Kediler, yeryüzünün en temiz canlılarındandır. Günün bir kısmını uyuyarak ya da oyun oynayarak geçirdikleri gibi geri kalan ciddi bir kısmını da kendilerini temizleyerek geçirirler. Kedilerin sürekli olarak kendilerini yalamasından ve temizlenmesinden dolayı banyo ihtiyaçları pek olmaz ki zaten banyo yapmaktan ve sudan da nefret ederler.
Evde bakımı kolay evcil hayvanlar listesine bir numaradan giriş yapan kediler, bir yandan kendilerini temizlerken öte yandan sağlık sorunlarını da gündeme getirebilirler. Kendilerini yaladıkları sırada bir sürü tüy yutan bu sevimli patilerin bir süre sonra kabızlık başta olmak üzere pek çok sindirim sorunu yaşaması kaçınılmazdır.
İşte bu noktada devreye kedi maltı girer. Her ne kadar acil ihtiyaç listesinde çok sık yer almasa da en az mama ve suyu kadar hayati önem arz eder. Bu yazımızda kedi maltına dair merak edilen soruların yanıtlarını vermeyi hedefliyoruz.
Kedi Maltı Nedir?
Kedi maltı aslında bir nevi kedi macunudur. Diğer macunlardan farklı olarak amacı kedinin midesinde biriken tüyleri kolaylıkla tahliye etmesini sağlamaktır. Yoğun bir kıvama sahiptir ve içinde malt özü, bitkisel yağlar, lif, süt ürünleri ve maya gibi ürünler yer alır.
Bu ürünlere ek olarak renklendirici, koruyucu ve bazı vitamin çeşitlerini de barındırdığı bilinir. Pek çok farklı markada kedi maltı bulmak mümkündür. Kediler için en iyi kedi maltı sorusunun yanıtını veteriner hekiminizden alabilir ve kediniz için uygun olan bir tercih yapabilirsiniz.
Kedi Maltı Ne İşe Yarar?
Yukarıda kısaca değindiğimiz üzere kedi maltı kedinin yuttuğu tüylerin dışkı yoluyla dışarı atılmasını sağlar. Kediler kendilerini temizlerken bir o kadar da tüy yutarlar, malum kediler en çok tüy döken evcil hayvanlardan biridir hatta zaman zaman bu konuda köpekleri bile geçebilir.
Yutulan bu tüyler bir süre sonra irili ufaklı yumaklar haline dönüşebilir. Bu yumakları bağırsakları, mideyi ve hatta yemek borusunu etkileyecek boyutta olabilir. Bazı kediler öksürerek küçük yumakları dışarı çıkarabilir ancak içeride birikenlerin çıkmaması sindirim sistemi sorunlarını gündeme getirecektir.
Kedinizde kusma, iştahsızlık, mide bulantısı gibi semptomlar varsa tüy yumağının mideye yerleşmiş olma ihtimali gündeme gelebilir. Bu noktada kedi maltı devreye girer. Kedi maltını veteriner hekimin önerdiği doz ve zamanlamada verebilir ve kedinizin dışkı yoluyla tüyleri atmasını sağlayabilirsiniz. Kedi maltı, bir nevi müshil görevini görecektir.
Kedi Maltı Nasıl Kullanılır?
Kedi maltını kedime nasıl verebilirim sorusunun yanıtı oldukça kolaydır. Zaten lezzet olarak kediniz maltı sevecektir bu nedenle hiç zorlanmadan verebilirsiniz. Bazı kediler kedi maltını mama kabına sıkıldığında yemeği tercih ederken bazı kediler direkt olarak ağızdan isteyebilir.
Kedi maltını, kedinizin ağız kenarına ya da patisine sıkabilirsiniz. Eğer macunun üzerinden yalamayı seviyorsa direkt olarak macunu da yalatabilirsiniz.
Kedi maltını mama ile karıştırarak vermeniz de bir seçenektir. Bazı kediler kuru mamaya karıştırılan maltı kolaylıkla ayırt edebilir ve yemeği reddedebilir. Böyle bir durum varsa kedinizin yaş mamasına bir miktar maltı karıştırabilir ve bu şekilde yemesini sağlayabilirsiniz.
