Burma kedisi, adından da anlaşılacağı üzere Burma’ya ait yerel bir türdür. Taylan-Burma sınırına yakın bir bölgeden gelirler ancak tür daha çok Amerika ve İngiltere’de üretilmiştir. Genellikle koyu renklidirler. Yine de çeşitli renklere sahip olabilirler. Amerikan ve İngiliz Burma kedisi olarak iki türü vardır.
Amerikan Burma kedileri daha tıknaz olurlar. İngiliz Burma kedileri daha ince bir yapıya sahiptir. Bu iki cinsin suratları da birbirinden farklıdır. Enerjik, dost canlısı ve sosyal bu kedileri eğitmek kolaydır. Hareketli ve oyuncudurlar. Ancak diğer hayvanlarla her zaman iyi geçinemezler.
Burma Kedisinin Tarihçesi
Burma kedisinin ortaya çıkması için ilk girişim 19. yüzyılda İngiltere’de gerçekleşti. Ancak daha çok Chocolate Siamese diye bilinen bir çeşit Siyam kedisi ortaya çıkmıştır. Bu tür her ne kadar Burma kedisinin atası olarak uzun süre kullanılmaya çalışılsa da bir süre sonra ortadan kaybolmuştur.
Burmese (burma) tarihine göre 1930’da Amerika’ya getirilen Wong Mau isimli kahverengi bir dişi kedi, Tai Mau isimli erkek bir Siyam kedisiyle çiftleştirildi. Bu çiftleşmenin yavrularından da koyu kahverengi yavrular doğmuştur. Bu koyu kahverengi yavrular, Burma kedilerinin atalarıdır. 1936’da Kedi Severler Derneği (CFA) bu türü ayrı bir tür olarak tanıdı. Siyam kedileriyle fazla çiftleştirildikleri için bir dönem tür özgünlüğünü kaybedecek gibi olsa da Amerikalı üreticiler asıl türü korumak için çalışmaya devam etti ve tür özgünlüğünü korudu.
İngiltere’de de bu türe olan ilgi tekrar artmaya başlamıştır. Amerika’dan getirilen bazı kediler de bu türün tekrar ortaya çıkmasında kullanılmıştır. 1952’de türün üçüncü nesli de üreyince İngiliz Burma Kedisi bir tür olarak tanındı. Bütün bunların sonunda ortaya genetik olarak iki farklı tür çıktı. Uluslararası yarışmalarda genellikle Amerikan olan tür standart olarak alınmaktadır. Burma kedisi; Tonkinese, Bombay ve Burmilla kedilerinin de atasıdır.
Burma Kedi Özellikleri ve Kişiliği
Burma kedileri, arkadaş canlısı kedilerdir. Bu enerjik kediler insanlarla yaşamayı severler. Bebeklikten yetişkinliğe kadar oyuncu özelliklerini kaybetmezler. Epey hareketlidirler. Bu kedileri güneşte tembel tembel yatarken pek göremezsiniz. Sürekli oyun oynar ve koşuştururlar.
Bazı özellikleri, köpekleri andırır. Sahiplerinin peşinden ayrılmazlar. Köpekler gibi at-getir oynamayı severler. Sahiplerine oldukça bağlıdırlar ve onlara ihtiyaç duyarlar. Sahiplerinden uzak kaldıklarında kaygılanırlar ve ruh sağlıkları bozulur. Yumuşak sesleriyle konuşup durmayı severler. Diğer kedi türleri gibi bağımsız bir tür değildir. Uzun süre yalnız kalamazlar. Bu açıdan çoğu köpek türünü hatırlatırlar.
Ancak bu sahiplerine bağlı kediler, iş Burmese (Burma) eğitimine gelince sahiplerini pek dinlemezler. Sahipleri onları eğitmek istediğinde bağımsız davranan bu kediler, zeki olsalar da eğitilmeleri zordur. Zora gelince sizi görmezlikten gelirler. Bu zihnen tembel kedi türü, ailelerle iyi geçinirler. Oyuncudurlar ve neredeyse herkesle oynamayı severler. İnsan odaklı bir tür olduklarından ister kalabalık ister küçük, her ailede mutlu olabilirler. Küçük çocuklarınız varsa bu kedi harika bir oyun arkadaşıdır. Ancak diğer hayvanlarla kolay anlaşamazlar. Beraber büyümedikleri kedi ve köpekleri yadırgarlar.
Burma Kedisinin Fiziksel Özellikleri
İngiliz ve Amerikan türleri birbirinden görüntüleri açısından ayrılırlar. İngiliz Burma kedisi daha ince ve uzundur. İnceye yakın bir yüzü vardır. Kafa yapıları, aslında soyundan geldikleri Siyam kedilerine benzer. Geniş, sivri kulaklara sahiptirler. Patileri oval ve bacakları uzundur. Kuyrukları orta boydadır. Amerikan Burma kedisi ise daha tıknaz bir kedidir. Kafaları daha geniştir. Gözleri yuvarlak ve burunları küttür. Kulaklarının kökü daha geniştir. Yuvarlak patileri vardır ve bacakları vücutlarıyla orantılı olacak şekilde pek uzun değildir.
