Chartreux, zıtlıkların bir arada dengelendiği en eski kedi ırklarından biridir. Son dönemlerde en çok sevilen evcil hayvanlar arasında yer alan Chartreux, yumuşak ipeksi tüyleriyle duman rengine sahiptir. İlk görüşte insanları büyülü bir şekilde etkisi altına alan turuncu tonlarda gözlere sahiptirler.
Chartreux Kedisi Tarihçe
Harika fare avcıları olarak bilinen Chartreux cinsi kedilere, 16.yüzyılın başlarında Fransız edebiyatında rastlanmıştır. Chartreux’un adını almış olabileceği 2 olasılık bulunmaktadır. Bunlardan ilki, Fransa’nın Grenoble bölgesinde bulunan manastırlarda yetiştirildiği düşünülmektedir. Manastırda çok sıkı eğitimlerden geçtiği bilinen bu tür kediler, temkinli ve özel becerilere sahiptirler. Mizaçlarının sessizliğini o dönemlerdeki kesişlerin meditasyonundan ve dikkatlerinin dağılmaması için özel olarak eğitildikleri düşünülmektedir. İkinci olasılık ise Chartreux’un kürkünün 18.yüzyıldan kalma ve iyi bilinen İspanyol yününe benzetilmesiyle geldiği düşünülmektedir.
Comte du Buffon tarafından Chartreux ırkı 1749 yılında bulunmuştur. 1980 yıllarına kadar bilinmeyen bu tür kediler, Jean Simonnet’in yazdığı kitapta yer almış ve Chartreux’un Yakın Doğu’dan geldiğini ifade etmekteydi. 2. Dünya Savaş’ında birçok kedi türü gibi Chartreux’ların da soyunun tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalındı. Savaş sonrasında üreme programına alınarak mavi British Shorthair ve İran kedisi ile melezlendi. Ancak yetiştiricilerin Chartreux’un genel görünümünü korumaya odaklandıkları ve bu yönde çalışmalar yapıldığı bilinmektedir.
Chartreux Kedilerinin Kişilik ve Karakter Özellikleri
Chartreux’lar ayaklarını yere sağlam basmak isteyen kedi türlerindendir. Oyuncu ve zeki olsalar da havalarda uçan, zıplayan oyunları pek sevmezler. Chartreux cinsi kedileri sevimliliği ile tanınmasına rağmen sahipleyle içten bir iletişim kurmayı tercih ederler. Sevgi ve ilgilerini göstermeyebilirler ve bu konuda diğer kedi türlerinden farklı davranırlar. Bunun sebebi, her ne kadar sevgi dolu olsalar da herkese karşı bir şüphe ile yaklaşmalarıdır.
Eski zamanlarda tapınakları korumak üzere görevlendirilen ve eğitilen Chartreux cinsi kedilerin temkinli yapılarının bu sebepten olduğu bilinmektedir. Bulundukları ortamı çok hızlı bir şekilde gözlemleyerek yaşamlarına ve kendilerine uygun olup olmayacağını ölçmeye çalışırlar. Olumlu bir düşünce yapısı içerisine girdikleri takdirde, ev içerisinde en yakın arkadaşlardan biri olmayı başaracak, sadık ve uysal karakteriyle sahiplerinin onu eğitmesine yardımcı bir dost olacaktır.
Chartreux’lar oldukça sessiz kedi türlerindendir. Sessiz seslerini duyurabilmek için mırıldanırlar. Vücutları ne kadar güçlüyse sesleri de bir o kadar kısık ve incedir. İsimleri ile çağrıldığı zamanlarda derinden gelen sessiz mırıldanmaları duyabilirsiniz. Bu tür kediler çok zekidirler ve onlara isim verildiği anda isimlerini öğrenirler. Evin herhangi bir köşesinde isimleriyle çağırdığınız zamanlarda hemen tepki vererek yanınıza gelirler. Fakat Chartreux’lar çok fazla ilgi gösterildiği ve sevildiği zaman sıkılabilirler. Sıkıldıkları zaman çok sevdiği sahiplerine karşı tavır alarak kendilerini uzaklaştırabilirler. Bu nedenle sahiplerinin sevgilerini gösterecekleri zaman aşırıya kaçmamalı ve kucağa almaları abartmamaları gerekir.
Sevgiye ihtiyaç duyduklarında sahiplerinin yanına kıvrılarak mırıldanırlar ve bu anlarda sahiplerinin sevgisini beklerler. Etkileyici gözlere sahip bir evcil kedi sahibi olmak isteyenlerin gözdesi olmayı başaran Chartreux cinsi kediler kedi severlerin en çok tercih ettiği kedi türlerindendir.
Chartreux Kedilerinin Fiziksel Özellikleri
Chartreux’lar, genellikle ‘ilkel’ olarak adlandırılan sağlam bir vücuda sahiptirler. Orta ve ince bacaklar tarafından desteklenen orta boyda ve uzun bir vücuda sahiptirler. Çok güçlü geniş omuzlarıyla ve derin göğüsleriyle sağlam bir fiziğe sahiptirler. Kaslı gelişmiş iskelet sistemleri küçük yaşlardan itibaren hızla gelişmeye başlayarak, diğer kedilere oranla daha kaslı bir görünüme sahip olurlar.
