Kedi Maması Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedi Maması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hemen her blog yazımızda altını önemle çizdiğimiz bir konu var; kedi bakımı bir sorumluluk işidir. Kedileri çok seviyor olmanız onları sahiplenmeniz için yeterli olmaz, tüm sorumluluğunu maddi manevi üstlenmeniz aslında bu kedi bakımının temel konusudur.

Tatilleriniz, günlük yaşamınız ve hatta eve giriş çıkış saatlerinizi bile bir patiye endeksli olarak yaşamak önemli bir sorumluluktur. Daha önce kedi sahiplenmeden önce dikkat edilmesi gerekenleri kaleme aldığımız yazımızı okumanızı öneririz.

Kediler Ne Yer?

Yavru kedi ne yer, yetişkin kedi ne yer, kısırlaştırılmış kedi ne yer, yaşlı kedi ne yer? İçinde bolca “ne yer” olan sorular kedi sahiplerinin favori sorularındandır. Hele ki henüz yeni bir pati sahiplenildiyse ilk birkaç gün yedi mi yemedi mi takibi evin popüler gündemlerinden olacaktır.

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki kedinin cinsi, yaşı, türü ne olursa olsun yalnızca kendine uygun kedi mamasına ihtiyaç duyar. Kediler ev yemeği ile beslenmez. Ev yemeklerinin içinde bulunan tuz, yağ ve baharatlar adeta kedilerde zehir gibi etkiler verebilir ve sindirim sistemi sorunlarını takip eden kronik hastalıklar zinciri patlayabilir.

Kediler kendilerine özel olarak tasarlanan, içlerinde ihtiyaç duydukları vitamin ve minerallerden bolca bulunan özel kedi mamalarına gereksinim duyar. Bu mamalar kedinin yaşına, mevcut sağlık durumuna ve geçmiş öyküsüne bağlı olarak çeşitlenir.

Örneğin obez bir kedi için light kedi maması önerilebilirken yaşlı kedi maması için organlarını yormayacak formda mamalar tavsiye edilir. Veteriner hekiminiz kedinizin ne zaman ve hangi mamayla beslenmesi gerektiğini zaten size söyleyecektir ancak biz genel olarak mama seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini de satır aralarımıza serpmek istedik.

Kedi Maması Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Kediler etçil canlılardır ve etle beslenirler. Vahşi atalarından miras olan bu beslenme modeli neyse ki çiğ etten uzaktır! İçinde et ve et ürünleri olan protein ağırlıklı mamalarla besleniyor olsalar da elbette bu durum sebze ve tahıl gibi ürünleri hiç tüketmeyecek anlamına gelmez.

Kedi mamalarının içinde her bir kedinin cinsine ve yaşına bağlı olarak özel olarak tasarlanan içerikler bulunur. Bu içerikler kedinizin günlük olarak alması gereken vitamin, mineral ve protein miktarını dengeli bir şekilde sağlar. Kedinizin mama seçimini etkileyen en önemli faktörlerden biri yaşıdır.

Kedi maması ambalajlarının üzerinde “junior” ya da “adult” yazan ibareler kedinizin yaşına bağlı olarak çeşitlenir. Genç kediler için junior ibareleri mamalar kullanılırken yetişkin kediler için adult mamalar tercih edilir.
Kedinizin alması gereken temel besin kaynakları; protein, vitamin, mineral, taurin, yağ asitleri, birtakım enzimler ve yeterli miktarda karbonhidrattır. Karbonhidrat kediler için “fazlası zarar” ürünlerden biri olduğu için kedi mamalarında kedinizin ihtiyacı oranında mevcuttur. Peki kediler maması seçiminde ana kriterler nelerdir? Gelin birkaç madde ile özetleyelim.

Kedinin Kilosu

Kedinizin mevcut kilosu ve sağlık öyküsü mama seçimini doğrudan etkiler. Örneğin kediniz obez ise mutlaka ona özel olarak tasarlanan obez kediler için mamalar önerilir.

Aynı şekilde sağlık öyküsü de mama seçimini etkiler. Kedinizde sindirim sorunu varsa ya da başka bir kronik hastalık varsa veteriner hekim ona göre bir beslenme önerisinde bulunur. Yaş kedi maması ya da kuru kedi mamasından hangisinin uygun olduğunu kedinizin sağlık öyküsü belirleyecektir diğer bir deyişle.

