Cymric Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Cymric Kedisi - Kedi Irk Rehberi

Cymric cinsi kediler temelde Manks cinsi ile aynı türden olsalar da uzun tüyleri ile onlardan ayrışırlar. Başlıca özellikleri kuyruklarının olmamasıdır. Tüm yavru kediler kuyruksuz doğmasa bile kuyruksuz doğanların, yuvarlak bir poposu ve kuyruğun olduğu yerde sadece bir gamzesi vardır. Ayrıca ayak parmakları arasındaki ve kulaklarındaki belirgin tüy tutamları, Cymric cinsi kedileri diğer kedi türlerinden ayrı tutar.

Cymric Kedilerinin Tarihçesi

Cymric kedisi tarihi için öncesinde Manks kedilerinin kökenlerini ve tarihini incelememiz gerekmektedir. Temelde aynı olan bu iki türün yalnızca tüy uzunluklarına göre ayrıştığı bilinmektedir.
Nuh’un yağmur başladığında Ark’ın kapısını kapatırken Manks’ın kuyruğunu kestiği de dahil olmak üzere birkaç mit bulunmaktadır.

Kayıtlara göre, türün Man Adası kökenli olduğu bilinmektedir. İngiltere ve İrlanda arasında yer alan Man Adasında yerli kedi bulunmamasıyla beraber, bu cins kedilerin Manks kıyılarına gemiyle geldiği düşünülmektedir. Mank kedilerinin adaya olan yolluğunda İspanyol Armadaları ve adayı kolonize eden Viking yerleşimcilerinin eşlik ettiği de öne sürülmektedir.

Manks kedileri bir mutasyon sonucu kuyruğun omurları olmadan doğduğuna dair kayıtlar bulunmuştur. Bu kayıtlar neticesinde, kısa kuyruklu diğer ırklardan farklı olarak Manks kedilerindeki kuyruk eksikliği baskın bir gen tarafından gerçekleştiği fark edilmiştir. Manks’ların ilk resmi varlığı 1810’dan itibaren bilinmesine rağmen dilsel kayıtlarda 1750 civarlarından daha erken bir tarihten önce Manks’ların bilindiğine dair kayıtların olduğu düşünülmektedir.

Bunun sebebi İngilizce’de kullanılan ‘stubbin’ kelimesinin, Manks kedileri için kullanıldığının bilinmesindendir. 1800’lerin sonlarında kedi derneklerinin artması ve kedi yetiştiricilerin çoğalmasıyla beraber Manks kedileri orjinal ırklar arasında yerini aldığını gösteren kayıtlar bulunmuştur. Cymric cinsi kedilerin de görünüşe göre Manks kedileri kadar uzun bir tarihe sahip olduğu düşünülmektedir.

Cymric cinsi kediler 1963 yılında Amerikan Kedi Derneği’nde (ACA) gösterilmiş olsa da, 1970’lerin ortalarına kadar pek popüler değildi. İlk olarak Longhaired Manx olarak tanıtılan bu kediler aynı dönemde yaşayan Blair Wright ve Leslie Falteisek adlı kedi yetiştiricileri tarafından Cymric olarak değiştirilmiştir. Kedi Meraklıları Federasyonu(CFF), Cymric cinsi kedileri kabul etmeyen tek kuruluş olmasına rağmen 1979’da hem Cymric hem de Manks cinsi kediler TİKA tarafından şampiyonluk yarışması için tanınmıştır. 1994 yılında Kedi Meraklıları Derneği(CFA), Cymric ismini Longhair Manx olarak değiştirmesine rağmen günümüzde tüm dernekler tarafından kabul edilen isim Cymric olarak geçmektedir.

Cymric Kedilerinin Kişilik ve Karakter Özellikleri

Cymric cinsi oldukça zeki, eğlenceyi seven ve köpekler de dahil olmak üzere diğer evcil hayvanlarla iyi geçinebilen kedilerdir. Sahiplerine olan bağlılığı diğer kedi türlerine oranla son derece fazladır. Sahipleriyle vakit geçirmekten ve oyunlar oynamaktan keyif alırlar. Oyun oynamayı seven kediler olmasına rağmen uysal bir mizaçları da vardır. Bu özelliğinden dolayı çocuklu aileler için oldukça uygun kedi sınıfındadır.

