Bengal Kedisi Özellikleri

Bengal Kedisi Özellikleri - Evcilhayvansagligi.com

Bengal Kedileri, orta ve büyük kediler kategorisi altında kendine yer edinmiş bir kedi türüdür. Birçokları tarafından meraklı, sevecen doğasından dolayı sevgi duyulan Bengal Kedisi, canlı ve farklı mozaik desenlere, ayrıca zengin bir renk skalasına sahip tüyleri ile ünlüdür. Bengal Kedileri, evcil kedi ile Asya Leopar Kedisi kırmasıdır. Dünya üzerinde Jaguar ve Leopar gibi desenlere sahip evcilleştirilmiş tek kedi türüdür. Bugün aramızda yaşayan Bengal Kedisi türleri, sadece Bengal Kedilerinin çiftleşmesi ile elde edilir. Bu kediler, özel bir bakıma muhtaç değillerdir. Bu yazımızda Bengal kedisi özelliklerini inceleyeceğiz.

Bengal Kedisi Tarihçesi

Tarih boyunca insanlar, balta girmemiş ormanlarda yaşayan kedigiller ailesinin küçük üyeleri ile her zaman ilgilenmişlerdir. Onları evlerine alıp, beraber vakit geçirmeyi fakat bir yandan da aslında o vahşi görüntülerini sürdürmelerini hayal etmişlerdir. Bu amaçla, 1800’lerin sonlarına doğru, ilk kez bunun için denemelere başlamışlardır. Asya Leopar kedisi ile evcil kedileri çiftleştirerek melezler elde etmeye çalışmışlardır.

Takvimler 1963 yılını gösterdiğinde, Jean S. Mill, aslen Asya kökenli olan ve oldukça utangaç fakat vahşi bir kedi türü olan Asya Leopar Kedisi ile evcil kedileri çiftleştirmeyi denedi. Bu denemeleri başarı ile sonuçlandı. Bu aslında, doğanın gözdelerinden olan vahşi bir kedi ile evcil kedinin çiftleştirilmeye denendiği ilk deneydi. Sonucunda ortaya çıkan melez kedi aslında Leopar ve Jaguarlara çok benziyordu.

Jean Mill’in bu deneylere başladığında aslında hedeflediği şey, vahşi kedi görünümünde ve evcil kedi huylarına sahip bir kedi değildi. Onun hedeflerinin arasında aslında bu küçük benekli vahşi Asya Leopar kedilerinin kürkleri için öldürülmesinin önüne geçmek vardı. Eğer her yerde benekli kediler olursa, belki insanların benekli kürklere olan ilgisi azalabilirdi. Ayrıca bazen insanlar tarafından alıkonulan ve de zorla evde bakılan vahşi kediler yerine, aynı görünüme sahip kediler üreterek insanların bu zulmüne son vermek istiyordu.

Jean S. Mills dışında, onlarca kişi Bengal Kedisinin üretilmesinde rol almıştır. Hatta 1970’lerde bir hayvanat bahçesi bakıcısı olan Bill Engler, Asya Leopar kedisi ile evcil kedileri çiftleştirerek melez türler ortaya çıkarmıştır. Bill Engler’in amacı, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan vahşi kedilerin sayılarını artırmaktı. Hatta bir hikayeye göre, Bengal kedisinin adı da onun tarafından verilmiş olabilir. İsminin kısaltması olan, B.Engle belki de bu türün adının geldiği yer olabilir. Birçoklarına göre Bengal Kedisi adını Asya Leopar Kedisinin bilimsel adından alır; Prionailurus bengalensis.

Bengal Kedisi, 1986 yılında Uluslararası Kedi Birliği tarafından cins kedi statüsünü almıştır. Uluslararası Kedi Birliği, Bengal kedisine bu statüyü verirken ebeveynleri Asya Leopar Kedisi olan türlere değil, dört nesil sonra, ebeynlerinin ikisi de Bengal Kedisi olan kedilere bu statüyü vermiştir.

