Kediler hassas canlılardır ve hassas bakıma ihtiyaç duyarlar. Yazımıza başlamadan önce belirtmemiz gerekir ki kediler yalnızca kendi mamalarına gereksinim duyarlar. Kedi mamalarının içinde bulunan vitamin ve mineraller, kedinizin ihtiyaç duyduğu besin ögelerini ona sağlar ve sağlıklı bir yaşam sürmesini destekler.
Kedi bakımında yapılan yanlışlardan biri ve belki de en önemlisi “kediye ev yemeği vermek” ya da “kediyi ev yemeği ile beslemek”tir. Ev yemeklerinin içinde bulunan tuz ve baharatlar, kedilerin hassas midesi için adeta zehir niteliğinde olabilir; kediniz bu yoğun baharatları sindiremez ve neticesinde mide sorunları gündeme gelir.
Kedinizin sağlıklı yaşaması için atacağınız ilk adım doğru bir beslenme rutinini benimsemektir ki bu da kedi mamasından geçer. Ancak bu demek değildir ki kedi mamasından başka asla bir şey vermeyin. Günlük mamasına karıştırabileceğiniz ya da haftada 1-2 kez olmak koşulu ile beslenme rutinine ekleyebileceğiniz kediler için zararlı olmayan gıdalar da mevcuttur. Peki ama hangileri?
Evcil Kediler Ne Yer?
Her gün aynı mamayı yemek bir süre sonra kedinizin sıkılmasına yol açabilir. Bu sıkılmayı gidermek adına farklı aromalara yönelebilirsiniz. Örneğin bir paket tavuklu kedi mamasını bitiren kedinize bir sonraki sefer balıklı kedi maması verebilirsiniz.
Bu sayede hep aynı şeyi yemekten sıkılmaz ayrıca farklı proteinleri de içine alır. Elbette mama anlamındaki bu rotasyon, veteriner hekiminizin görüşlerine göre şekillenecektir.
Şimdi gelelim şu mama harici verilebilen besinlere… İlk sırada elbette et ürünleri var.
Kediler Tavuk Yer mi?
Kediler etçil canlılardır ve elbette tavukla araları iyidir. Az miktarda ve seyrek olmak koşulu ile kedilere tavuk verilebilir. Tavuğun herhangi bir baharat ya da tuz işleminden geçmemiş olması gerektiğini de hatırlatmak isteriz.
Kediler tavuk yiyebilir ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Özellikle yaz aylarında kediye tavuk vermek sakıncalı olabilir. Sıcaklarda kedi ve köpeklerin tavuk yemesi birtakım deri alerjilerine ya da deri enfeksiyonlarına yol açabilir. Her ne kadar az miktarda verecek olsanız da özellikle yaz aylarında bu durumu göz ardı etmemenizde yarar olacaktır.
Kediler Et Yer mi?
Tavuk gibi et de kedilerin ilgi alanına girer. Kedilere et ve et ürünleri çatısı altında hemen her türden gıdayı verebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken kedinizin yaş aralığıdır.
Kedilerin yavru çağda yedikleri ile yaşlılık döneminde yedikleri gıdalar farklıdır. Yavruyken nasıl vitamine ihtiyaç duyuyorlarsa yaşlılıklarında da organlarını yormayacak bir beslenme kürüne gereksinim duyarlar. Kediniz çok yaşlıysa et ve et ürünleri gibi yüksek protein içeren gıdalar midelerine zarar verebilir. Bu noktada kedilere et verilir mi sorusunun yanıtını “yaşına bağlı” olarak değiştirmekte yarar olabilir.
Kediler Balık Yer mi?
Elbette kediler ve balıklar adeta bir elmanın iki yarısıdır. Bir gün kedinizin akvaryumdaki balığınıza pençe attığını görmeniz kaçınılmaz olduğu gibi kovasını balıkla doldurmuş bir balıkçının ansızın balıklarının kaybolması (!) da bir o kadar sıradandır.