Cymric’ler güçlü ayakları ile son derece güçlü atlayacılardır. Meraklarını gidermek yada sırf eğlencesine ev içerisindeki en yüksek yerlere çok kolay bir şekilde ulaşırlar. Bu atmaları sırasında lavaboya denk gelmelerini gören sahipleri biraz şaşkınlık yaşayabilir. Çünkü Cymric’ler sudan oldukça etkilenirler ve sudan neredeyse nefret ederler. Henüz yavruluk döneminde suya alıştırılmaya çalışılan Cymric’ler, suya az biraz alışmalarına rağmen yetişkinlik dönemlerine geldiklerinde yeniden sudan nefret etmeye başlarlar.

Vücut yapıları itibariyle orta boyda kedilerdir ve ne çok zayıf ne de çok tıknaz bir görünümleri vardır. Yuvarlak vücutlu, yuvarlak başlı ve yuvarlak gözlü bu kediler dış görünüşleri itibariyle aşırı tatlı görünmektedirler. Bu görünüşleri uysal mizaçları ile bütünleştiğinde ortaya sevilmeye doyulmayacak güzelikte bir kedi çıkmaktadır. Sevgi dolu olmaları, çoğu şeye üzülmemelerini ve motivasyonlarını düşürmemelerini sağlar. Bu nedenle Cyrmric’ler ile yaşamak bir stres değil aksine bir terapidir ifadeleri çoğu kedi sever tarafından söylenmektedir.

Cymric kedisinin bir diğer özelliğide iyi avlanma becerilerine sahip olmalarıdır. Ev içerisinde ve dışarısındaki kemirgenlerin korkulu rüyası haline gelebilirler. Fakat uysal mizaca sahip olmalarından dolayı atalarından gelen avcılık özelliklerini sergileme konusunda istekli değillerdir. Bu sakinlik elbette onların pasif olduğu anlamına gelmemektedir. Sahiplerine karşı bağlılıklarının yanı sıra aşırı yardımcıdırlar. Eve yorgun argın gelen sahiplerinin kucağında yer edinerek muziplik yapmaya çalışarak onları eğlendirir, sahiplerine kendilerini sevdirerek streslerini atmalarını sağlar.

Cymric Kedilerinin Fiziksel Özellikleri

Manks ve Cymric birlikte Manks cinsi kedi grubunu oluşturur. Manks olarak bilinen kısa tüylüler ve Cymric olarak bilinen uzun tüylüler ile sadece tüy uzunluklarında farklılık gösterirler. Sağlam kaslı iskelet yapıları Cymric kedisini yetişkinlik dönemlerinde yeterince iri gösterir. Kemik yapısı kalın ve sağlam olmasının yanında orta boyutta bir kedidir.

Cymric kedisinin ön bacakları kısa, arka bacakları uzun fakat oldukça güçlüdür. Patileri orta boy ve yuvarlak hatlıdır. Cymric’lerin kafa yapıları yuvarlak ve vücutlarına oranla orta boyuttadır. Yetişkin dişilerde yanaklar daha dışa çıkık ve gıdı kısmı da belirgin bir şekilde sarkıktır. Yüz hatları son derece keskindir. Göz ve kulakları iyi birer avcı kedide olması gerektiği gibi açıktır. Kulaklar geniş aralıklı ve orta boyuttadır. Tabanda oldukça geniş olan kulakları uçlara doğru sivrilmesinin yanı sıra yeterince açık ve diktir.

Cymric cinsi kedilerin gözleri yuvarlak ve geniş açılıdır. Gözlerinin dış kenarlarında hafif bir yükselti görünürken, gözlerinin renk dağılımı ve desen renkleriyle uyumludur. Göz renkleri genellikle yeşil, altın, turuncu, sarı, bakır ve hazel olabilmektedir.

