Kediler kendilerini temizleyebilen ve hatta kirliyken rahat hissetmeyecek kadar temizlik düşkünü canlılardır. Günün belirli saatlerini uyuyarak geçirdikleri gibi geri kalan çoğu zamanı da kendilerini yalayarak, temizleyerek geçirirler.
Kedilerin ekstrem durumlar hariç yıkanmaları gerekmez çünkü yalayarak kendini temizleyebilir. Ancak elbette bazı durumlarda kedinizi yıkamanız gerekebilir. Örneğin tüylerinin lekelenmesi, patilerinin çamurlanması ve benzeri gibi durumlarda sudan hiç hoşlanmayan kediyi su ile buluşturmak gerekecektir ancak laf aramızda bu hiç de kolay olmayacaktır.
Kediler genelde suyu sevmezler… Her ne kadar musluktan akan suyu izlemek hoşlarına gitse de konu yıkanma olunca yüzleri asılabilir. İstisna durumlar da olabilir; bazı kediler, çoğu kedinin aksine sudan rahatsız olmayabilir ancak bu oranın düşük bir yüzde olduğunu söylemek gerekir.
Kediniz kirlenmişse ve onu yıkamanız gerekiyorsa birkaç adımı takip ederek onu minimum tırmık darbesiyle yıkayabilirsiniz. İşin pratik kısmına geçmeden önce banyo ve kedi ikilisi arasındaki soru/sorunlara bir göz atalım.
Kedi Yıkanır mı Yıkanmaz mı?
Normal şartlar altında kediler, köpekler gibi ayda 1 yıkanmak zorunda değildir. Hatta kedinizi hiç yıkamasanız bile yine kirlenmeyecek ve kendini temizleyecektir. Eğer sokakta kirli bir kedi görürseniz ya kendini toza toprağa atmıştır ya da bağışıklık sisteminde bir sorun vardır ve kendini temizleyemiyordur.
Genel olarak bakıldığında kediler yıkanmaz demek mümkündür ancak istisnai durumları da konuşmak gerekir. Örneğin dışarıda kediniz kirlendiyse ya da evin içinde yaptığı yaramazlıklardan dolayı tüylerinde lekeler olduysa elbette kendi kendisini temizlemesini beklemezsiniz ve yıkarsınız.
Tabi yıkama başlı başına bir serüvendir. Eğer kediniz suyu sevmeyen kedilerdense durum biraz zorlu olabilir. Ancak yılmak elbette yok; o patiler pamuk gibi olacak!
Kedi Normal Şampuanla Yıkanır mı?
Kediler yalnızca kendileri için özel olarak üretilen ürünlere ve mamalara ihtiyaç duyarlar. Kedi maması, kedi tırmığı, kedi tırnak makası, kedi tarağı vb. gibi. Aynı durum şampuanlar için de geçerlidir. Kediler normal şampuanla yıkanmaz ve mutlaka kendi şampuanına ihtiyaç duyar.
Kedilerin tüyleri ve derisi hassastır bu nedenle hassas ürünler kullanmak gerekir. Kedi şampuanlarının içeriği, kedilerin derisine ve tüylerine zarar vermeyecek şekilde formüle edilmiş ve uygun kimyasallarla tasarlanmıştır.
İnsan şampuanlarının içinde bulunan kimyasallar, kedinizin tüylerine ve derisine zarar verebilir ve onu temizlemek istersen derisinde birtakım sağlık sorunlarının gelişmesine istemeden de olsa yol açabilirsiniz. Bazen kedi ve köpeklerin bebek şampuanıyla da yıkanabildiği söylenir. Ancak en doğrusu her zaman için veteriner hekiminizin önerdiği ve kediler için özel olarak tasarlanan ürünlerden destek almaktır.
3 Aylık Kedi Yıkanır mı?
Kediler yavruyken veteriner hekim aksini önermedikçe yıkanmaz. Yavru kediler belirli bir süre geçmeden genellikle yıkanmaz. Ancak mecburi durumlarda elbette yıkamak gerekebilir. Özellikle tüylerine bir şeyler yapıştıysa temizlemek için suyla hafifçe yıkamak gerekecektir.
