklarına düşkün olan kedi türlerindendir. Bu nedenle rahatlıklarına düşkün olmaları, Ege kedisi eğitimini zorlaştırmaktadır. Ancak oyunlara teşvik edilerek eğitimlerini tamamlamak tamamen sahiplerinin elindedir. Oyunlarda meraklarını canlı tutacak oyuncakların kullanılması, verilen komutları yerine getirme isteklerini artıracaktır. Bununla birlikte sahiplerinin sabırlı davranması ve anlayışlı olmaları gerekmektedir.
Ege kedileri nasıl beslenmelidir?
Ege çevresindeki adalarda balıklarla yaşamlarını sürdüren ataları gibi balığa düşkünlükleri ile bilinirler. Ege kedisi beslenmesi; yüksek protein içerikli mamalarla ve ara sıra balıkla şımartılarak yapılmalıdır. Gün içerisinde harcayacakları enerji kadar porsiyonlar verilmelidir. Aşırı beslenmeleri durumunda obezite olmaları kaçınılmaz olduğunu unutmayalım.
Ege kedileri çok tüy döker mi?
Orta uzunlukta tüy yapısına sahip Ege kedileri, genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında tüy döker. Evcil Ege kedilerinde ise yıl boyu tüy dökme eğilimi vardır. Bu nedenle haftada 2 veya 3 defa taranmalı ve ölü tüylerden arındırılmalıdırlar.