Dokunulduğunda ipeksi yumuşaklığa sahip olan tüyleri, sık ve uzundur. Tüylerin bu denli yoğun olması Cymric kedisini yeterince dolgun gösterir. Uzun tüylü olmalarından dolayı sahipleri tarafından düzenli olarak taranmaya ihtiyaç duyarlar. Cymric kedisinin tüy rengi genellikle; beyaz, siyah, mavi , turuncu , krem ve kahverengi olabilmektedir. Bununla birlikte kürk desenlerinde düz renkler, tekir ve duman renkleri de görülebilmektedir. Cymric’ler sahip oldukları ipeksi yumuşaklığındaki tüyleri, büyüleyici desenleri ve farklı renk tonlarıyla kedi meraklılarının ilgisini her zaman çekmeyi başarırlar.

Cymric Cinsi Kedilerin Ortak Sağlık Sorunları

Cymric cinsi kediler, kısa kuyruklu kedi sınıfının üyesidirler. Bu kuyruk farklılığı onlar için sağlık problemine yol açmaktadır. Kuyruk kısalığı, rahat dışkılamaya ve idrar yapma gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu sorunlar Cymric’lerde bir zaman sonra omurga kusurlarına ve sorunlarına yol açarken ilk 6 aydan itibaren görülebilmektedir. Cymric cinsi kediler diğer kedi türlerine oranla obeziteye yatkınlığı en fazla olan kedilerdir. Bu nedenle dengeli bir kiloda tutmak için düzenli ve değişmeyen porsiyonlarda beslemek önemlidir. Genel sağlıklarını koruyabilmek için atılacak en önemli adım beslenmelerine dikkat etmek olacaktır.

Cymric Cinsi Kediler İçin Evcil Hayvan Sigortası

Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.

Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?

  • Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
  • Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
  • Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
  • Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.

Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Cymric Kedileri İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Cymric kedilerinin kuyruğu var mı?

Cymric cinsi kedilerin baskın bir gene sahip olmasından dolayı tüm yavrular kuyruksuz doğmasalar da genel olarak kuyruksuz olarak doğarlar. Fakat bu cins kediler büyüdükçe kısa kuyruklu ve nadiren de olsa uzun bir kuyruğa sahip olabilirler. Kuyruksuz olan Cymric’lerin popo kısımlarında kuyruk bölümünde gamzeleri bulunmaktadır.

Cymric kedileri kaç yıl yaşar?

Cymric cinsi kedilerin ortalama yaşam süreleri 8 ile 15 yıl arasında değişmektedir. Düzenli bir diyet programında beslenen, düzenli olarak egzersizleri yaptırılan ve sağlık kontrolleri aksatılmayan Cymric’ler 15 yıla yakın yaşayabilmektedirler.

Cymric kedileri nasıl eğitilir?

Cymric kedisi eğitimi henüz yavruyken başlamalıdır. Yüksek zeka seviyesine sahip bu cins kedilerin, dikkat gereksinimleri fazladır ve sahiplerine olan bağlılıklarından dolayı kolay eğitilebilirler. Verilen komutları hemen algılayıp yerine getirmek isteyen Cymric kedileri, tut-getir oyunları da oynamayı severler. Özellikle yemeklerden sonra oyunlar eşliğinde eğitilmeleri, hem egzersiz yapmalarını hem de eğlenmelerini sağlar.

Cymric kedileri nasıl beslenmeli?

Cymric cinsi kediler de diğer kedi türleri gibi kaliteli mamalar ile beslenmesi durumunda sağlık sorunlarına karşı daha dirençli hale gelirler. Cymric’lerin obeziteye yatkınlığı ve kuyruklarının olmamasından dolayı gerçekleşebilecek sağlık sorunlarından dolayı düzenli bir diyet programı ile beslenmeli ve porsiyonlarına dikkat edilmelidir. Besin ihtiyaçlarını karşılayabileceğiniz özel besinlerle hem günlük diyetini uygulayabilir hem de vitamin ihtiyaçlarını sağlayarak sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Cymric kedileri çok tüy döker mi?

Cymric cinsi kediler uzun tüylü kediler sınıfında yer alır. Uzun tüyleri nedeniyle titiz ve düzenli bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle haftada en az iki defa taranması ve ölü tüylerden arındırılması gerekir. Mevsim geçişlerinde daha fazla tüy dökme eğilimde olmaları, bu dönemlerde daha fazla bakıma ve taranmaya ihtiyaç duymalarına neden olur.