Günümüzde, Bengal Kedileri bu kurum tarafından en çok sergilenen kedi türleri arasındadır. Yüzyıllardır insanların ilgisini çeken bu zengin renklere ve vahşi kedilerin desenlerine sahip tüyleri ile Bengal Kedisi dünyada en çok ilgi gören türlerden de biridir.

Bengal Kedisi Kişilik ve Karakter Özellikleri

Bengal Kedisi, vahşi doğasına rağmen eğitilebilir bir türdür fakat yine de doğası gereği aktif, meraklı bir kedidir. Bu sebeple, onları çoğunlukla evimizin yüksek yerlerinde görebiliriz. Şayet sahipleneceğiniz kedinin yükseklerde gezmesini istemiyorsanız, Bengal kedileri sizin için çok da uygun olmayabilir.
Bu küçük dostlarımız sürekli olarak etrafındakilerle meşgul olan bir türdür. Her ne kadar sevgi dolu ve canları istediğinde kucağınızda duran bir kedi de olsa, genellikle eğlence anlayışları bu değildir. Bengal Kedileri, oyun oynamayı, kovalamayı, tırmanmayı ve de araştırmayı seven kedilerdir. Oyun oynamaya başladıklarında aslında akan bir suyu tutmak gibi bir his uyandırırlar çünkü aktiflikleri ve enerjileri onları kontrol etmeyi zorlaştırır. Birçok Bengal Kedisi suyu sever ve siz banyoda dişlerinizi fırçalarken ya da duşa girdiğinizde sizinle birlikte olmak isteyebilir. Bazıları miyavlamayı severken, diğerleri daha sessiz ve miyalama konusunda seçici olabilir.

Bu küçük dostlarımız genellikle sizinle birlikte her yere gitmek isteyebilir çünkü onlara göre asıl eğlence sizin olduğunuz yerdedir. Bengal Kedileri eğlenceye bayılır. Durağan ve hareketsiz bir oyuncak yerine, hoplamalı zıplamalı ve aksiyon dolu oyuncakları severler. Eğer eğlenceli, dinamik bir bireyseniz ya da bol aksiyon istiyorsanız, Bengal Kedisi kesinlikle size göredir.

Bengal Kedisi Fiziksel Özellikleri

Bengal kedisi özellikleriyle devam edelim. Bengal Kedileri; kısa, yumuşak ve noktalı ya da desenli tüyleri ile ün kazanmıştır. Bazı Bengal Kedisi türlerinde parlak, göz alıcı ve gökkuşağı gibi renklere sahip tüyler vardır. Noktalı desenli tüylere sahip olanları, herkesin aşina olduğu leopar tüylerine benzer. Ayrıca, tüylerinde gözle görülebilir noktalar ve desenler vardır. Bu noktalar aynen jaguar ve leoparlardaki gibi kümelenmiş beneklere benzer ve iki farklı tona sahip olabilir. Bengal Kedileri mermerimsi bir yapıya sahip olan tüylere de sahip olabilir. Bu tüyler sanki bir hedef tahtasındaki gibi merkeze doğru uzanır. Dahası bu tüyler oldukça belirgindir.

Bengal Kedilerinde en yaygın renk kahverengi siyah karışımı beneklerdir. Zaman zaman mat olabilen bu renkler, rengarenk, canlı altın rengi, bronz veya maun rengine doğru uzanır. Bazılarında ise bir çeşit albino rengi olarak da kabul edilebilen beyaz renk hakimdir. Bu tüyler aslında Siyam ve Burma kökeninden geliyor olabilir. Bu beyaz tüylü dostlarımızda fildişi ve kremsi tüyler hakimdir. Üzerindeki benekler açık kahverengiden koyu çikolata rengine doğru geçişler yapar. Gözleri de maviye çalar. Ayrıca, Bengal Kedilerinin alt tüyleri beyazımsıdır ve yüzlerinde de benekli tüyler olabilir.

