Birman Kedisi Özellikleri

Birman Kedisi Özellikleri - Evcilhayvansagligi.com

Efsanevi Birman kedisi, büyüleyici derin safir gözleri ve uzun tüyleriyle inanılmaz bir güzelliğe sahiptir. Bir diğer adıyla ‘tapınak kedisi’ olarak bilinen Birman kedisi, çok gizemli ve efsanevi bir tarihe sahiptir. Myanmar kökenlerine sahip olan bu kediler, tıknaz bir yapıya ve güçlü bir kas sistemine sahip olmasının yanı sıra sevgiye çokça ihtiyaç duyarlar ve şımartılmaları durumda en sevimli yüzlerine bürünürler.

Birman Kedisi Tarihçesi

Birman kedisi, Myanmar’da Budizm inancı ile yaşayan Burma’daki tapınaklarda Kittah rahipleri tarafından büyütüldüğüne dair güzel bir efsaneye sahiptirler. Bu kediler Budist rahiplerinin ruhlarını taşıdığına inanılıyordu.

Hikaye, Tsim Kyan Kse tanrıçasına tapılan tapınakta, tanrıça heykelinin önünde ölümle boğuşan efendisinin başında nöbet tutan koyu kahverengi başlı, koyu kahverengi bacakları ve kuyruklu bir kediye dönüşen altın gözlü beyaz bir kediyi anlatır. Adeta göz kamaştıran bir güzelliğe sahip olan tanrıça, safir renkli gözüyle ve altın heykelle temsil ediliyordu. Mun-Ha adındaki rahip her gün Shin adındaki kediyle beraber bu heykelin önüne gelerek birlikte dua ederlermiş. Mun-Ha ve Shin’in beraber yaşadığı bu tapınakta bir gün saldırı olmuş ve Mun-Ha bu saldırıda yararlanarak heykelin önünde ölümle savaşıyormuş. Shin efendisinin neredeyse ölü bedeninin üzerine patilerini koymuş ve Shin’in vücudu bir anda altın rengi bir kürke, başı, bacakları ve kuyruğu koyu kahverengi dönerken gözleri de bir anda sarı renkten safir mavi renge dönmüş. Budist rahiplerin bu ana şahit olmasının ardından, Birman kedilerinin ölüm tanrılarıyla iletişime geçebileceği düşünülmüş ve inanılmıştır.

Bir başka efsaneye göre, Birman kedisi ilk olarak 1920’lerde Fransa’da görüldü. Burma’dan Tibet çevresine gelen Budist rahiplerinin çevrede yaşayan insanlar tarafından yakalandığı, ölüme mahkum edildiği söylenmektedir. Budist rahiplerin kaçmasına yardımcı olan iki Avrupalı, bu yardımlarının karşılığında Budist rahiplerinin hediye ettiği iki Birman kedisine sahip olmuşlar. Avrupalılar ülkelerine döndüklerinde yanlarında getirdikleri Birman kedilerinin çiftleşmeleri ile Avrupa’ya yayıldığı da efsanelerden biridir.

1920’lerde Avrupa’da popülerliğini arttırmaya başlayan Birman kedisi, 2. Dünya Savaşı’nda soylarının tükenme riski oluşmuş fakat bu türün korunumu başarılı olmuştur. 1955’lerde üreme hızının normale dönmesiyle birlikte 1960’larda Amerika’ya ithal edilmeye başlanmış ve aynı yıllarda Kedi hayranları Derneği tarafından resmi olarak tanınmıştır. Ancak 1966’da İngiltere’de de resmi olarak tanınmasının ardından dünya çapında popülerliği artmıştır. Birman kedisi, sürekli olarak en sevilen ilk on kedi arasında yerini alarak günümüze kadar popülerliğini korumuştur.

Birman Kedisi Kişilik ve Karakter Özellikleri

Büyülü güzelliğe sahip olan Birman kedisi aşırı konuşkan olmasının yanında duygusal mizaçları ile bilinirler. Sahibine çok fazla bağlı olan Birman kedileri, duygusal mizaçlarının bir sonucu olarak sevgiyi aşırı ihtiyaç duyarlar. Bu aşırı sevginin karşılığını almadıklarında ise konuşmayı (miyavlamayı) bile bırakabilirler.