Dememiz o ki elbette kediler balıkları çok sever ve kediye balık verilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken balığı kılçıklarından ayırmaktır. Bazen küçük bir balığı direkt kedinin önüne atabiliyor insanlar ancak gırtlağına kılçık takılmaması için yine de tüm pürüzleri temizlemekte yarar olacaktır.
Kediler Yumurta Yer mi?
Yumurta, kediler için en faydalı protein kaynaklarından biridir. Ayrıca laf aramızda bazı kediler yumurta yemeği pek sever. Kedilere veteriner hekiminizin uygun gördüğü zaman dilimlerine yumurta verebilirsiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken 2 husus var. Birincisi yumurta asla çiğ olmamalı ve güzel bir şekilde yalnızca haşlama yöntemi ile pişirilmelidir.
Bir diğer husus ise bir büyük yumurtanın verilmemesi onun yerine küçük parçalar halinde az miktar verilmesidir. Bir büyük yumurta kedinizin midesine çok gelebilir ve sindirim sorunu oluşturabilir. Bu nedenle az ve nadir olmak koşulu ile kedilere yumurta vermekte yarar vardır.
Kediler Süt İçer mi?
Sokakta bir yavru kedi gördüğümüzde aklımıza ilk gelen refleks ona bir kabın içinde süt vermektir değil mi? Ne yazık ki bu refleks oldukça yanlıştır. Halk arasında bilinenin aksine kedilere çiğ süt vermek sakıncalı olacaktır.
Özellikle sindirim bakımından kedinizi ciddi oranda zorlayan süt, bir de çiğ oldu mu epey can sıkacaktır. Eğer süt dışında bir alternatif yoksa sütün laktozsuz olanını vermek bir nebze olsun rahatlatabilir; hiç değilse laktozun yarattığı şişkinlik önlenmiş olur.
Kediler Yoğurt Yer mi?
Yoğurt için de tıpkı sütteki değerlendirmeyi yapmak mümkündür. Laktoz içeren her gıda kedinizin sindirim sisteminde sorunlara yol açabilir.
Bunu önlemek adına probiyotik yoğurdu beslenme rutinine ekleyebilirsiniz. Yalnız kedilere yoğurt vermek sindirim sistemlerini etkilemekle doğru orantılı olacağından böyle bir kararı almadan önce veteriner hekiminize danışmanız çok daha faydalı olacaktır.
Kediler Tahıl Yer mi?
Her besinin kendi içinde farklı faydası bulunur. Bu nedenle kediler yalnızca protein ya da kalsiyuma değil sağlıklı tahıllara da ihtiyaç duyarlar. Kuru mamaların içinde belirli bir oranda tahıl hali hazırda vardır.
Kedinizin kilo sorunu yoksa mısır, yulaf, arpa ve buğday içeren gıdaları beslenme rutinine ekleyebilirsiniz. Yanı sıra az tahıllı kuru kedi maması alternatiflerine göz atabilir ve lif bakımından zengin tahıllarla kedinizin sindirim sistemine katkı sağlayabilirsiniz.
Kediler Meyve Yer mi?
Yaz aylarının vazgeçilmezi olan meyveler, kedinizin de favorisi olabilir. Örneğin karpuz ve kavun düşünülebilir! Karpuzun özellikle göz sağlığına katkı sağladığı bilinirken kavunun da sindirim sistemini desteklediği bilinir.
Kedinizin damak tadı meyveye yatkınsa bu tip meyveleri beslenme rutinine az olmak koşulu ile ekleyebilirsiniz.
Kediler Sebze Yer mi?
Kediler için faydalı gıdalardan biri de sebzelerdir. Özellikle ıspanak, kabak gibi yeşil sebzeler oldukça faydalı olabilir. Kedinizin damak tadı bir ıspanağı olduğu gibi yemeğe yatkın olmayabilir neticede etçil canlılardır. Ancak günlük kuru ya da yaş mamasına karıştırabilir bu sayede protein ile destekleyebilirsiniz.
Kediyi sebze ile beslemek sindirim sistemine de katkı sağlayacaktır. Sebzeleri güzelce yıkadıktan sonra yalnızca haşlama yöntemi ile kedinizin beslenme rutinine eklemenizde bir sakınca yoktur.
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.