Bengal Kedileri için orta boyutlu ve büyük kediler sınıflandırması yapılabilir. 3 ile 7 kilo arasında değişen ağırlıklara ulaşabilirler. Erkekler dişilere göre genellikle daha iridir. Sağlıklı bir Bengal Kedisi oldukça kaslı bir yapıya sahiptir ve görünüşünden atletik bir yapıya sahip olduğu anlaşılır. Bütün bu fiziksel özellikleri ise oldukça dengeli dağılmıştır, yani hiçbir fiziksel özelliği abartılı veya diğerlerine göre daha üstün olarak göze çarpmaz.

Bengal Kedileri oldukça özgüvenli, meraklı ve sevgi dolu birer dosttur. Evinizdeki ya da dışarıdaki diğer hayvan dostlarımız ile oldukça iyi anlaşabilirler. Fakat bu noktada önemli olan şey düzgün bir şekilde tanıştırılmalarıdır. Ayrıca, tam uyum için diğer hayvanların bir ailenin bir parçası olmayı istemeleri gerekmektedir.

Bengal Kedilerinin Ortak Sağlık Sorunları

Bengal kedilerinin ortak sağlık sorunu; katarakt, ilerleyici retina atrofisi ve hipertrofik kardiyomiyopati hastalıklardır.

Katarakt göz lensindeki buğulanma olarak tanımlanabilir. Bu hastalık, aslında görme bozukluklarına yol açabilir. Normal şartlarda ilerleyen yıllarda ortaya çıkma ihtimali olan bu hastalık, kalıtsal olarak aktarılırsa Bengal Kedilerinin ilk yıllarında da ortaya çıkabilir. Bazen küçük cerrahi operasyonlar ile başarılı bir şekilde kataraktan kurtulmak mümkündür.

İlerleyici retina atrofisi ise daha ciddi bir hastalıktır ve körlüğe yol açabilir. Maalesef, tedavisi de yoktur. Bu hastalık Bengal Kedilerinde kalıtsal olarak aktarılabilir. 12 haftalık kedilerde bile ortaya çıkabileceği belgelenmiştir. Bu hastalığa çekingen bir genin sebep olduğu bilinmektedir ve ilerleyici retina atrofisi bir gen testi ile ortaya çıkabilmektedir.

Hipertrofik kardiyomiyopati ise birçok cins kedi türünde olduğu gibi Bengal Kedilerinde de en yaygın kalp rahatsızlığıdır. Bu hastalık kalp kaslarının sertleşmesi ve pompalanan kanın azalmasına sebep olur. Genetik olarak aktarıldığı düşünülen bu hastalığa hangi gen veya genlerin sebep olduğu hala araştırılmaktadır. Hastalığın teşhisi için veterinerler EKG çekebilir ve kedinizin bu hastalığa sahip olup olmadığını teşhis edebilirler.

Bengal Kedisi Beslenmesi ve Bakımı

Her kedi türü gibi, Bengal Kedileri de aslında etçil türlerdir ve doğaları gereği vahşiye yakın olan bu küçük dostlarımızın beslenmesine dikkat edilmesi çok önemlidir.

Bengal Kedisi, gün içindeki enerji ihtiyacını karşılayabilmek için ona yetecek kadar protein tüketmek zorundadır. Bunu kuru ve ıslak mamalara ek olarak, çiğ etten de elde edebilir. Bengal Kedilerinin sindirim sistemi aslında çiğ eti işleyebilecek yeteneklere sahiptir fakat birçok Bengal Kedisi sahibi çiğ et konusunda farklı fikirlere sahiptir. Eğer siz de bunlardan biriyseniz ve çiğ ete pozitif bakmıyorsanız, dondurulmuş olarak satılan et içerikli yüksek kaliteli mamalara yönelebilirsiniz.

Bengal Kedilerinin beslenmesinde aslında unutulmaması gereken en önemli konu, bu dostlarımızın enerji için proteine ihtiyaç duyduklarıdır. Bu sebeple bol proteinli ve kaliteli mamaların tercih edilmesi elzemdir.

Bengal Kedisi için Evcil Hayvan Sigortası

Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.

Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?

  • Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
  • Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
  • Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
  • Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.

Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Bengal Kedisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bengal Kedileri Nasıl Eğitilirler?

Birçok insan aslında kedilerin eğitiminin imkansıza yakın olduğunu düşünür. Aslında bu yanlış bir düşüncedir, özellikle de bir Bengal Kedisine sahipseniz. Bengal Kedileri, aslında kedi dünyasında eğitim açısından köpeklerin bir muadilidir.

Bengal Kedileri oldukça zeki ve eğitime yatkın kedilerdir. Bütün kedilerde olduğu gibi, Bengal Kedileri de hem fiziksel hem de mental olarak uyarılması gereken türlerdir. Sadece, vahşiye yakın doğaları gereği, Bengal Kedilerinde fiziksel ve mental uyarılmaların oranının daha fazla olması gerekir. Özellikle mental uyaranların az olması durumunda, bazı davranış bozuklukları ortaya çıkabilir; örneğin agresiflik ve çevreye zarar verme gibi. Ayrıca, eğitim süresince sahiplendiğiniz kedi ile geçireceğiniz zaman, aslında sizin aranızdaki bağı da artırıp kuvvetlendirecektir. Ne kadar çok zaman geçirirseniz aslında kediniz size o kadar çok bağlanacak ve sizi daha çok sevecektir.

Bengal Kedisi eğitimlerinde en çok dikkat edilmesi gereken konu aslında pozitif davranış değişikliği yapacak tavırlardır. Aslında yapmanız gereken çok basittir; kedileriniz iyi bir davranış sergilediğinde onları ödüllendirmek yeterli olacaktır, çünkü Bengal Kedileri vahşi doğalarından dolayı cezayı sevmezler.

Eğitimin bir başka sırrı ise, her eğitimi yemek öncesinde vermenizdir. Unutmayın, aç bir kedi istenilenleri yapmada daha başarılı ve isteklidir. Devamında yemeğin geleceğini bilmek onları daha da motive eder.

Diğer bazı kedi türlerinde olduğu gibi, Bengal Kedisi eğitimlerinde de sürenin kısa tutulması önemlidir. Bengal Kedileri bazen çabuk sıkılabilir ve başka şeyler ile ilgilenebilirler. Bu yüzden, eğitim süreleri kısa tutulmalı ve küçük dostlarımızın canının sıkılmamasına özen gösterilmelidir. Bu eğitimler sırasında unutulmaması gereken başka bir konu da aslında her eğitim seansında tek bir konuya odaklanılması gerekliliğidir.

Eğitime ne zaman başlanılacağı ise aslında kedi sahipleri tarafından merak edilen başka bir konudur. Bengal Kedileri için bu zaman aslında eve geldiği an başlamalıdır. Her ne kadar Bengal Kediniz eve yavru olarak da gelse, eğitime küçük küçük başlanmalıdır.

Bengal Kedileri çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile iyi geçiniyorlar mı?

Bengal kedileri aktif ve sosyaldir, bu sebeple aslında çocuklu aileler ve kedi dostu köpekli aileler için biçilmiş kaftandır. Ancak evdeki diğer küçük evcil hayvanları, örneğin hamster, tavşan vb. gibi, gözden uzakta tutmakta fayda vardır.

Bengal Kedilerinin bakımı zor mudur?

Bengal kedileri genellikle bakımı emek gerektiren kedilerden biridir. Sizden sürekli ilgi isteyen, sürekli yanınızda olmak isteyen bir kedi olan Bengal kedisi, bu konuda sizi biraz yorabilir.

Bengal Kedisi Saldırgan Mıdır?

Bengal kedisi, vahşi atalarının aksine oldukça sakin ve uysal bir türdür. Evde sizinle birlikte oyunlar oynayan, aktif ve sosyal bir tür olan Bengal Kedileri, aileler için uygundur. Bengal kedileri saldırgan değildir.

Bengal Kedisi Ne Kadar Yaşar?