Kediye Ne Kadar Malt Verilmeli?
Bu sorunun en doğru yanıtını veteriner hekiminizden almalısınız. Ancak genel geçer bir öneri vermeden de geçmeyelim. Genellikle bir küçük badem boyutunda kedi maltı vermeniz yeterli olacaktır. Kedinizin tüyleri uzunsa haftada 3-4 kez vermek gerekebilir ancak kısa tüylü kedilerde 2-3 kere vermek de yeterli olabilir.
Kedime ne kadar malt vermeliyim sorusu kedinizin yaşına, cinsine ve mevcut sağlık durumuna bağlı olarak da değişebilir ancak yukarıda da söylediğimiz gibi ortalama bir küçük badem kadar vermeniz yeterli olabilir.
Kedinin Tüy Yutması Nasıl Engellenir?
Kedinizin tüy dökmesi doğası gereği olan bir durumdur ve bu engellenemez. Mevsimsel tüy dökme ya da günlük tüy dökme oranı farklılık gösterebilir. Kedinizin tüy dökmesi normaldir ancak öbek öbek ve aşırı derecede bir tüy dökülmesi varsa bu durum bir şeylerin ters gittiğine işaret ediyor olabilir.
Kedim aşırı tüy döküyor ne yapmalıyım diye soruyorsanız yapmanız gereken tek şey veteriner hekiminize durumu bildirmek olacaktır. Hekimin yapacağı tetkikler neticesinde anormal tüy dökümüne yol açan etkenler bulunur ve kediniz kısa bir tedavinin ardından normal düzeye geri döner.
Kedinin tüy dökmesini engellemenin bir yolu yoktur ancak yuttuğu tüyleri azaltmanın bir yolu vardır; düzenli taramak. Kedinizi her gün hatta bazen günde 2 kere taramanız gerekir. Bu sayede ölü tüyler toparlanır ve kedinizin yutması önlenir.
Kedileri taramak yalnızca tüy yutmasını önlemek için değil deri sağlıkları için de önemlidir. Her taramada kedinizin derisi nefes alır ve bu sayede olası deri hastalıklarının önüne geçilmiş olunur. Diğer bir deyişle kedinizi düzenli olarak taramanız, sağlığı için yapacağınız yatırımlardan biridir.
Kedi Maltı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kedi maltı her ne kadar kolay kullanılan bir macun olsa da zaman zaman pek çok soru da oluşturabiliyor akıllarda. Bu sorulardan birkaçına yanıt verelim.
Evde kedi maltı yapılır mı?
Kulağa ilginç geliyor olsa da evde kedi maltı yapımı, merak edilen tariflerden biri. Balkabağının doğal kedi maltı görevini üstlendiğine dair bir inanış var. Ancak bu durum kedinize zarar da verebileceğinden kedi maltını evde yapmak yerine güvenilir bir kaynaktan veteriner hekim kontrolünde almanız çok daha uygun olacaktır.
Kedilere malt ne zaman verilir?
Kedinizin tüy dökme yoğunluğuna bağlı olarak haftada 2-3 kez kedi maltı vermek yeterli olabilir. Ancak bu durumu etkileyen pek çok faktör vardır. Bu nedenle doz bilgisi için hekime danışmanızda yarar olacaktır.
Kedi fazla malt yerse ne olur?
Kedilerin doğru dozda ve sürede kedi maltı yemesi önemlidir ancak çok aşırıya kaçmadığı müddetçe yanlışlıkla fazla verildiğinde çok büyük bir zararı olmaz. Burada denge çok önemlidir.
Kedi maltı ishal yapar mı?
Kedi maltı bazı kedilerde ishale yol açabilir. Bu nedenle doğru doz ve zamanlama çok önemlidir. Kediniz için hangi maltın ne kadar kullanılması gerektiğini mutlaka bir uzmana danışın.
Kedi maltı kusturur mu?
Kedi maltı ile kediniz yuttuğu tüyleri dışkı ya da kusma yoluyla dışarı atar. Kedilerin kusması normaldir ancak bu durum süreklilik arz ediyorsa bir şeylerin yolunda gitmediğine işaret ediyor olabilir. Aşırı kusmalar tehlikelidir, hekim kontrolü gerekir.
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.