Dost canlısı ve dışa dönük kişiliğe sahip Burmilla cinsi kediler, aşırı yumuşak tüyleri ve parlak yeşil gözleri ile bilinirler. Konforlarına oldukça düşkün olmaları, sessiz ve sevecen tavırlarıyla birlikte sahiplerine huzur verirler. Bilinen hiçbir kalıtsal hastalığı olmayan Burmilla cinsi, çok az bakıma ihtiyaç duyar ve herkesle iyi geçinirler. Bu nedenle harika bir evcil hayvan olarak ‘kusursuz kedi’ diye de adlandırılmaktadır.
Burmilla Kedisinin Tarihçesi
Anavatanları İngiltere olan Burmilla, tesadüf eseri ortaya çıkan bir türdür. Burmilla tarihi, 1981 yılında iki farklı türün çiftleşmesi sonucu başlamıştır. Burmilla cinsinin oluşması, Miranda Bickford Smith’in kocasına evcil hayvan olarak erkek bir Chinchilla almasıyla başlar. Bu erkek kedi, evin diğer kedisi olan European Burmes cinsi dişi kedi ile kazara çiftleşerek 4 yavru kedinin doğmasında rol oynamıştır. Bu çiftleşme sonucunda, 4 kısa tüylü ve siyah gölgeli gümüşi renklere sahip dişi yavrular doğmuştur.
Smith, etkileyici görünüme sahip yavruların incelenmesi için arkadaşı Therese Clarke’dan yardım alır. Therese Clarke da bu yavrulardan oldukça etkilenir ve türün çoğaltılmasını düşünerek, bir üretim programı üzerinde çalışmaya başlamışlardır. Smith ve arkadaşı uzun tüylü yeni yavrular elde etmek istiyordu ancak uzun tüylü Chincilla ve kısa tüylü Burmese arasındaki melezleme sonucunda kısa tüylü yavruların oluşacağının farkındaydılar. Yapılan araştırmalar ve çalışamalarda, seçilen iki yavrunun Chinchilla Persian ile çiftleştirilmesi sonucu uzun tüylü Burmilla’ların oluştuğu görüldü. Böylece kısa tüylü Burmilla’ların yanında Burmilla Longhair cinsi de ortaya çıkmış oldu.
Keşfedilen bu cinsin isminin, Burmese’den ‘Burm’ ve Chinchilla’dan ‘illa’ sözcüklerin birleşimini alarak kusursuz cinsin ismini ortaya çıkarmışlardır. Dünya Kedi Irkları Derneği (WCF) ve Kedi Meraklıları Derneği(CFA) gibi birçok bilinen dernekten kabul gören Burmilla cinsi, 1990 yılında İngiltere’de şampiyonluk kazanmıştır. 1995 yılına gelindiğinde ise başta Kuzey Amerika olmak üzere bütün dünyada tanınmaya başlandı. Amerika’da Burmilla Meraklıları ve Burmilla Kedi Derneği, bu cinsi tanıtmak için kuruldu. Bu çalışmalar sayesinde Burmilla cinsi Amerika’da da tanınan ve yetişen bir tür haline gelmiştir.
Burmilla Kedisinin Kişilik ve Karakter Özellikleri
Sevimli, zeki, enerjik ve ilgi odaklı bir kedi cinsi olan Burmilla’lar, oyun oynamayı ve durmadan hareket etmeyi seven sosyal kedi cinsidir. Hem insanlara hem de evcil hayvanlara çok kolay adapte olan Burmilla kedileri, adate oyun oynamak için var olmuşturlar. Etrafında sürekli insanların ve diğer evcil hayvanların olmasını isteyerek sürekli oyun oynayıp eğlenmek isterler. En az oyun oynamak kadar sevilmekten ve okşanmaktan da hoşlanırlar. Ancak aşırı sevgiden dolayı biraz tırmalayabilirler. Bunun da sebebi aşırı hareketli olmaları ve onlarında bu sevgiye karşılık vermek istemesinden kaynaklanır. Diğer kedi türlerine oranla daha az uyurlar.
