Her canlının bir ömrü olduğu gerçeğini, konu sevdiklerimiz olunca hiç hatırlamak istemiyoruz değil mi? Hele ki bu ömrü kısa olan bir canlıysa… Kedilerin de köpeklerin de belirli bir ömürleri vardır ve zamanı geldiğinde ne yazık ki bizimle vedalaşırlar.
Bu vakit, ne kadar geç olursa o kadar mutlu sürdürürüz hayatımızı ancak bu sondan kaçmamız da bir o kadar imkânsız. Bize düşen, ona en mükemmel hayatı sunmak ve vedalaşırken ailemize kattıkları için ona teşekkür etmek.
Konu tatsız, konu üzücü, konu iç burkuyor kabul ediyoruz. Ancak yaş almak, her canlının olduğu gibi kedilerin de hayat döngüsünden biri. Bu yazımızda kedilerin yaşlılık sinyallerini kaleme almak istedik. Kedilerde yaşlanma belirtilerini sizler için bir arada topladık ancak moral bozmak yok! Ona en iyi bakımı, her yaşta verdikten sonra o pamuk kalbi sonsuza kadar bizimle olacak…
Kedim Yaşlanıyor mu?
Nasıl ki biz yaş aldığımızda birtakım sorunlar hayatımıza giriyorsa, benzer işleyiş kedilerde de vardır. Kedinizin de gözünde yaşlılığa bağlı katarak oluşabilir ya da organlarında zamanla sorunlar gündeme gelebilir.
Elbette işin içine hastalık girince yaşlı genç fark etmez ancak konu yaşlılık olunca birtakım belirtiler tipik olarak hemen her kedide görülür. Önce kediler ne zaman yaşlanır sorusunun yanıtı ile başlayalım. Genetik faktörlerin yaşlılık süreçlerini etkilediği bir gerçek. Örneğin 10 yaşında bir kedi tıpkı bir yavru kedi gibi harekeli de olabilir. Yanı sıra geçirdiği hastalıklar, kısırlaştırılması, bakım şartları gibi erkenler de kedilerin yaşlılık süreçlerine etki eder.
Kedilerde yaşlılık belirtileri genel olarak 8 ila 10 yaşında kendini göstermeye başlar. Ancak bu süre daha erken ya da daha geç de olabilir, yukarıda söylediğimiz gibi şartlara bağlı olarak yaşlanmanın etkilerinde de gecikme söz konusu olabilir.
Kedilerde Yaşlanma Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde tipik olarak görülen bazı yaşlanma etkileri vardır. Bunları maddeler halinde açıklayalım.
Kedilerde Hareket Azlığı
Kediler normalde oyuncu karakterdedirler ve uyumak kadar oyun oynamak da onların yaşam tarzlarından biridir. Aslında dediğimi gibi 10 yaşında bir kedi yavru bir kediyle oynayabilecek kadar hareketli de olabilir. Tüm bunlar yaşanmışlık ve genetiğe bağlı olarak çeşitlenecektir.
Genel olarak yaşlılık belirtilerine baktığımızda ilk olarak şüphesiz hareket azlığı dikkat çeker. Kediniz eskisi kadar hareketli olmayabilir. Sadece oyun oynamak değil kastımız; merdiven inip çıkmada yavaşlık, yürümede ağırlık, mobilyaların üzerine eskisi gibi atlamaması gibi pek çok aktiviteden bahsediyoruz.
Kedilerde Ağız Kokusu
Kedilerde ağız kokusu aslında hemen her yaşta, türü sebeplerden görülebilen bir sağlık sorunudur. Diş ve diş eti rahatsızlıklarına bağlı olarak gelişebildiği gibi herhangi bir hastalığın öncüsü olarak da kendini belli eder.
Kedilerde ağız kokusu aynı zamanda bir yaşlanma belirtisi de olabilir. Yaşla birlikte dişlerde sorunlar başlar ve bu da birtakım diş hastalıklarının oluşmasına meydan verir. Neticede oldukça kötü bir ağız kokusu oluşur. Tedavisi elbette vardır, veteriner hekim tarafından yapılan muayenenin ardından önerdiği reçete ile kedilerde ağız kokusu giderilebilir.
Kedilerde Oyun Oynamama
Kediniz normalde çok oyuncuyken son zamanlarda isteksizlik oluşabilir. Enerjisinin düşük olması ya da sürekli uyku halinde olması oyun oynama konusunda onu isteksiz kılacaktır.
