Kediler duygularını köpekler kadar “tezahüratlı” ifade edemeyebilir ancak bu sizi sevmediği anlamına gelmez. Sevildiğini bilen, ilgi gösterilen ve bakım gereklilikleri yerine getirilen bir kedi mutlu bir şekilde yaşamına devam ederken bu mutluluğunu size yansıtmanın bir yolunu mutlaka bulacaktır.
Her kedinin karakter yapısı farklıdır ve duygularını farklı şekilde ifade eder. Bazen sessiz kalışları ya da sürekli yanınıza gelmemesi sizi sevmediği anlamına gelmez; o küçük pati mutlaka size duygusunu bir şekilde aktaracaktır.
Bu yazımızda kedinizin sizi sevdiğini gösteren birkaç ipucunu sizlerle paylaşacağız.
Kedim Beni Seviyor mu?
Kedinizin sizi sevip sevmediğini anlamanın birkaç yolu var. Kediler o veya bu şekilde mutlaka duygularını size aktarabilen içgüdüleri yüksek canlılardır. Örneğin eve sevmedikleri biri geldiğinde tavırlarından o kişiden hoşlanmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Sıklıkla duyduğunuz o içten miyavlamanın altında yatan pek çok mesaj olabildiği gibi vücut dilinin de bize söyleyecekleri olabilir. Şimdi gelin o izlere bir göz atalım.
Kedinin Kafa Atması
Bu durum sizin için biraz sancılı olsa da kedilerin kafa atması çok sıradan bir durumdur; evet, kediler genelde kafa atar! Kedinin kafa atması aslında size sevgisini göstermenin de bir yolu. Kediler sahip oldukları bölgeyi işaretlemek için genellikle kafalarını kullanırlar. Kediniz size kafasını atıyorsa sizi sevdiği anlamına geliyordur. Her ne kadar “sert” bir sevgi olsa da günün sonunda sevildiğinizi bilmeye değmez mi?
Kedinin Bacağa Sürtünmesi
Kedilerin en güzel sevgi gösterilerinden biri bacağınıza dolanması olabilir. Kediniz kuyruğunu havaya dikiyor ve bacaklarınızın arasında dolanıyorsa sizi seviyor demektir. Kedilerde kuyruğun ve sırtın dik durması genelde bir savunma mekanizmasıdır ancak sürtünmeyle birlikte bu hareketleri yaptıklarında o zaman kedinin mutlu olduğu çıkarımını yapmak mümkündür.
Kedilerin anlatacak bir şeyleri daima vardır! Ya mama ister ya su ya ilgi ister ya sevgi ama illaki bir şekilde bunu belli eder. Kedilerin mırıldanması kendini ifade etme yollarından biridir. Sevgilerini mırıldanarak gösterebilirler örneğin. Mırıldanmaya kimi zaman sürtünme de eşlik edebilir ve hatta hamur yoğurur gibi patileriyle sizi “sevebilirler”.
Kedilerde Göz Teması
Kedilerle göz temasında bulunmak köpeklere oranla daha kolay olabilir. Örneğin bazı köpeklerle göz teması kurmak onların tehdit altında hissetmesine neden olabilir ancak kediler için bu durum biraz daha masumdur. Elbette göz temasından rahatsız olan kediler de vardır. Kediniz gözlerini ağır ağır hareket ettiriyorsa ve yavaşça açıp kapatıyorsa size güveniyor anlamına gelebilir. Gözlerini size doğru dikip, sizi takip ediyorsa küçük bir pati tarafından çok sevildiğinizi bilin.
Kedilerin Karnını Açması
Kediler genellikle karın bölgelerinin sevilmesinden pek hoşlanmaz ancak konu sevgi gösterisi ile o göbek açılabilir! Eğer kediniz sık sık kendini yere atıyor ve göbeğini açıyorsa bu bir sevgi işareti olarak görülebilir.