Kedinin Yaşı

Yavru kedi beslenmesi ile yaşlı kedi beslenmesi arasında bir uçurum vardır. Yavru kediler henüz gelişme çağında olduklarından elbette vitamin ve mineral değeri yüksek mamalarla beslenir ve hatta zaman zaman bazı kedi macunlarından da destek alabilir.

Aynı durum yaşlı kediler için de geçerlidir ancak tam tersi bir tabloyla; bu sefer de kedinizin yitirdiği ya da azalan vitamin ve mineral destekleri gerekir. Bunun için de yaşlı kediler için tasarlanan mamalar tercih edilir bu sayede kedinizde az olan ne varsa mama ile mümkün mertebe takviye edilir.

Kedinin Türü

Kedi cinsi de mama seçimini etkiler. Bazı kediler genetik olarak birtakım farklılıklara sahiptir. Örneğin bazı kedilerin yüzü basıkken bazı kedilerin daha uzundur. Bu farklılık çene ve diş yapılarına da yansıyabilir. Haliyle farklı mama formlarına ihtiyaç duyabilirler.

Kedi maması seçerken kedinin aktivitesine bağlı olarak vitamin destekleri farklılaşabilir; bazı kedilerin kemik sağlığı için omega 3 destekli mamalar önerilebilir. Kedi maması kedinizin diş yapısına bağlı olarak boyutlanabilir; bu nedenle her cinse özel olarak tasarlanan pek çok kedi maması markası bulunur. En iyi kedi maması markası için veteriner hekiminize danışmayı unutmayın.

Kısırlaştırılmış Kedi Maması

Kedilerde kısırlaştırılma operasyonu oldukça önemlidir çünkü kısırlaştırılmış kedi özel bir bakımı ve mamayı gerektirir. Kedinizi yakın zamanda kısırlaştırdıysanız kilo alma meyili oldukça yüksek olacaktır. Buna bağlı olarak beslenme alışkanlıklarında birtakım değişiklikler yapmak gerekebilir.

Kısırlaştırılmış kediler için özel olarak tasarlanan mamalar, kedinizin ihtiyaç duyduğu her şeyi ona sağlar. Bu mamaları ömür boyu kullanmak gerekmez, bir süre sonra farklı bir mamaya geçilebilir ancak bunun zamanını en iyi veteriner hekiminiz verecektir.

Kaliteli Kedi Maması

Aslına bakarsanız en önemli kriter için kaliteli kedi maması diyebiliriz. Kaliteli kedi mamaları, kedinizin ihtiyaç duyduğu en sağlıklı besinleri bir arada sunar. Kaliteli kedi maması ile beslenen kedilerin tüy ve cilt sağlığı diğer kedilere oranla çok daha iyi formda olur. Yanı sıra sindirim sistemleri ve iç organları da kaliteli mama tüketmekten dolayı çok daha iyi olacaktır.

Kalitesiz kedi mamaları ucuzdur ancak kedinizin sağlığı her şeyden pahalıdır! Yazımızın en başında bahsettiğimiz “maddi sorumluluk” kısmı burada devreye girer. Kedi bakımı maliyetli bir durumdur bu nedenle kaliteli mama seçiminden veteriner kontrollerine kadar en iyi bakımı sağlamak bizim ona borcumuz olacaktır.

Elbette veteriner hekim masraflarını göz ardı etmek imkânsız; değişen dünya, değişen kurlar, değişen piyasalar derken bütçemizde de “değişiklik” kaçınılmaz! Bu değişimi bütçe dostu haline getirmenin tek yolu ise evcil hayvan sigortasından geçer. Nasıl mı? Size anlatacaklarımız var.

Evcil Hayvan Sigortası Nedir?

Evcil hayvan sigortası, kediniz için alacağınız en önemli maddi güvencelerden biridir. Bu sigorta ile kedinizin tüm sağlık giderleri poliçede belirtilen limit ve oranlar dahilinde karşılanır. Yalnızca sağlık gideri sanmayın! Yine aynı şekilde poliçe limitleri dahilinde senede 1 kez aşı, ücretsiz tırnak kesimi -ki kedilerde tırnak kesimi bir maceradır biliyorsunuz-, ücretsiz göz ve kulak temizliği gibi onlarca faydası var.