Chartreux’ların kafa yapıları da vücutları gibi gelişmiş ve sağlam bir yapıya sahiptir. Dolgun yanakları ve geniş alnı ile tatlı bir görünüme sahiptirler. Çok güçlü çene yapısına sahip olmasının yanı sıra kemersiz ve eğimsiz bir burna da sahiptir. Yüzlerine bakıldığında fark edilebilecek ilk şey kemersiz burnunun altındaki gülümsemedir.
Gülümsemenin altında yatan bir diğer özelliği ise büyüleyici güzellikte olan turuncu tonlarındaki gözleridir. Chartreux’un gözleri orta büyüklükte ve sonuna kadar açıktır. Etkileyici ve fosforlu turuncu tonlarındaki gözleri, diğer kedi türleri içinde en güzel gözlere sahip kediler arasında yer almasını sağlar.
Tüyleri orta ve kısa uzunlukta olmasına rağmen çok sıkıdır. Dokunulduğu zaman yünlü bir yapıya dokunmuş hissiyatı vermektedir. Tüyleri esnektir ve göğüs bölgesinde daha uzundur. Astar gibi koruyucu bir katmana sahip ve tüylerin su tutmama özelliği vardır. Chartreux’ların tüyleri genellikle kül renginden gri renge doğru dönüşüm gösterir. Duman rengi de diyebileceğim bu tüyler, otantik bir görünüm sağlamaktadır.
Chartreux Cinsi Kedilerin Ortak Sağlık Sorunları
Chartreux cinsi kediler, patella luksasyonu hastalığına yatkındırlar. Patella Luksasyonu, diz kapağının ara sıra yerinden çıkarak, kedinin topallamasına neden olan kalıtsal bir hastalıktır. Genellikle diz kapağının yerinden çıkması ve yeniden yerine oturması olarak gerçekleşir. Ancak diz kapağının yeniden yerine oturmadığı, kalıcı olarak yerinden çıktığı ciddi vakalarda cerrahi düzeltme gerektirebilir. Bu kalıtsal hastalığın dışında Chartreux’ların bilinen başka bir rahatsızlığı bulunmamaktadır. Düzenli olarak veteriner kontrollerinin sağlanması, Patella Luksasyonu hastalığına karşı bir önlem almanızı sağlar ve dostunuzun yaşam kalitesini arttırır.
Chartreux Cinsi Kedileri İçin Evcil Hayvan Sigortası
Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.
Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?
- Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
- Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
- Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
- Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.
Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Chartreux Cinsi Kedilerle ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Chartreux Kedileri kaç yıl yaşar?
Chartreux cinsi kedilerin ortalama yaşam süreleri 15 ile 18 yıl arasında değişmektedir. Düzenli olarak veteriner kontrollerinin yapılması ve patella luksasyonu hastalığına dikkat edilmesi yaşam kalitelerini artırarak daha uzun yaşamalarını sağlayabilir. Chartreux kedileri çok aktif olmamaları da aşırı beslenme sonucu obeziteye yatkınlıklarını arttırdığından düzenli olarak egzersiz yaptırılarak yaşam kaliteleri artırılmalıdır.
Chartreux Kedileri nasıl eğitilir?
Chartreux cinsi kediler eğitim açısından sorun çıkarmayacak kedi türlerinden biridir. Tapınaklarda yaşayan atalarının genlerine sahip olan Chartreux kedileri, eğitimlerini sahipleriyle arasındaki güçlü bağa bağlı olarak daha kısa sürede tamamlayabilirler. Ancak yabancıların da bulunduğu ortamlarda eğitimlerine devam etmek isteyen sahiplerine karşı tavır alarak komutları yerine getirmemeleri de temkinli ve çekingen olduklarındandır. Uzun süren eğitimlerden sıkılabileceklerini hatırlatmak ister ve eğitim sürelerinde bu cins kedilere baskı yapmamanızı tavsiye ederiz. Eğitimden sıkıldığını fark ettiğiniz anlarda, Chartreux’ların üzerine gitmeyerek onları kendi alanlarına veya kendi hallerine bırakmanız gerekecektir.
Chartreux Kedileri nasıl beslenmeli?
Bilinen herhangi bir yiyeceğe alerjisi bulunmayan Chartreux’lar, yüksek protein içerikli mamalar ile beslenmeyi tercih eder. Çok aktif bir karakteri olmayan bu tür kedilerin beslenmelerine dikkat edilmeli ve aşırı beslenmesinden kaçınılmalıdır. Aşırı hareketli olmadıklarından dolayı obeziteye yatkınlıkları diğer kedilere oranla çok daha fazladır. Bu yüzden öğünlerinin dikkatlice ayarlanması ve öğünler arasında yeterli bir zaman olmasına dikkat edilmelidir.
Chartreux Kedileri tüy döker mi?
Chartreux’ların tüy dökme oranı orta derecelidir ve bakımları çok zor değildir. Haftada bir veya iki kere taranmaları gerekir. Ancak karakterleri gereği fırçalanma anında aşırı sıkılıp tepki verebilirler. Hatta bu yüzden Chartreux kedisinin taranmayı pek sevmediği bilinen bir gerçektir..