Kedinin Yüzü Yalaması
Köpeklerin en belirgin sevgi hareketlerinden biri olan yüz yalamak, kediler için de geçerli olabilir. Kediler kendilerini yalayarak temizledikleri gibi sizi de yalayarak temizlemeye ya da diğer bir deyişle size sevgisini göstermeye çalışabilir. Örneğin sabah erken saatlerde gelip yüzünüzü yalayarak sizi uyandırabilir.
Kedilerin Oyuncak Getirmesi
Kediler sahiplerine hediye vermeyi sever. Örneğin en sevdiği oyuncağını size getirebilir ya da buldukları başka nesneleri yanınıza bırakabilir. Bunları bir hediye olarak düşünür ve sizi mutlu etmek ister. Bu durum kimi zaman kedi sahipleri için çok eğlenceli olmayabilir çünkü sokakta dolaşan kediniz bir gün ayakkabınızın üzerine hediye (!) olarak ölü bir fare, kurbağa ya da böcek bırakabilir.
Kedilerde Isırma
Isırma davranışı her ne kadar agresif bir tutum olsa da bazen sevgi gösterisi de olabilir. Kediniz sizi ısırıyorsa bu size olan düşkünlüğünün bir işareti olabilir. Buradaki ısırmak ciddi bir ısırık darbesi elbette değildir daha çok kemirme şeklindedir ve canınızı yakmamak için oldukça naziktir.
Kedilerin Sürekli Takip Etmesi
Evdeki en iyi takipçiniz kediniz ise ve hemen her yerde sürekli takip ediliyorsanız kedinizin yakın markajındasınız demektir. Kediler sahiplerini takip etmeyi ve onlarla sürekli temas halinde olmayı çok sever. Sürekli yanınızda olmak ister ve dibinizden ayrılmaz. Tüm bunlar size olan düşkünlüğünün bir işareti niteliğindedir.
Kedilerde Esneme
Kediler uyandıkları zaman esner ve gerinirler bu çok normaldir. Ancak bu hareketleri aynı zamanda size olan sevgilerini göstermek için de kullanabilirler. Kediniz siz odaya girdiğinizde esniyor ya da geriniyorsa sizi sevdiğini anlayabilirsiniz çünkü gerinme bir rahatlama hareketidir ve sizin varlığını onu rahatlatır.
Kedimin Beni Sevmesini Nasıl Sağlarım?
Zaman zaman kedim beni sevmiyor mu diye düşünebilirsiniz. Bazı hareketleri ya da tam tersi tepkisizliği sizi sevmiyormuş izlenimi verebilir. Kediler çok şahsına münhasır canlılardır ve nerede ne yapacakları ya da kimi sevip sevmedikleri pek belli olmaz. Peki kedinin sizi sevmesini nasıl sağlarsınız? İşte birkaç ipucu.
Tezahüratlı sevgilerden kaçının çünkü kediler yüksek sesten ve gürültüden hoşlanmaz. Bırakın ilk hamle ondan gelsin, siz üzerine gitmeyin.
Kediler birbirlerini burunları ile selamlar haliyle burun selamı onlar için sempatik bir davranış olabilir. Kedinizin burnuna hafifçe, onu sinirlendirmeden dokunabilir ve onun dilinde ona bir “merhaba” diyebilirsiniz.
Kediniz en çok neresinden sevilmeyi seviyor? Kulak arkası? Sırt bölgesi? Patiler? Neresine dokunulmasından hoşlanıyorsa o bölgeyi yavaşça sevin ve severken kısık sesle güzel sözler söyleyin. Unutmayın ki sevginin dili yoktur ve her canlı sevildiğini hisseder.
Size zaman zaman tıslayabilir ya da minik pati darbeleri ile sizi kendinden uzaklaştırabilir. Bu gibi durumlarda pes etmeyin ve ona alan tanıyın; sakinleşince yeniden denersiniz!
Onunla bol bol oyun oynayın! Kediler ilgiye, sevgiye ve oyuna hayır demez. Onunla ne kadar vakit geçirir ve eğlenirseniz sizi bir o kadar sevecektir. Belki de onun en iyi oyun arkadaşı siz olursunuz.
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.