Ankara Kedisi Özellikleri

Ankara Kedisi Özellikleri - Evcilhayvansagligi.com

Bu zarif kedi türü kedi dünyasının balerini olarak adlandırılır. Bu endamlı küçük dostlarımız, narin kemikli yapısı ile kelimenin tam anlamıyla dans ederek hayatımıza girerler ve çeşitli renklere sahip ipek gibi yumuşak tüyleriyle evlerimize renk katarlar. Enerjik yapılı bu kediler, krallara layık bir duruşa sahiptirler, onlara değer veren herkesi hayatlarına davet ederler.

Muhteşem güzelliğe sahip Ankara Kedileri, anavatanı olan Türkiye’de uzun bir geçmişe sahiptirler ve de ulusal bir hazine olarak değer görürler. Ayrıca, Ankara Kedisi sahipleri de kendilerini kedi dünyasının bu cevherlerinden birine sahip olma ayrıcalığına ulaştıklarından dolayı oldukça şanslı hissederler.

Ankara Kedisi Tarihçesi

Ankara Kedisi, birçokları tarafından, vahşi Afrika kedilerinden doğal olarak evrimleşen bir tür olarak bilinir ve ismini Türkiye’nin başkenti olan Ankara ilinden alır. Ankara Kedilerine dair en eski kaynaklar, 16. YY Fransa’sında ortaya çıkmıştır. Bu kaynaklar Haçlı seferlerine denk gelmektedir ve savaş sonrası Fransız bir bilim insanı birkaç adet uzun tüylü safkan Ankara kedisi ile ülkesine dönmüş, bu kedilerin yavruları Fransız soylular tarafından oldukça rağbet görmüştü. Bu kaynaklar sonrasında, kedi çılgınlığının yaşandığı 1800’ler sonları ve 1900’ler başları Avrupası’nda detaylı bir şekilde belgelenmiştir. Bu dönemlerde yapılan birçok yağlı boya tablolarında sıklıkla Ankara Kedileri resmedilmiştir.

Bir diğer rivayete göre Vikingler tarafından 10. YY başlarında Ankara kedisi önce İskandinav yarımadasına, oradan da Avrupa’ya getirilmiştir. Bu sebeple, bazı kedi bilimcileri, Ankara Kedisinin bu kendi isteği dışındaki göçü vasıtasıyla, günümüz uzun tüylü kedilerin atası olabileceğine inanmaktadırlar.

18. YY ve sonrasında birçok Avrupalı asil aile tarafından oldukça sevilen Ankara ya da diğer adıyla Angora Kedileri, Fars Kedilerinin ortaya çıkışı ile ünlerini yitirme noktasına gelmişlerdir. Dahası, Ankara Kedisi, 20. YY başlarında Pers üreme programlarında kullanılmış ve ayrı bir tür olarak neredeyse yok olmuştur. Fakat, sonrasında ulusal hazine olarak kabul edilmiş ve türünün korunması amacıyla Atatürk Orman Çiftliğinde yürütülen üreme programları ile tekrar hayata döndürülmüştür. Bu programda, daha çok mavi gözlü, sarı gözlü ve farklı renklere sahip gözlü beyaz tüylü olanlar üzerine odaklanılmış ve kapsamlı kayıtlar tutulmuştur. Bu program çerçevesinde, Ankara kedilerin başka herhangi bir yere verilmesine izin verilmemiştir.

1950’lere gelindiğinde ise, Amerikalı askerler vasıtasıyla, bu türün varlığı Amerika Birleşik Devletleri’ne ulaşmıştır. 1962 yılında, Amerikalı bir Albay’a farklı renkli gözlere sahip olan bir erkek ve bir dişi Ankara Kedisi hediye edilmiş. Böylelikle uzun yıllar sonra bu türün yurtdışına çıkması sağlanmıştır.

1960’ların sonlarına doğru Arizona eyaletine Amerikalı askerler tarafından götürülen hamile bir Ankara Kedisi sayesinde, bu tür için ülkede üreme programları başlatılmış ve Kuzey Amerika’da tanınan bir tür haline gelmiştir.