Kökenleri itibari ile tapınak kedileri olarak bilinmeleri, Birman kedilerine karşı duyulan saygıyı artırmaya yetmektedir. Elbette bunun karşılığı olarak bu kedi cinsi, sahiplerine karşı tapar gibi davranışlar sergileme eğilimde de olmaktadır. Aşırı zekalarını konuşkanlıklarıyla birleştirmeyi severler. Sahipleriyle sürekli konuşup etkileşim almak isterler. Bu nedenle kediler arasında en çok konuşan kedi cinsi olabilirler. Çocuklu aileler veya diğer evcil kedilerin bulunduğu ortamlarda bu cins kedileri susturmak neredeyse imkansızdır.

Birman kedisi, çok uysaldırlar ve bu uysallıkları ara sıra enerjilerine karşı yenik düşebilir. Enerjilerini boşaltabilmek için oyunlar oynanabilir ve bazen yaramazlık yaparak sahiplerini sinirlendirmeyi başarabilirler. Bu yaramazlıkları yaparken bile büyüleyici güzelliklerine meraklarını da ekleyerek sizleri yeniden büyüleyebilirler. Merak ettikleri ve vücutlarının erişemediği durumlarda etrafı şaşkın şaşkın gözetleyerek ne yapacaklarını bilemezler.

Her zaman sahiplerine bağlı olan bu cins kedilerin büyüsü ancak sahiplerinin onlara olan ilgisi azalınca kaybolur. Aşırı duygusal yönleriyle sahiplerinden yeteri kadar ilgi ve sevgi görmediği takdirde, Birman kedileri sahiplerine küsebiliceği de gözlemlenmiştir. Bu nedenle sevgi ve ilgi meraklısı olan Birman kedileri yalnız kalmayı hiç sevmezler. Yalnız kalmaktan nefret eden bu cins kediler yanında bir arkadaş isteyen kedi sınıfında yer alır. Eğer ev içerisinde sürekli mırıldanan, çocuklarla oynamayı seven ve diğer evcil hayvanlarınızla mutlu bir şekilde yaşabilecek bir kedi arıyorsanız, Birman cinsi kediler bütün taleplerinizi karşılayacaktır. Elbette bunun karşılığı olarak aşırı sevgi ve ilgi isteyeceklerini de ekleyelim.

Birman Kedisi Fiziksel Özellikleri

Birman kedilerinin güçlü kas yapısı ve iskelet sistemi bulunmaktadır. Uzun vücutlarını destekleyen geniş omuzlarıyla orta büyüklükte bir kedi türüdür. Vücutlarını saran sık ve uzun tüyleri bacaklarına kadar indiğinden dolayı obez görünümüne sahip olabilirler.

Birman kedilerinin farklı bir tüy yapısı vardır. Vücudun bazı bölgelerinde kalın tüyler bulurken bazı bölgelerinde ince tüyleri vardır. Kuyruk kısmı ve boyunları çok yoğun tüylere sahiptir. Dokunulduğunda yumuşaklığıyla hissedilen tüyleri, göbek bölgesinde daha ince ve kıvırcıktır. Tüylerinin rengi vücutlarının bölümlerine göre değişiklik gösterebilir iken bazı bölgeler krem bazı bölgeler koyu kahverengi bazı bölgeler de beyaz tonuna sahiptir. Özellikle kulak renkleri en koyu tonlara sahipken kafa, kuyruk ve bacakları daha açık renklerdedir.

Birman kedilerinin bacakları orta uzunluktadır ve pençeleri de oldukça büyüktür. Patilerindeki parmak sayılarında farklılık gösteren Birman kedilerinde, önde dört arkada beş parmak bulunmaktadır. Birman kedilerinin en etkileyici fiziksel özelliklerinden biri olan yuvarlak gözleri, safir mavisi rengindedir. Bu cins kedinin etkileyici göz rengi ve tatlı bir bakışı, büyüleyici güzelliğinin bir parçasıdır. Kafasının belirli kısımları koyu tonlara, diğer yerleri de beyaz olduğundan dolayı gözleri hemen dikkat çekmektedir. Kafasındaki koyu tonlara eşlik eden kulakları orta uzunlukta ve vücudunun en koyu tonlara sahip olan parçasıdır. Kulakları geniş ve yuvarlak uçlu olmasının yanında aşırı hassastır. Hassas kulaklara sahip olan bu cins kediler, haftada bir kez kulak bakımına ihtiyaç duymaktadırlar.

