Konu ilaç içme olunca küçük, masum ve sakin kedinizin birden vahşi ve büyük bir orman kedisine dönüşmesini hayretle izliyor olabilirsiniz, sizi anlıyoruz! Kedinizin ormandaki yırtıcı akrabalarına benzememesi için öncelikle onu sakin tutmanız gerekir. Bu noktada en etkili silahınız sesiniz.
Gelin baştan alalım… Bu yazımızda kedilere ilaç içirmenin yollarını kaleme alıyoruz. Süreç zorlu, ısırıklı ve tırmıklı olsa da günün sonunda alacağınız birkaç minik (!) darbe, kedinizin sağlığından önemli değil!
Şimdi gelin kedilere ilaç yutturmak için birkaç ipucu verelim.
Kedinizi Sakinleştirin
Kediniz zaten hasta ki ilaç içiyor. Hastalığın verdiği asabiyete bir de zorla içirilmeye çalışılan o küçük ve kötü tatlı haplar eklenince kedinizin çıldırması normal. Peki ne yapabilirsiniz? Sinirli ve gergin kediyi sakinleştirmenin en etkili yolu sesinizi kullanmaktır.
Onunla yumuşak bir ses tonuyla konuşun, sakinleşmesini sağlayın. Ona söylediğiniz bir şarkınız ya da melodiniz varsa onu da seslendirebilirsiniz. Başını sevin ve konuşmaya devam edin; ona zarar vermeyeceğinizi ve canını yakmayacağınızı bilmesi rahatlatacaktır.
İlacı Ödül Mamasına Katabilirsiniz
Kediye hap yutturmada en etkili yöntemlerden biri ödül mamasına ilacı sıkıştırmaktır. Bir ciğer parçası ya da tavuk da olabilir. Kediler ciğere de tavuğa asla hayır demez, en az balık kadar favorileridir. Küçük bir ciğer parçasının içine ilacı sıkıştırın ve yutmasını sağlayın.
İlaç çok büyükse ikiye bölerek de verebilirsiniz. Aynı şekilde yumuşak formdaki ödül mamaları da işinizi görecektir. Ödül maması, aroması ile kediler için daima caziptir. Ufak bir kandırmayla ödül mamasını verirken ilacı da yutmasını sağlayabilirsiniz.
İlacı Şırıngayla Verin
Bu her formda ilaçlar için uygun olmayabilir. Bazı ilaçların kırılması, bölünmesi, ezilip suyla karıştırılması sakıncalı olabilir. Bu nedenle bu uygulamaya geçmeden önce veteriner hekiminizden onay almanız hayati önem taşır.
Eğer ilacı bu şekilde vermenizin bir sakıncası yoksa ilacı hazırlamaya başlayın. Önce ilacı kırın ve bir kaşık yardımıyla ezin. Ardından çorba olmayacak şekilde çok az bir miktar suyu -mesela çay kaşığının ucuyla- ilaca karıştırın. İlaç ve su birbirine geçtikten sonra şırıngayla kedinize verin. Burada önemi olan şırıngayı dik bir açıyla kedinize vermemeniz çünkü boğazına kaçabilir. Ağzının kenarından verebilirsiniz.
Kedinizi Havluya Sarın
Kedileri havluya sarmak, sakinleşmelerini sağlayabilir yanı sıra sizi pati darbelerinden de koruyacaktır. Kedinizi havluya sarın ve iyice kavrayın. Ardından çenesinin altına baş ve orta parmağınızı yerleştirerek hafifçe baskı uygulayın ama canını yakmamaya dikkat edin.
Kafasını geriye doğru yatırdığınızda ağzını da otomatik olarak açacaktır. Ardından hapı ağzının ortasına yerleştirin ve kapatın. İlacın midesine inmesi için kibar hareketlerle boğazını ovmaya başlayın, çok sıkmamaya gayret edin. Anlatması kolay yaşaması zor olduğunu biliyoruz ancak o hap bir şekilde o mideye inmeli!
Kediye Hapı Ezerek Verin
Kediye hapı vermek de bir seçenek. Burada önemli olan ilacın ezilip mamaya karıştırılabilir olması. Bu nedenle bu işlemden önce mutlaka veteriner hekiminizden onay almanız gerekir. Eğer veteriner onay veriyorsa işleme başlayabiliriz.
Önce ilacı ezin ve toz haline getirin. Sonra favori mamasının içine dökün ve karıştırın. Eklediğiniz ilaç mamanın tadını değiştirebilir ve kedinizin hızla uzaklaşmasına da neden olabilir ancak yine de denemeye değer bir yöntem.
Kedi İlaç İçirme Aparatı Edinin
Teknoloji ilerliyor! Tüm bu hap içirme mücadelelerine girişmek istemiyorsanız kediler için tasarlanan kedi hap içirme aparatından da destek alabilirsiniz. Bu aparatlar, kedinizin hap sorunsuz bir şekilde yutabilmesi için tasarlanmıştır.
Aparatı nasıl kullanmanız gerektiğini veteriner hekiminize danışmayı unutmayın ki birtakım istenmeyen kazalar yaşanmasın.
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.