Ankara Kedisi Kişilik ve Karakter Özellikleri

Bu küçük dostlarımız, her ne kadar narin ve ince gözükseler de aslında oldukça kaslı bir vücuda sahiptirler. Ev içinde sürekli oyuncakların peşinde koşturdukları için oldukça fit durumdadırlar. Yüksek bir avcı içgüdüsüne sahiptirler.

Ankara Kedileri, fazlasıyla çeviktir ve aynen balerinler gibi hareket edebilirler. Ayrıca, bu çeviklikleri sayesinde, hiç beklenmedik yerlere tırmanabilirler. Sıklıkla, onları kapı üstleri gibi yerlerde bulabilirsiniz. Bu dışa dönük ve tutkulu kediler, meşgul olduğunuz her şeyle ilgilenirler, size yardım etmek isterler ve aynı şekilde sizin de onlarla meşgul olmanızı isteyip yardımınızı beklerler.

Şayet bir Ankara Kedisini ihmal ederseniz sizi buna pişman edebilirler. Siz işinizi bırakıp onunla ilgilenene kadar evdeki nesneleri düşürüp ilginizi çekmeye çalışabilirler. Diğer evcil hayvanlar ile iyi geçinirler. Evinizde başka bir hayvan olması sorun değildir fakat tek sorun Ankara Kedisinin patron olduğunu kabul etmeleri gerekir.

Ankara Kedisi Fiziksel Özellikleri

Ankara Kedileri, orta uzunlukta yumuşak ve ipeksi tüylere sahiptir ve bu tüyler nadiren solar. Haftada bir kez yapılacak tüy taraması ile kopan bütün tüyler temizlenebilir ve tüyleri parlaklıklarını koruyabilir. Çoğunlukla beyaz tüyleri ile ünlenen bu tür, aslında farklı birçok renge sahiptir. Yaz geldiğinde kısa tüylere sahip olurlar ve kuyrukları yumuşacık tüyler ile kaplanır. Kış aylarında ise, orta uzunluktaki tüyleri ipeksi bir hisse kavuşur ve kuyrukları yele gibi tüyler ile kaplanır.

Ankara Kedilerinin görünüşleri sizi aldatmasın. Bu kediler, uzun kemikli vücut ve bacaklara sahiptirler. Bu sebeple, o muhteşem tüylerinin altında aslında oldukça güçlü ve kuvvetli kaslar vardır. Büyük, dik kulaklara sahip kafalarında, oldukça büyük ve meraklı bakan gözlere sahiptirler. Ev içinde gezinirken veya koştururken muhteşem bir incelik ve nezaketle hareket eden kuyrukları ise vücutlarının arkasından tüylü bir şekilde uzanır.

Aynen Van Kedileri gibi, Ankara Kedileri de suyu çok severler. Birçok kedi sahibi için kabus olarak bilinen banyo zamanı, bu kedileri için aslında bir eğlence zamanı olabilir. Suya atlamaya ve yüzmeye bayılırlar.

Ankara Kedilerinin Ortak Sağlık Sorunları

Ankara Kedileri genellikle sağlıklı bir tür olarak bilinir. Fakat, özellikle mavi gözlere sahip olanları sağırlığa yatkındır. Farklı renkli gözlere sahip olanlar ise, genellikle tek bir kulakta duyma problemi yaşarlar. Her ne kadar bu problemlerin yaşanma ihtimali olsa da, bu kediler rahatlıklar gezinebilir, her şeyi rahatlıkla yapabilir. Yine de bu problemin varlığından haberdar olmak önemlidir.

Bazı Ankara Kedileri, diğer birçok kedi türünde de sıklıkla görülen hipertrofik kardiyomiyopatiden muzdarip olabilirler. Bu hastalık, kalp kaslarının sertleşmesi ve kanın yeteri kadar pompalanmaması anlamına gelmektedir. Eğer veterineriniz, kedinizin kalbinde bir problem sezerse, ekokardiyografi ile kedinizin tahlil edilmesini önerebilir. Bu sayede, kedinizde hipertonik kardiyomiyopati olup olmadığı belli olur.

