Chausie Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Chausie Kedisi - Kedi Irk Rehberi

‘Chow-see’ olarak telaffuz edilen Chausie, orman kedisi olan Felis Chaus’a çok benzeyen evcil bir cinstir. Chausie cinsi görüp görebileceğiniz en atik kedilerden biri olarak bilinmektedir. Ev içerisinde bir anda yok olup tekrar geri gelerek sizleri şaşırtabilir. Normal bir kedi vücuduna oranla çok daha atletik bir yapıya sahiptir. Ancak küçük bir eve sahipseniz bu cins kedi size uygun olmayabilir. Kendilerini özgür hissetmeleri oldukça önemli olan Chausie’lerin, alanlarını kısıtlamak onları kesinlikle mutsuz edecektir.

Chausie Kedilerinin Tarihçe

Chausie kedisinin ilk ismi Jungle Cat ‘Orman Kedisi’dir. Chausie tarihi, Eski antik Mısır dönemine kadar uzamaktadır. Antik Mısır’da üç bin yıldan fazla bir süre önce, iki tür vahşi orman kedileri Mısır evlerine girdi. Bu kedilerden biri Felis Chaus diğeri de Felis Lybica’ydı. Orman kedisi olarak da bilinen Felis Chaus, evcilleştirmek için Felis Lybica’dan daha fazla uysal mizaca ve potansiyele sahiptir. Ancak ister tesadüf olsun ister başka sebepler olsun, Mısırlılar sonunda evcil kedileri Felis Lybica’dan üretebildiler. Yine de Felis Chaus’ları oldukça sevdiklerinden dolayı, bu kedileri mumyalama gibi resmi cenaze törenleriyle onurlandırmışlardır. Hatta bazı tarihçiler, Tanrıça Bastet’in heykellerinin Felis Chaus’lardan sonra yeniden düzenlediğini ifade etmektedirler. Felis Chaus’ları bu heykellerde, uzun ince gövdesi ve büyük kulakları ile tasvir edildiğini görebiliriz.

Bu cins kedilere ilk rastlandığı zamanlarda genel olarak Nil Nehri kenarında yaşam sürmekteydiler. Bu nedenle diğer kediler gibi sudan korkmamaktadırlar. Çok eski ve usta bir avcı olan Chausie cinsi kedilerin hızlı ve aşırı çevik olmaları da geçmişteki avcılık yeteneklerinden gelmektedir. İlk Chausie kedileri, 1960’ların sonlarında ve 1970’lerin başlarında Felis Chaus’lardan melezlendi. Bu yavru melezler, egzotik kedilerle ilgilenenlerin oldukça ilgisni çekerek vahşi kedilerden evcil kediler yapmak için makul bir alternatif oldular. Yapılan çalışmalar sonucunda 1990 yılında istenilen melezler elde edilmiş ve türü geliştirme çalışmaları başlamıştır. 1995 yılında Uluslararası Kedi Derneği’nde(TİKA) kayıt statüsü verildi. Şubat 2001 yılında Chausie cinsi değerlendirme statüsüne alınarak Mayıs 2003’de ‘Gelişmiş Yeni Cins’ statüsü elde etti. TİKA, Chausie cinsi kedileri 2013 yılında tamamen kabul ederek popüler bir yerli kedi ırkı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Chausie Kedilerinin Kişilik ve Karakter Özellikleri

Chausie cinsi kedileri diğer kedilerden ayrıştıran özelliklerinin başında çok çevik ve atletik olmaları gelmektedir. Zarif ve dengeli bir vücuda sahip olan bu cins, aynı zamanda oldukça zayıftır. Sahipleriyle inanılmaz bir duygusal bağ kuran Chausie’ler, aşırı cana yakındırlar ve fazlasıyla rahattırlar. Bu rahatlıkları ile de sahiplerini rahatlama konusunda da başarılıdırlar. Aşırı duygusal bağlara sahip olmaları karşılığında sahiplerinden de aynı duygusallığı beklemektedirler.

Oyunculuk konusunda ise diğer kedi türlerine oranla neredeyse 10 kat daha oyuncu yapıları vardır. Oyunlarda sahiplerinin ilgisini çekebilmek için atikliğini ve çevikliğini sıklıkla kullanarak sahiplerini şaşırtmayı başarabilirler. Sahiplerine olan bağlılıkları ile de, oyunlarda onlardan gelebilecek herhangi bir komutu anında yerine getirmek isteyeceklerdir. Bu nedenle eğitilmeleri de oldukça kolaydır. Ancak oyunlarda her ne kadar verilen komutları yerine getirmeye çalışsa da, sadece sahiplerinden gelen komutları yerine getirmek ister. Bu nedenle diğer aile fertleri ve çocuklarla pek iyi geçinemezler. Hatta çocuklu aileler için bu aktif kediler pek uygun olmayabilir. Sadece bağ kurduğu insanla zaman geçirmek isterler.

Chausie’ler diğer kedilere oranla sahiplerinden gelen ilgi ve sevgiden asla sıkılmazlar ve hatta daha fazlasını isterler. Çünkü ilgiyi çok severler ve neredeyse bağımlıdırlar. Bu cins kedileri sevmediğiniz her an sizin yanınıza gelerek kendisini zorla sevdireceğini unutmayalım. Ev içerisinde oldukça aktif, sevgiden ve ilgiden bunalmayan, hatta kanepede miskin miskin yatmayan bir evcil kedi isteyenler için, Chausie cinsi diğer kedi türlerine oranla her zaman bir adım önce olacaktır.