Yavru kedinizi yıkamak zorunda kalırsanız mutlaka veteriner hekiminize durumu bildirin ve kendisinin önereceği şekilde bir yavru kedi şampuanıyla yıkayın. Kedilerde yavruluk dönemi en hassas bakımın gerekli olduğu dönemdir. Bu nedenle konu yıkamak gibi basit bir durum olsa bile mutlaka neler yapmanız gerektiğini veteriner hekiminize danışın.
Evde Kedi Nasıl Yıkanır?
Kediler ve banyo arasındaki ilişkiye kısa bir göz attıktan sonra şimdi gelelim işin pratik kısmına. Evde kedi yıkarken aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
- Kedinizi yıkarken duş başlığı kullanmayın. Suyun birden sıcak/ soğuk olması ya da aniden tazyikli bir şekilde akması kedinizi korkutabilir.
- Bir leğenin içine kediniz için uygun olan sıcaklıkta su koyun. Suyu kedinizin başından aşağıya asla dökmeyin ve ilk etapta yalnızca vücudunu yıkayın.
- Leğenden aldığınız suyu vücuduna çok hafif bir şekilde dökün ve şampuanla köpürtün.
- Muhtemelen gergin ve sinirli olan kedinizi rahatlatmak için ses tonunuzdan yararlanın; yumuşak bir ses tonuyla kedinize güzel sözler söyleyin, onunla konuşun.
- Vücudunu köpürttükten sonra durulayın ve nazikçe patilere geçin. Patilerini masaj yaparak yıkayın ve ardından iyice durulayın.
- Baş bölgesini sona saklayın. Suyu kedinin başından direkt olarak dökmeyin, diğer bir deyişle kedinizin yüzünü su ile buluşturmayın. Bunun yerine bir bezi ıslatın ve gözlerini, kulaklarını, bıyıklarını, yanaklarını ve kafasını silin.
- Kedinizi yıkarken özellikle kulak ve göz çevresine dikkat edin ve buralara su temas etmemesine gayret edin.
- Yıkama ve durulama işlemi bittiyse şimdi bir sonraki aşama olan kurutmaya geçebiliriz. Kedinizi kurutmak, tüyleri kısa olduğundan oldukça kolaydır. En zorunu atlattınız, gerisi çorap söküğü!
Kediler Nasıl Kurutulur?
Kedinizi misler gibi yaptınız ve pamuk patiler tam sevilmelik olduk! Şimdi sıra kurutma faslında. Öncelikle şunu söyleyelim; kediniz fön makinasının sesinden ürkebilir. Bu yüzden onu önce havluyla bir güzel kurulayın ve suyun fazlasını alın.
Eğer kediniz uzun tüylüyse ve kurutma gerektiriyorsa ılık bir sıcaklıkta ve kedinizden fön makinasını uzak tutarak kurutun. Kurutma işlemi sırasında onunla konuşmayı ve onu okşamayı ihmal etmeyin. Hatta bir yandan tararsanız kurutma seansı onun için bir SPA’ya dönüşebilir!
Kısa tüylü kedileri havluyla kuruladığınızda zaten kısa süre içinde tüyleri hemen kuruyacaktır. Bu nedenle özellikle yaz aylarında fön makinesi sesine tahammül etmesine gerek olmayacaktır. Kedinizi tamamen kuruttuktan sonra onu öpün ve bırakın; en uygun ve en sakin köşeye çekilip banyo sonrasının verdiği rahatlığı yaşayacaktır.
Son olarak kediler ne sıklıkla yıkanır sorusunun da yanıtını verelim ve yazımızı sonlandıralım. Kedilerin yıkanma zorunluluğu yoktur bu nedenle 5-6 ayda bir yıkamanız (mecbur kalırsanız) yeterli olacaktır.
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.