İki türün de kısa tüyleri ve sateni andıran bir görüntüleri vardır. Patilere doğru gölgelenen tek bir renge sahip bir kürkleri vardır. Çok belirgin olmayan benekleri olabilir ancak herhangi bir nokta veya çizgi kusur olarak görülür. Türün asıl rengi koyu kahverengidir. Tarçın ve karamel rengi de görülebilir.
Burma Kedisinin Ortak Sağlık Sorunları
Burma kedileri 16-18 yıl arası yaşam süresine sahip olabilen kedilerdir. Fakat bu süreye ulaşmak için bakımlarına oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir çünkü çok sağlıklı kediler değillerdir. Türlerine göre kendilerine has belli hastalıkları vardır.
İngiliz Burma kedileri diyabete yatkın kedilerdir. Amerikan türünde bu rahatsızlık görülmez. Yine İngiliz türlerde diş sağlığı sorunları yaşanabilir. Yavru kedilerde süt dişinden sonra çıkan dişler, büyürken yavruya rahatsızlık verir ve yavru ağrıyı bastırmaya çalışırken yüzüne zarar verebilir. Ayrıca potasyum eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir.
Ayrıca Burma kedileri, göz hastalıkları ile meşhurdur. Yaşlılığa girdiklerinde, göz problemleri ortaya çıkmaya başlar ve de görme yetilerini kaybedebilirler. Bu sebeple, Burma kedisi sahiplerinin bu konuya dikkat etmeleri oldukça elzemdir. Genel yapı itibariyle hastalıklara karşı bazı türler kadar dayanıklı olmadıkları için düzenli veteriner kontrollerine gitmeleri tavsiye edilir.
Burma Kedisi İçin Evcil Hayvan Sigortası
Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz. Peki, evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?
- Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
- Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
- Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
- Tedavide kullanılan ilaçların poliçe limitleri dahilinde karşılanması
Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Burma Kedisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Burma Kedisi Ne Yer?
Burma kedisi, vücut yapısı dolayısıyla aslında yüksek enerjili besinlere gereksinim duyar. Bundan dolayı mama seçiminde bol proteinli ve de et kaynaklı proteinleri seçmek önemlidir. Günlük ihtiyaçlarının neredeyse yarısını, bu et kaynaklı protein bazlı mamalardan almalarını sağlamak gerekir. Mama konusunda çok fazla değişiklik sevmeyen Burma kedisine, ana yemek olarak bol proteinli yaş mamaları ve de ek besin olarak kuru mamaları vermek yeterli olacaktır.
Burma Kedisi Ne Kadar Büyür?
Burma kedisi, birçok diğer kedi gibi orta büyüklükteki kediler kategorisine aittir. Her ne kadar oldukça kaslı bir kedi türü olsa da Burma kedilerinin kemikleri incedir ve bu sebeple 4,5-5 kilo ağırlığına sahip olurlar. Obezite problemine de sahip olmadıkları için bu kediler genellikle ortalama ağırlığın üzerine çıkmazlar.
Burma Kedisi Nasıl Eğitilir?
Bu kediler oldukça zeki olduklarından birçok oyunu ona öğretebilirsiniz. Ancak bağımsız kedilerdir ve sizi pek umursamayabilirler. Kendi hallerindedirler. Bu yüzden bir Burmese (Burma) karakteri, eğitilmeye çok yatkın bir kedi türü değildir. Öğrenmek istemezlerse öğrenmezler. İstemezlerse söylediklerinizi de umursamazlar.
Kedi sahipleri için önemli bir konu olan tuvalet eğitiminde ise Burma kedileri oldukça avantajlıdır. Bu konuda eğitime ihtiyaç duymazlar ve gerekenleri annelerinden öğrenebilirler.
Eğitim konusunda onları sıkmadan, sakin bir şekilde eğitimleri verildiğinde ise zekâları sayesinde Burma kedileri eğitimlerini oldukça eğlenceli ve de kısa bir sürede yerine getirebilirler.
Burma kedisi bakımı zor mudur?
Burmese (Burma) bakımı kolaydır. Tüyleri pek fazla keçeleşmez. O yüzden taranmaya diğer kediler kadar çok ihtiyaç duymazlar. Ancak yine tüy döktükleri dönemlerde taranmaları gerekebilir.
Burma kedisi oldukça hareketlidir ve egzersize ihtiyaç duyarlar. Oyuncu olduklarından dolayı enerjilerini oyuncaklarla tüketmelerini sağlayabilirsiniz. Ancak yaşlandıkça enerjileri azalabilir. Sonrasında obezite riski ortaya çıkabilir. Dolayısıyla bu tür için düzenli egzersiz çok önemlidir. Yine de diğer kedilere nazaran çok hareketli kedilerdir ve durduklarını pek göremezsiniz.