Dilerseniz 0216 368 45 45 no’lu hattan bizimle iletişime geçebilir ve sigorta danışmanlarımızdan evcil hayvan sigortası aylık prim ödemesi hakkında detaylı bilgiyi alabilirsiniz.

Kedi Maması İçinde Olmaması Gerekenler

Kedi maması içinde olması gerekenleri sıraladık bir de olmaması gerekenlere göz atalım mı? Mamayı seçtiniz ancak emin değilsiniz… Hemen mamanın arka yüzünü çevirin ve içindekiler kısmını okuyun. Eğer aşağıda yazdıklarımızdan biri mamanın içeriğinde varsa, yavaşça mamayı rafa koyun ve uzaklaşın!

  • Et, tavuk, balık ve benzeri gibi et ürünü olmayan mamalar
  • Mısır ya da gluten unu barındıran mamalar
  • Aromalı mamalar
  • Renklendirici içeren mamalar
  • BHT ya da BHA içeren mamalar
  • Hayvanın yenmeyen yerlerini barındıran mamalar (örneğin gaga ya da ayak)
  • Buğday içeren mamalar
  • Karbonhidrat dolgu maddeleri
  • Glikoz
  • Aspir
  • Derecesi düşük olan yağ türleri
  • Sodyum Tripolifosfat

Kedi Maması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yazımızın finalini sıkça sorulan sorulara ayırdık. Kedi maması ve kedi beslenmesi hakkında sıkça rastladığımız birkaç sorunun yanıtı ile yazımızı sonlandıralım.

Kedi Maması Açıldıktan Ne Kadar Süre Sonra Bayatlar?

Kedi mamalarının da bir son kullanma tarihi vardır ancak açıldıktan sonra nemli ve güneşli ortama maruz kalırsa mama bozulur, ekşir ve bayatlar. Kedi mamasını açtıktan sonra ağzını sıkıca kapatın ve güneş görmeyen bir ortamda muhafaza edin bu sayede bayatlaması gecikecektir.

Kediye Günlük Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bu sorunun yanıtı kedinizin yaşına ve sağlık öyküsüne bağlı olarak değişir. Yavru kediler için genellikle günlük olarak tüketecekleri mama, güne bölünerek az az ve sık sık verilir. Yetişkin kediler içinse durum değişebilir. Bu nedenle veteriner hekiminiz sorunun yanıtını daha uygun bir şekilde verecektir.

Hangi Kedi Maması Tercih Edilmeli?

En iyi kedi maması markaları piyasada farklı fiyatlarda, boyutlarda bulunur. Kediniz için en iyi olan mama kaliteli içeriğe sahip olandır. Arkasını çevirip içindekileri okumadan kedi maması almayın.

Veterinerler Hangi Mamayı Öneriyor?

Veterinerler “hekimdir” ve ticaret amacı gütmez. Bu nedenle markadan ziyade kedinizin sağlığı için uygun olan mama onlar için önceliklidir. Kedinizin ihtiyaç duyduğu en iyi beslenme şeklini ona sağlayacak olan mama markası ne ise onu önerecektir.

Kediler En Çok Hangi Mamayı Sever?

Kediler etçil canlılar olduğu için içinde et olan her mamayı severler. Ancak genellikle özel tercihleri arasında tavuklu ve balıklı mamalar olduğunu da not düşelim.

Kediye Kuru Mama mı Yaş Mama mı Verilmeli?

Kediye yaş mama da verilir kuru mama da. Ancak yaş mamanın içeriği daha yoğun olur bu nedenle miktarı kuru mamaya oranla daha az olabilir. Kediler yalnızca kuru mama yer diye bir durum söz konusu değildir damak tadına ve sağlığı için elverişli olup olmadığına bakılarak kedilere yaş mama da verilebilir.

Kediler Hep Aynı Mamayı Yemekten Sıkılır mı?

Bu sorunun yanıtı çok nettir; sıkılır. Nasıl ki biz her gün aynı yemeği yesek bir süre sonra sevdiğimiz yemekten bile soğuyorsak aynı durum kediler için de geçerlidir. Bir süre sonra aynı mamayı yemekten sıkılabilir. Bu noktada farklı içeriğe sahip yine yüksek kaliteli bir mamaya geçiş yapabilirsiniz. Arada değişiklik iyidir, hoşuna gider.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.