Yanı sıra yaşlılığa bağlı gelişen kemik ve kas sorunları da eskisi kadar hareket etmemesine yol açabilir. Tüm bunlar oyun oynama konusunda kedide isteksizlik yaratabilir ve yaşlanmanın doğal belirtilerinden biri olarak varlığını sürdürür.
Kedilerde Uyku
Kediler vakitlerinin bir kısmını uykuda, bir kısmını hijyenik bakımda geçirirler. Kendilerini temizlemek için zaman ayırdıkları kadar uykuları için de zaman ayırırlar. Aslında kedilerin uyku alışkanlıkları normal süreçlerdir ancak aşırıya kaçarsa karşımıza yaşlanma belirtisi olarak çıkması da kaçınılmazdır.
Kediler normalde 15 saate kadar uyuyabilir. Ancak yaşlı ve hasta kediler için bu durum 20 saati bile bulabilir. Uykudaki bu artış, hareket azlığı ve oyun oynama konusundaki isteksizlik bir araya geldiğinde yaşlılık belirtilerinden söz etmek mümkündür.
Kedilerde Göz Sorunları
Tıpkı bizlerde olduğu gibi kedilerde de yaş alınca birtakım göz sorunları meydana çıkabilir. En tipik göz sorunlarından biri katarakttır. Yaşlılığa bağlı olarak kedinizin gözü eskisi gibi net görmeyebilir. Zamanla bu buğulanma artar ve katarakt denilen göz hastalığı oluşabilir.
Yaşlı kedilerin görmeyle ilgili genellikle sorunları vardır ancak veteriner hekimin önereceği tedavi yöntemleriyle gözün daha da bozulması engellenebilir.
Kedilerde Karakter Değişimi
Şahsına münhasır bir karaktere sahip olan kediniz, yaşlandığında bambaşka bir karaktere dönüşebilir hiç şaşırmayın! Kedilerin karakterleri yaş aldıkça farklılaşabilir. Örneğin kediniz huysuz, sinirli ve gergin bir hal alabilir.
Bunun çözümü elbette sevgi ve ilgiden geçer. Kedinize her zaman gösterdiğiniz ilgiden daha fazlasını göstererek, yaşlılığın verdiği bu ruh dengesizliklerini kontrol altında tutabilirsiniz.
Kedilerde Unutkanlık
Yazımızın başında da söylemiştik; kedilerde yaşlanma belirtileri bizimle paralel ilerler. Kediler yaş aldıkça birtakım unutkanlıklar yaşayabilirler. Örneğin yön bulmada yaşanan sorunlar en tipik olanlarıdır.
Kediniz mamasının ya da kumunun yerini bulmada zorlanabilir ya da kafa karışıklığı yaşayabilir. Tuhaf hareketler sergileyebilir ve şaşırabilir. Bu durumda sakin olmanızı ve ona yardımcı olmanızı öneririz. Diğer bir deyişle yaşlı kedinizin pusulası artık sizsiniz.
Kedilerde Tüy Rengi Değişimi
Kedilerin tüylerinde, yaşlanmayla birlikte birtakım değişimler söz konusu olabilir. Örneğin kedinizin tüyleri koyu renkliyse, yer yer gri tonlar görülebilir. Özellikle ağız, kaş ve burun etrafında renk değişimleri gözlemlenebilir ve bunlar tipik yaşlılık belirtilerindendir.
Kedilerde Kilo Kaybı
Kediler yaş aldıkça zamanla yemek alışkanlıklarında da birtakım değişimler görülür. Örneğin normalde çok iştahlı olan kediniz yemek yeme alışkanlığını değiştirebilir ve çok daha az öğünle beslenmeyi tercih edebilir.
Kedilerde kilo kaybı, yaşlılık belirtilerinden biridir. Burada esas dikkat edilmesi gereken mama değişimini “yaşlı kediler için özel olarak tasarlanan” kedi mamalarından yana yapmanız. Veteriner hekiminizin önereceği bir mamaya geçiş yapmanız kedinizin sindirim sistemi bakımından önemlidir. Çünkü artık organları da sindirim sistemi de eskisi gibi değildir ve mutlaka özel bir beslenme bakımına gereksinim duyar.
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.