Bengal kedileri ortalama olarak 9 ile 15 yıl arası yaşarlar. Bu birçok kedi türü için gayet iyi bir süredir. Yaşam süresi; bakımına, mamasına, gösterilen ilgiye, cinsiyetine göre değişkenlik gösterebilir.

Bengal Kedisi Kucak Sever Mi?

Doğası gereği bolca enerjiye sahip olan bu aktif kediler, kucakta oturmak, yatmak, veya bol bol sarılmalardan pek haz etmezler. Bengal kedisi daha çok kendi oyuncakları ile oyun oynamayı ve sizin onu oynatmanızı tercih eder.

Bengal Kedisi Evde Beslenir mi?

Bengal kedisi özellikle ihtişamlı kürkü ile dikkat çeken kedi türlerinden biridir. Bengal kedisini evde beslemek mümkündür ancak elbette her kedi türünde olduğu gibi etkili bir bakım ve beslenme programı şarttır.

Bengal Kedisi Tüy Döker mi?

Bengal kedisi özellikleri oldukça fazladır; bunların başında da “az tüy döken kedi türü” olmaları gelir. Sarı Bengal kedisi çok fazla tüy dökmez. Tüylerini düzenli olarak taramalı ve ölü tüyleri deriden ayırmalısınız.

Düzenli tarama ve kaliteli mama ile beslenen Bengal kedisi minimumda tüy döker ki bu özellik onları şahane bir ev kedisi yapar.

Bengal Kedisi Ne Yer?

Tıpkı tüm kedilerde olduğu gibi Bengal kedisi için de geçerli olan tek bir kural vardır; kaliteli kedi maması ile beslemek. Kediler yalnızca kendi mamalarına gereksinim duyarlar size bu kaliteli mamaların içinde yer alan vitamin ve mineraller sağlıkları için oldukça destekleyicidir.

İçeriğinde ne olduğu belli olmayan, ucuz ve kalitesiz mamalar kedinin sağlığı için doğrudan tehdit unsurudur. Bu nedenle Bengal kedisi dahil tüm ev kedilerini yalnızca kaliteli kedi maması ile beslemek uygun olacaktır.

Zaman zaman kediler için faydalı sebze ve meyvelerden de destek alınabilir ancak beslenme rutinine eklemeden önce veteriner hekiminizden onay almanız da bir o kadar önemlidir.

Bengal Kedisi Alerji Yapar mı?

Daha az tüy dökmesi ve dolayısı ile daha az alerjen salgılaması bakımından Bengal kedilerinin alerji yapmayan kedi türlerinden biri olduğu düşünülür ancak bu konuda bilimsel bir çalışmanın varlığından da söz etmek pek mümkün değildir.

Her ne kadar alerjiyi tetiklemeyen kedi ırkları olduğu düşünülse de alerji çok geniş kapsamlı bir sağlık sorunudur bu nedenle “alerjiye yol açmaz” denilen kedi türleri bile bir tehdit oluşturabilir. Bu nedenle asla alerji yapmaz demek çok yerinde bir cümle olmayacaktır.

Bengal Kedisi Cins mi?

Bengal kedisi melez bir kedi türüdür. Evcil kedi ve vahşi kedinin çiftleştirilmesi sonucu elde edilmiştir. Hatta bu nedenle kürkü leopar desenlidir. Kaslı vücut yapıları, atletik görünümleri, ihtişamlı kürk desenleri ile oldukça özel kedi türlerinden biridir.

Bengal Kedisi Renkleri

Bengal kedisi gri renkte de olabilir ancak en yaygın bilenin sarı Bengal kedisidir. Bengal kedisi yavruluktan yetişkinliğe genellikle; kahverengi, sepya tekir, vizon tekir ve siyah gümüş tekir olabilir. Özellikle zemin tüy rengi için kahverenginin her tonunu barındırdığını söylemek mümkündür.

Bengal Kedisi Beslemek Yasak mı?

Beslemesi yasaklı olan kedi ırklarından biri Bengal kedisidir; Bengal kedisinin Türkiye’de beslenmesi yasaktır.