Kediler her ne kadar günlük yaşamlarının bir kısmını uyuyarak bir kısmını da kendilerini temizleyerek geçiriyor olsa da “can sıkıntısı” denen olayın başlarına açmayacağı kaza yoktu.
Evde kediniz varsa kaza geliyorum demez direkt gelir! Kedi bakımının püf noktalarından biri her an tetikte olmaktır. Kediler meraklı canlılardır; buzdolabının tepesindeki poşetleri aşağı atmak da isteyebilir, en sevdiğiniz objenizin kırılmasını da tek bir pati darbesi ile sağlayabilir.
Konu devirme ve bir şeyleri aşağıdan atma olunca akla ilk gelen evcil hayvanlardan biri olan kedilerle yaşam güzel olduğu kadar bir o kadar da macera doludur.
Hal böyle olunca ev kazalarına karşı önlem almak, sağlığı için alacağımız tedbirlerden de biri olacaktır. Kırılan eşyanın yenisi yerine gelir ancak kedinizin sağlığı her şeyin üstündedir. Ev ortamını onun için maksimum derecede sağlıklı hale getirmek gerekir ki olası kaza risklerini düşürebilelim.
Peki kedileri ev kazasından nasıl koruruz ve ev kazalarını önlemek için alınması gereken tedbirler nelerdir? Birlikte göz atalım.
Kedimi Ev Kazasından Nasıl Korurum?
Kedileri ev kazasından korumak için alınması gereken tedbirlerden birkaçını sizler için paylaşalım. İlk olarak elbette elektrik kabloları var!
Elektrik Kablolarını Saklayın
Ev içinde kedinizin can güvenliğini tehdit eden en önemli materyallerden biri kablolardır. Kablolar, kediler için birer oyuncak olabilir ve onunla oynamak isteyebilir. Küçük pati darbelerinden zedelenen kablolar da tam bir facia unsuru olur.
Özellikle dişi kaşınan yavru kedilerin en etkili diş kaşıyıcılarından biri kablolardır! Kabloları ısırarak ya da onlarla oynayarak hem can sıkıntılarını hem diş kaşıntılarını giderebilirler. Bu nedenle ilk olarak alınması gereken önlem kabloları gizlemektir. Kablo kutuları ile kabloları bir araya toplayabilir ve gizleyebilirsiniz.
Camları Güvenli Hale Getirin
Kediler dokuz canlıdır ve kediler daima dört ayak üzerine düşer sözlerine çok güvenmemekte yarar var zira her kedi yaralanabilir. Açık camlardan kazayla düşebildikleri gibi evden kaçma teşebbüslerinden biri de olabilir. Kedim evden kaçıyor diyorsanız camları iki defa kontrol etmenizde yarar var.
Yanı sıra cam kırıkları da kedinizin hayatı için tehlike arz eder. Camdan atlarken bir yerlerini çizebilir. Bu durum balkonlar için de geçerlidir. Kediniz dengesini kaybedip balkondan düşebilir. Bu nedenle özellikle balkon ve camlarda güvenlik tedbirlerini arttırmanızda yarar olacaktır.
Kediler İçin Zehirli Ev Bitkilerine Dikkat!
Ev bitkileri günümüzü ve salonumuzu güzelleştirmekle yükümlüdür, kedimizi zehirlemekle değil! Bazı ev bitkileri kediniz üzerine zehirleyici etkilere sahiptir; kedinize temas ettiğinde ya da onu yediğinde birtakım alerjik tepkimelere yol açabilir.
Bunlar her ne kadar basit bir zehirlenme gibi görünse de kedinizin canına mal olabilecek kadar tehlikelidir. Daha önce kediler için zararlı ev bitkilerini kaleme almıştık, okumak için tıklayın.
Küçük Objeler Kedinize Zarar Verebilir
Yukarıda da söylediğimiz gibi küçük objeler de kediniz için bir tehdit unsuru olabilir. Kediniz küçük olan eşyaları yutabilir ya da oyun oynamaya çalışırken kendine zarar verebilir.