Birman Cinsi Kedilerin Ortak Sağlık Sorunları

Nesilden nesile aktarılan kalıtsal hastalıklar tüm insanlarda görüldüğü gibi tüm hayvanlarda da görülebilir. Ancak Birman kedileri, genleriden aldıkları özelliklerle çok dayanıklı ve sağlıklı kedi türlerindendir. Çok sık hasta olmazlar ve dış etkenlere karşı oldukça dayanıklıdırlar. Birman kedilerinin rutin sağlık kontrolleri ihmal edilmemeli ve haftada bir kez kulak bakımları yapılmalıdır.

Birman Cinsi Kediler için Evcil Hayvan Sigortası

Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.

Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?

  • Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
  • Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
  • Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
  • Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.

Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Birman Cinsi Kedilerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Birman kedisi hangi ülkeden gelir?

Birman cinsi kediler, Güneydoğu Asya’da bulunan Myanmar Birliği Cumhuriyeti ülkesi kökenlidir. Budist tapınaklarda yaşadığı ve ‘Tapınak Kedisi’ olduğu bilinmektedir.

Birman kedisi safkan olduğu nasıl anlaşılır?

Safkan bir Birman cinsi kedi, koyu kahverengi ve mühürlü bir yüze sahiptir. Krem rengindeki vücudu, bacaklara ve kuyruğa doğru ilerledikçe koyu kahverengi gölgeli bir tona dönüşür. Patileri beyaz olmakla beraber safkan olup olmadığını belirleyebilmek için karakteristik özelliklerinin de bilinmesi gerekir.

Birman kedisi kaç yıl yaşar?

Birman cinsi kedileri ortalama olarak 16 ile 18 yıl arasında yaşayabilmektedirler. Düzenli olarak kontrollerinin yapılması ve düzenli olarak egzersizlerinin tamamlaması yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olacak, sağlıklı bir yaşam sürmesinde etkili olmaktadır.

Birman kedisi tüy döker mi?

Birman cinsi kedilerin vücutlarının bazı bölgelerinde kalın bazı bölgelerin ince uzun tüyler bulunmaktadır. Bütün vücutlarını saran uzun tüylerin haftada en az bir kere taranması gerekmektedir. Her türlü iklime uyum sağlayan tüylerinin iklim koşullarına bağlı olarak uzunlukları değişiklik gösterebilmektedir. Mevsim geçişlerinde tüy dökümünün arttığı bilinmektedir. Mevsim geçişlerinde düzenli olarak taranmalı ve banyo yapmaları önerilmektedir.

Birman kedisi nasıl eğitilmelidir?

Birman cinsi kedilerin diğer kedilere oranla eğitimleri daha zordur. Birman kedilerini eğitebilmek için sabırlı olmak ve pes etmemeniz gerekecektir. Eğitimleri sırasında sahiplerinden bekledikleri ilgi ve sevgiden daha fazlasını göstererek ve olumlu pekiştireçlerle eğitiminde başarılı olabilirsiniz. Fakat bu yine de Birman eğitiminin zor olduğunu değiştirmeyecektir.

Birman kedisi nasıl beslenmelidir?

Birman cinsi kedilerin yavru oldukları dönemde verilen mamalara dikkat edilmelidir. Protein oranı yüksek katı mamaların yanında su değerlerine de önem verilmelidir. Bu cins kediler yavru oldukları dönemde aşırı hareketli olduklarından dolayı çok fazla su kaybederler. Bu yüzden kaybettiği su miktarını yeniden almaları hatta su içmedikleri durumda sahiplerinin destekleriyle su içmelidirler. Yetişkinlik dönemlerinde yine protein ağırlık mamalar ile beslenmeli ve günde birkaç öğün verilmesi önerilmektedir. Düzenli ve kaliteli mamalar ile beslenen Birman cinsi kediler, uzun yıllar sağlık sorunlarından uzak kalabilirler.