Burmilla cinsi kedileri öne çıkaran özelliklerinden biri de yüksek zeka seviyeleridir. Sahip oldukları zekayı, sahiplerinin vermiş olduğu komutları anlamakta, iletişime geçmekte ve oyun oynamakta kullanır. Eğer eşyaları bir yerlere sakladıysanız ve Burmilla kedisi bunu oyun oynamak için yaptığınızı düşünüyorsa, saklanılan eşyayı bulmak için her yolu denemeye başlayacaktır. Kendine has taktiklerle de sahiplerini şaşırtmayı elbette başaracaktır. Bunun yanısıra sahiplerin, genellikle özel eşyalarını açıkta bırakılmaması gerektiği öneriliyor. Çünkü bu cins kediler buldukları her eşya ve ulaşabileceği her yer oyun alanının bir parçası olacağını hatırlatalım.
Zeki ve sevecen Burmilla’lar oyunlardan yoruldukları zaman sahiplerin ya yanına ya da kucağına kıvrılarak kendini sevdirmeye çalışacaktır. Onları sevdikçe ve okşadıkça sevgi dolu mırıldanmalarını duyabilirsiniz. Burmilla cinsi kedilerin bu özellikleri dikkate alındığında ev kedileri olmaya en uygun kedi cinslerinden biri yapmaktadır. Sevimli yaramazlıklarıyla, oyunlarıyla ve sadık oluşlarıyla kendileri hemen aile üyelerine sevdirerek ailedeki yerlerini alırlar. Sahipleriyle duygusal bir bağ içinde olan ve sürekli onlarla zaman geçirmek isteyen Burmilla cinsi kediler, kedi severler tarafından en çok sahiplenilmek istenen kedilerdendir.
Burmilla Kedisinin Fiziksel Özellikleri
Orta boylu kediler sınıfında yer alan Burmilla cinsi kediler, güçlü bir kas yapısına sahiptir. Büyük çekik gözleri, çekici tüyleri ve zarif duruyuşla görenleri etkilemeyi başaran Burmilla’lar, genetik bir hastalığa yatkın olmadıkları için ‘kusursuz kedi’ olarak adlandırılır. Yuvarlak bir vücuda ve düz sırt yapısına sahiptirler. Kuyruk uçları da yuvarlaktır ve kuyruğu kuyruk sokumundan uçlara doğru incelir. Burmilla cinsi kediler kısa ve uzun tüylere sahip olabilir ancak hepsinde kuyruğun başladığı nokta geniş ve fazla tüye sahiptir. Bu bölgedeki tüyler karın bölgesindeki tüylere oranla daha koyu renklidir.
Yuvarlak kafa yapısına sahiptirler ve başın üst kısmında başlayan genişlik aşağı doğru üçgen şeklinde daralır. Kulakları dik ve daireseldir. Geniş, uçları yuvarlak olan kulakları hafif öne eğik bir görünüme sahiptir. Bu görünüm Burmilla cinsi kedilere zariflik katar. Kulakların dış çizgisi yüz çizgisinin devamı gibi görünmesi Burmilla cinsine ait ayırt edici özelliklerden biridir. İri ve çekik gözleri, ilk bakışta insanları etkileyen büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. Burmilla cinsi kedilerin gözleri yeşil ve yeşilin tüm tonlarında sahiptir. Yeşil göz renginin arkasında bulunan siyah göz bebekleri, adeta kalemle çizilmiş gibi etkileyicidir. 2 yaşından küçük yavru Burmilla’larda sarı göz rengi de görülebilmektedir.