Chausie Kedilerinin Fiziksel Özellikleri

Vücutları diğer kedi türlerine oranla daha uzun ve geniştir. Bu da onları belki de görüp görebileceğiniz en hızlı ve atletik kedilerden biri yapmaktadır. Atletik vücudu sayesinde ulaşılmayan yerlere kolaylıkla ulaşabilir ve inanılmaz derecede hareket edebilir. Fazla tüylü olmadıklarından dolayı vücutları ince ve fit görünmektedir.

Tüyleri oldukça kısadır ve tüy renkleri kediden kediye farklılık gösterse de genellikle kahverengidir. Tüylerinin en yoğun olduğu kısımlar, göğüs kısmı ve kuyruktur. Tüyler çok sık ve uzun olmadığından dolayı dökülme de yapmazlar. Chausie cinsi genellikle 3 renk deseni kombinasyonuna sahiptir. Bunlar, kahverengi işaretli tekir, düz siyah ve siyah kırçıllı desenleridir. Ancak Grizzled tekir deseni aslen Felis Chaus’a özgü bir desen olmasına rağmen Chausie’lerde de görülür ve diğer kedi türlerinde bu desene rastlanmaz.

Chausie’lerin kafa yapıları diğer kedi türlerine oranla biraz daha üçgendir. Bu üçgen kafa yapısı sayesinde gözleri ve burnu orantı bir şekilde yüze yerleşmiştir. Burnu kafanın tam merkezinde ve kahverengidir. Kafa yapısında ki en belirgin kısmı kulaklarıdır. Kulakları aşırı büyük olan bu cinsin kulak yapıları da üçgenimsi bir görünüme sahiptir. Kulakların alt kısımları son derece geniştir ve uçlara doğru sivrilmektedir. Kulağın orta kısımlarında tüy bulunmamaktadır ve dikkatlice bakıldığında kulaklar fazla tüylü değildir. Chausie cinsi kedilerin gözleri genellikle yuvarlaktır ve tüy renkleri ile oldukça uyumludur. Gözler kafanın tam ortasına konumlanmıştır ve iki göz arasındaki açıklık oldukça azdır. Chausie’lerin göz renkleri ise genel olarak yeşildir.

Chausie Cinsi Kedilerin Ortak Sağlık Sorunları

Chausie cinsi kediler oldukça sağlıklıdır ve bilinen bir kalıtsal hastalıkları yoktur. Ancak aşırı hareketli olmalarından dolayı ilerleyen yaşlarda iskelet ve kas problemleri yaşayabilirler. Bu nedenle düzenli olarak yapılacak veteriner kontrolleri ile yaşanabilecek hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi yapılabilir.

Chausie Cinsi Kediler İçin Evcil Hayvan Sigortası

Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.

Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?

  • Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
  • Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
  • Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
  • Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.

Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Chausie Cinsi Kediler İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Chausie kedisi nasıl eğitilir?

Chausie cinsi kedilerin eğitimi aslında oldukça kolaydır. Fakat genel olarak fazla hareketli yapısından dolayı bazen komutları anlaması ve uygulaması zor olabilmektedir. Sahiplerine aşırı bağlılığı ve sahiplerinden gelebilecek ilgi ile bu sorunu kolaylıkla atlatabilirsiniz. Yüksek zeka seviyesine sahip Chausie kedisinin eğitiminde, kedi oyuncaklarından da faydalanabilir. Özellikle yavruyken verilen eğitimlerle çok daha kalıcı sonuçlar elde edilebilir.

Chausie kedisi kaç yıl yaşar?

Chausie kedisinin ortalama yaşam süresi 12 ile 18 yıl arasında değişmektedir. İyi bakılan ve sevilen Chausie cinsi kedilerin 18 yılı aşkın yaşam süresi geçirdikleri de görülmüştür.

Chausie kedisi nasıl beslenmelidir?

Kedi sahiplerinin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri Chausie beslenmesidir. Bu cins kediler fazla enerjik ve hareketli oldukları için harcadıkları enerji kadarını geri alması gereken bir beslenme planına sahip olmalıdırlar. Aldığı mamanın oldukça zengin içerikli olması ve yüksek protein içeriğine sahip olması gerekmektedir. Ayrıca hazır olarak da protein verebileceğiniz Chausie’ler için en güzel besinin et olduğunu unutmayalım.

Chausie kedisi çok tüy döker mi?

Chausie cinsi kediler çok fazla tüy dökmez. Bu yüzden fazla taranma ihtiyacı da duymayabilirsiniz. Ancak mevsim geçişlerinde diğer kedi türleri gibi tüy dökme eğilimine sahip olduklarını da unutmayalım.

Chausie kedilerinin bakımı zor mu?

Genel olarak fazlasıyla uyumlu olan Chausie cinsi kedilerin bakımı zor değildir. Çok fazla tüylü olmadığından dolayı tüy dökülmeleri de oldukça azdır. Yine de hafta bir kez taranmaları onları kesinlikle mutlu edecektir. Diğer kedi türlerinin de ihtiyaç duyduğu diş fırçalanması, tırnak kesimi, göz ve kulak temizliği bakımlarınd, Chausie’ler kesinlikle sorun çıkarmayacak bir kedi türüdür.