Evin içinde bulunan hemen her eşyanın, kediniz için potansiyel bir oyuncak olduğunu unutmayın. Eğer onu beynine oyuncak olarak kodlarsa her an risk altında demektir. Küçük nesneleri, kedinizin ulaşamayacağı yerlere konumlayın. Evet, kedinin ulaşamayacağı yer yoktur ancak yine de mümkün olan en gizli köşeye saklamanız ideal olacaktır.
Çamaşır Makinesine Dikkat Edin
Şu cümle zihninizden hiç eksik olmasın; kediler meraklı canlılardır! Çamaşır makinesi ve merak ilişkisine gelecek olursak. Kediniz çamaşır makinesinin içini merak edebilir ya da gözüne serin yer olarak kestirebilir!
Çamaşır makinesinin kapağını daima kapalı tutun. Şu an belki çok zor bir ihtimal gibi gözüküyor olabilir ancak ihtimaller risk doğurur! Çamaşır makinesi ya da bulaşık makinesi gibi kedinizin kolayca kıvrılabileceği alanları kapalı tutun ve makinayı çalıştırmadan önce mutlaka kontrol edin.
Kimyasal Ürünleri Gizleyin
Kediniz durup dururken gidip çamaşır suyu elbette içmez ancak bu tarz kimyasallar derisine zarar verebilir. Çamaşır suyu, yumuşatıcı, deterjan gibi kimyasallara maruz kalan kediler yalnızca deri değil birtakım solunum sorunlarıyla da karşı karşıya kalabilir.
Bu nedenle bu tip kimyasalları kedinizin ulaşamayacağı bir yerde konumlayın ve temas halinde mutlaka veteriner hekiminizle iletişime geçin. Bu arada bu maddeleri kullandıktan sonra evi havalandırmayı da ihmal etmeyin.
Elektronik Cihazları Soğumaya Bırakın
Kullandığınız ütü, saç düzleştirici ya da benzeri elektronikleri mutlaka bir yere kaldırın ve soğumaya bırakın. Evde bir canlı olmasa, makinenin fişini çekmeniz yeterli olabilir ancak söz konusu bir kediyse ütü ile temasa geçmesi an meselesi.
Kullandığınız ısıtmalı ürünleri fişten çektikten sonra uzak bir yere koyun ve kedinizle temasını kesin. Bu sayede kaza riski azalacaktır.
Kızgınlık Dönemine Ekstra Dikkat Edin
Kedilerde kızgınlık dönemi oldukça önemli ve bir o kadar tehlikelidir. Kızgınlığa giren kedi yalnız gergin olmakla kalmaz aynı zamanda evden kaçma teşebbüsünde de bulunabilir.
Evden kaçan kedi bir süre sonra geri döner ancak dönen sadece kendi olmayabilir! Olası bebek risklerini önlemek için özellikle kızgınlık döneminde kedinize ekstra dikkat edin ve camı, kapıyı, pencereyi hep gözleyin.
Kedinizin patisine taş bile değsin istemesek de zaman zaman kazalar olması da hep ihtimaller dahilinde. Tabi her kaza manevi üzüntünün yanında maddi sorunlara da yol açabilir. Elbette yeter ki o iyi olsun ancak veteriner masraflarının da artması hesaba katılmak durumunda. Kedinize maddi anlamda satın alabileceğiniz en büyük güvence evcil hayvan sigortasıdır.
Evcil Hayvan Sigortası Nedir?
Evcil hayvan sigortası, kedi ve köpek gibi evcil hayvanların sağlık giderlerini belirli limit ve oranlar dahilinde karşılayan bir sigorta ürünüdür. Bu ürünle kedinizi maddi anlamda güvence altına alabilir ve olası sağlık sorunlarında bir de işin maddi boyutunu düşünmekle uğraşmazsınız.
Evcil hayvan sigortası aylık primi ne kadar ya da evcil hayvan sigortası hakkında bilgi için bizi 0216 368 45 45 numaralı telefondan arayabilir ve sigorta danışmanlarımızdan sigorta hakkında bilgi alabilirsiniz.