Burmilla kedilerinin gözleri dışında etkileyici bir diğer yönleri de tüyleridir. Bu ırkı temsil eden kedilerin çoğu kısa tüylü olmasına rağmen uzun tüy yapıları da görülebilmektedir. Dokunulduğunda ipeksi bir his uyandıran tüylerin en belirgin özelliği parlak gümüşi bir renge sahip olmasıdır. Burmilla cinsinin tüyleri oldukça etkileyicidir ve alt astarı siyah, mavi, krem, kırmızı, karamel ve çikolata renklerinde olabilir. Genel olarak tüyleri tek ton olsa da bazı Burmilla kedileri desenli ve gölgeli de olabilmektedir.
Burmilla Cinsi Kedilerin Ortak Sağlık Sorunları
Burmilla cinsi kedilerin ‘kusursuz kedi’ olarak anılmasının asıl nedeni sağlık yapılarıdır. Genetik bir hastalıkları yoktur ve kolay kolay hastalanmazlar. Ancak diğer kedi türleri gibi Burmilla cinsi kediler de obeziteye yatkındırlar. Doğru beslenme ve düzenli egzersizleri ile uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilecekleri gözlemlenmiştir.
Burmilla Cinsi Kediler için Evcil Hayvan Sigortası
Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.
Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?
- Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
- Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
- Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
- Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.
Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Burmilla Cinsi Kediler ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Burmilla Kedisi Kaç Yıl Yaşar?
Burmilla cinsi kedilerin ortalama yaşam süreleri 14 ile 18 yıl arasında değişmektedir. Genel olarak sağlıklı bir kedi türü olan Burmilla’lar, doğru beslenme ve düzenli veteriner kontrolleri ile 20 yıldan daha uzun süre de yaşabilecekleri de gözlemlenmiştir.
Burmilla Kedisi Nasıl Eğitilir?
Oldukça zeki olan Burmilla cinsi kediler, düzenli bir eğitim programı ile kısa sürede tüm komutları yerine getirebilirler. Burmilla eğitimi, sahiplerine karşı sevgi dolu ve sadık olmalarından dolayı oldukça kolaydır. Verilen komutları kolaylıkla algılayabildikleri için evcil hayvan olarak tercih edilen en ideal kedi cinslerinden biridir. Oyun oynamayı da oldukça seven Burmilla’ların oyunlarda eğitilmesi, sahiplerinin de oyunlardan keyif almasını sağlayacaktır.
Burmilla Kedisi Nasıl Beslenmelidir?
Burmilla cinsi kediler oldukça hareketli olduklarından dolayı beslenmelerine daha fazla özen göstermek gerekir. Aşırı beslenmeleri veya yüksek miktarda yağ ve karbonhidrat içeren mamalarla beslenmeleri durumunda obez olma durumları kaçınılmazdır. Tahıl içeriği az, protein ve omega içeriği yüksek olan mamalarla beslenmelidirler. Kilo almaya yatkın olan Burmilla cinsinin, sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmeleri için düzenli bir beslenme programına ihtiyaç duyduklarını unutmayalım.
Burmilla Cinsi Kedilerin Bakımı Zor mu?
Burmilla cinsi kedilerin bakımı da eğitilmeleri kadar kolaydır. Kısa tüylü Burmilla’ların hafta bir taranarak ölü tüylerinden arındırılması yeterliyken, uzun tüylü olanların ise haftada 2 veya 3 defa taranmamaları gerekmektedir. Yavru dönemlerinde kazandırılan tuvalet eğitimi, diş fırçalanması, kulak ve göz bakımı eğitimlerinden sonra sahiplerine hiçbir zorluk yaşatmazlar.
Burmilla Kedisi Çok Tüy Döker mi?
Burmilla cinsi kedilerin kısa tüylü olanları çok az tüy dökme eğilimine sahiptir ve haftada bir taramayla tüy bakımları yapılabilir. Ancak uzun tüylü Burmilla’lar daha fazla dökme eğiliminde olduklarından dolayı haftada en az 2 defa taranarak düzenli olarak bakımları yapılmalıdır.