Ankara Kedisi Beslenmesi ve Bakımı

Ankara Kedilerinin narin ve kaslı vücutları vardır fakat bu vücutlar yüksek kilolar için tasarlanmamıştır. Bu sebeple, bu türün kilosu her zaman kontrol altında tutulmalıdır. Bu küçük dostlarımızı mümkün olduğu kadar karbonhidrattan uzak tutmanız çok önemlidir.

Ankara Kedileri, besinlerinin protein ağırlıklı olmasını tercih eder çünkü doğaları gereği etçildirler. Eğer protein yönünden eksik mamalar ile beslenirlerse, kemikleri gücünü kaybedebilir ve halsizlik yaşayabilirler. Bunun sonucunda da birçok farklı hastalığa sahip olabilirler. Bu sebeple, Ankara Kedilerinin bol proteinli ve onlara uygun yağlara sahip olan mamalar ile beslenmesi elzemdir. Yüksek kaliteli kuru ve ıslak mamalar beslenmeleri için uygundur. Veterinerinize danışarak, kedinize uygun mamayı bulabilirsiniz.

Ankara Kedisi için Evcil Hayvan Sigortası

Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.

Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?

  • Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
  • Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
  • Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
  • Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.

Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Ankara Kedileri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ankara kedisi hırçın mıdır?

Ankara kedisi, doğası gereği oldukça uysal bir yapıya sahiptir. Güçlü bir yapıya sahip olan bu kediler, yabancılarla ve ailedeki küçüklerle iyi anlaşabildiği için aileler tarafından oldukça rağbet görmektedirler. Çoğunlukla sakin bir yaşam süren Ankara Kedileri, nadiren şımarıp biraz ortalığı dağıtabilir.

Ankara kedisinin bakımı zor mudur?

Ankara kedilerinin bakımı aslında oldukça kolaydır. Her ne kadar orta uzunlukta bol tüylere sahip olsalarda, haftada bir tüylerini taramak birçok Ankara Kedisi için yeterlidir. Yaz ayları yaklaştığında ise, tarama sıklığını artırmak aslında tüy yumaklarının oluşmasını engeller ve kedinizi rahatlatır.

Ayrıca Ankara Kedilerinin gözlerine dikkat etmek oldukça önemli bir konudur. Uzun tüyleri gözlerine rahatsızlık verebilir ve bakteri oluşumuna sebep olarak kedilere sorun çıkarabilir. Akıntı durumunda, nemli bir bez ile gözleri silmek en çok önerilen yöntemdir. Bütün bunları önlemek içinse, göz kenarlarındaki tüyleri kesmek veya kısaltmak en rahat ve kolay yöntemdir.

Ankara kedisi sağır mı?

Ankara kedisi besleyenlerin merak ettiği şeylerden biri sağırlık durumudur. Ankara kedilerinde sağırlık görülmesi yaygın bir durumdur ancak burada göz rengi önemli bir farklılık oluşturur. Eğer Ankara kedisinin gözleri farklı renkte ise sağırlık yaygın olarak görülebilir buna karşın tek renkli gözlere sahip Ankara kedilerinin işitme şekli normaldir, sağırlık yoktur.

Ankara kedisi renkleri

Ankara kedisi özellikleri deyince akla şüphesiz renkleri gelir. Geniş ve badem şekli gözlere sahip olan Ankara kedilerinin gözleri bakır, mavi, altın, yeşil ya da ela olabilir. Ankara kedisinin tüy renginin genellikle yalnızca beyaz olduğu düşüncesi vardır ancak sarı, krem ya da tekir renkte de olabilir. Yanı sıra siyah Ankara kedisi ve beyaz Ankara kedisi de görülebilir.

Ankara kedisi tüy döker mi?

Ankara kedilerinin tüy döküp dökmediği merak konusudur. Genel olarak çok tüylü kedi ırklarından olmadıkları için tüy dökme oranları diğer kedilere kıyasla daha düşüktür. Az miktarda tüy döker ve dökülen tüyler de genellikle kısa ve küçük tüylerdir.

Ankara kedisi sakin mi?

Ankara kedisi genel olarak çocuklarla ve yabancılarla iyi anlaşan kedi türlerindendir. Genellikle sakin ve uysal yapıları ile bilinirler ancak elbette bu durumu, kedinin karakteristik özelliklerinin de şekillendirdiği bir gerçektir.

Ankara kedisi hangi mama yer?

Ankara kedileri için pek çok mama markasından söz etmek mümkündür. Burada önemli olan mamanın kaliteli bir içeriğe sahip olmasıdır. Protein bakımından zengin olan bir mama türü, Ankara kedisi için ideal olabilir. Yanı sıra kırmızı ya da beyaz et de tüketebilirler ancak mama haricinde verilen her gıda ürünü için önce veteriner hekime danışmanız daha uygun olacaktır.

Ankara kedisi nelerden hoşlanır?

Genel olarak sakin mizaçlı kedilerdir ve büyük inatları ya da hırçınlıkları yoktur. En büyük istekleri sevigidir. Birlikte yaşadıkları kişiye karşı yoğun bir sevgi duyarlar ve onlar tarafından sevgi ve ilgi görmekten çok haz duyarlar.

Ankara kedisi nelerden hoşlanmaz sorusunun da yanıtını verelim. Aslında bu sorunun yanıtı hemen her kedi için geçerlidir; su! Evet, kediler sudan da yıkanmaktan da ıslanmaktan da hiç hoşlanmazlar ve bu durum onlar için oldukça rahatsız edicidir.

Ankara kedisi günde kaç saat uyur?

Bu sorunun yanıtı için tüm kediler genelinde bir cevap vermek daha doğru olabilir. Kediler genellikle uyumayı seven canlılardır ve günün belirli saatlerini uyuyarak geçirirler. Kedilerin uyuması, yaşa ve aktivite oranına bağlı olarak değişmekle birlikte genel olarak 14 ila 18 saat arasında değişebilir.

Ankara kedisi nasıl eğitilir?

Ankara Kedileri doğaları gereği oldukça zeki hayvanlardır. Bu sebeple, eğitilmeleri hem zevkli hem de önemlidir. Eğitimleri sayesinde, hem zihinsel olarak uyarılacaklardır hem de komutlara doğru ve güzel tepkiler veren oldukça eğitimli kedileriniz olacaktır.

Eğitim konusunda önemli olan, kedilerinizin canının istediğinde veya eğitim için kendilerini hazır hissettiklerinde onlara bu eğitimi vermenizdir. Bu sayede, ilgileri yüksek olacak ve eğitimlere daha hızlı ayak uyduracaklardır. Eğitimlerin uzun olmasına gerek yoktur. Öncelikle tuvalet eğitimi ile başlanabilir, ki bunu hızlı bir şekilde kavrayabilirler. Ayrıca, herhangi bir eğitim boyunca yanınızda ödül maması tutmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Böylelikle iyi davranışları ödüllendirip pekiştirebilirsiniz.

Ankara kedisi kaç yıl yaşar?

Ankara Kedilerinin ortalama yaşam süreleri 12-18 yıl arasındadır. Sağlıklı bir şekilde yetiştirilen, dikkatli bir şekilde bakımı yapılan kedilerin, daha uzun yaşaması ise olasıdır.

Ankara kedisi ile Van kedisi arasındaki farklar nelerdir?

Ankara kedisi ile Van kedisi birçok insan tarafından sıklıkla karıştırılmaktadırlar. Van kedileri Ankara kedilerine göre daha iri ve kemikli bir yapıya sahiptir. Ankara kedisinin kafası daha küçük ve üçgen bir yapıya sahipken Van kedisinin kafası daha büyük ve yuvarlaktır. Ankara kedisinin kulakları daha uzun ve sivri, Van kedisinin kulakları ovaldir.

Vücut ebatlarına bakıldığında; Ankara kedileri daha narin ve küçükken, Van kedileri daha güçlü ve kemiklidir. Bu yüzden de Ankara kedileri 4-5 kilo ağırlığa ulaşırken, Van kedileri 6-7 kilo ağırlığı rahatlıkla aşabilir. Tüylere gelince,, Ankara kedisi uzun beyaz tüylere sahiptir. Van kedilerinde ise yer yer renkli kısımlara ek olarak tüyler daha kısadır. Kişilik olarak da küçük de olsa farklılıklar vardır. Van kedileri daha konuşkan ve oyun canlısı iken, Ankara kedileri daha çekingen ve sakin kedilerdir.