İlk Defa Kedi Besleyeceklerin Bilmesi Gereken 7 Durum

İlk Defa Kedi Sahiplenenlerin Bilmesi Gerekenler - Evcilhayvansagligi.com

Yazımıza tıklayıp okumaya başladığınıza göre evin küçük bir misafiri var bu aralar! Öncelikle hayattaki en güzel tercihlerinizden birini yaptığınızı, kedi ya da köpek sahiplenmenin ruhunuza katacağı güzellikleri yaşayarak deneyimleyeceğinizi söyleyerek yazımıza başlamak isteriz. Küçük pati de hoş gelmiş!

Şimdi gelelim bugüne… Eğer kediler hakkında daha önce tecrübeniz varsa aşağıda bahsedeceklerimize aşina olabilirsiniz. Fakat ilk defa kedi sahipleniyorsanız sizinle konuşmamız gereken şeyler var.
İlk defa kedi besleyeceklere tavsiyeler niteliğindeki yazımıza ilk olarak belki de en önemli madde ile başlıyoruz; sorumluluk.

Kedimin Sorumluluğunu Alabiliyor muyum?

Bu sorumluluk yalnızca mama vermekle değil bütün yaşamınızı “ona” adapte etmekle ilgili. Eğer sık sık tatile ya da seyahate çıkan biriyseniz kedi sizin için doğru bir seçim olmayacaktır. Kediler yalnızlıktan her ne kadar hoşlanıyor olsa da uzun süre yalnız kaldıklarında mutsuz ve hatta stresli olabilirler.

Şunu unutmamak gerekir ki her kedi ve köpekte “terk edilme korkusu” vardır. Özellikle barınaktan sahiplendiğiniz kediler zaten bir öyküye sahiptir ki bu genellikle travma ile sonuçlanır. Hal böyle olunca travmalı, öyküsü olan bir kedi sahiplendiyseniz bahsettiğimiz “sorumluluk” iki katına çıkar.

Yaralı, üzgün ve kalbi kırık bir kedinin çok hassas bir bakıma ve ilgiye ihtiyacı vardır. Zaman zaman kendi vaktinizden feragat ederek ona ihtiyaç duyduğu tüm ilgi ve sevgiyi verebileceğinize emin olmanız gerekir.

Kedime Maddi Anlamda Bakabilecek miyim?

Kedilerin yalnızca kendi mamalarına gereksinimleri vardır ve ihtiyaç duydukları vitamin ve mineralleri kendi mamalarından alırlar. Diğer bir deyişle kedilere ev yemeği vermek sakıncalıdır. Hal böyle olunca kaliteli mama masrafları, gider kalemlerinin öncüsü olacaktır.

Kedi bakımı yalnızca mamadan ibaret değildir; aşı takvimi, düzenli veteriner hekim kontrolleri, bakımı derken onlarca masraf aralanır. Kedi ya da köpek fark etmeksizin her evcil hayvanın bir masraf gideri olacaktır. Bunları tamamen üstlenmeye hazır mısınız?

Eğer bu konuda kendinizden pek emin değilseniz kedinizin sağlık giderleri için evcil hayvan sigortası yaptırma yoluna da gidebilirsiniz. Detayları aşağıda paylaşalım.

Evcil Hayvan Sigortası

Evcil hayvan sigortası, kedinizin ya da köpeğinizin sağlık giderlerini güvence altına alan bir sigorta türüdür. Yalnızca sağlık giderler için değil poliçenizde belirtilen limit ve oranlar dahilinde ücretsiz bakım imkânı da sunar.

Evcil hayvan sigortanızı ihtiyaçlarınız ve bütçeniz doğrultusunda oluşturabilirsiniz. Arzu ederseniz ek teminatlar ile yatarak tedavi ve ayakta tedavi giderlerini de kapsam altında tutabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken size uygun poliçeyi seçmektir.

Seçim aşamasında dilerseniz bizi arayabilir ve sigorta danışmanlarımızdan destek alabilirsiniz.

Kedime Sağlıklı Bir Yaşam Alanı Sunabilecek miyim?

Kediler, belirli yaşam alanlarını benimseyen ve oldukça karakterli canlılardır. Koşullar ne olursa olsun kendilerine özel bir alan oluştururlar ve yaşamlarını burada idame ettirirler. Ev ortamınız, kedinizin yaşaması için uygun mu?

Örneğin kediler gürültüden ya da yüksek sesten hoşlanmayabilir bu durumda ona sakin ve yalnız kalabileceği bir ortam yaratmanız gerekecektir. Kendi alanlarına müdahale edilmesinden pek hoşlanmayacakları için bu alanın biraz kuytu olması önemlidir.

Tabi tüm bu önlemler kedinin karakter yapısına bağlı olarak da değişecektir. Bazı kediler yalnızlığı sever ve hatta insandan hiç hoşlanmazken bazı kediler kişinin “tepesinde” kendine bir yaşam alanı kurmayı tercih edebilir. Diğer bir deyişle insan canlısı olabilecekleri gibi insanlardan hoşlanmaya da bilirler. Kedinizin karakter yapısına bağlı olarak evi organize etmek de sorumluluklarınızdan biri olacaktır.

Kedimin Temel İhtiyaçlarını Karşılayabilecek miyim?

Kedi kumu, kedi tuvaleti, kedi mama kabı, kedi su kabı derken onlarca araç çıkıyor karşımıza. Tüm bunlar yalnızca maddi değil zamansal açıdan da bir sorumluluktur. Kedinizin su kabını günlük olarak taze suyla doldurmalı, kedi kumunu değiştirmeli ve kedi dışkılarını günlük olarak temizlemelisiniz.

Bu başta çok sorun olmasa da her gün bu temizliği yapmak bir süre sonra zor gelebilir. Ancak kedinizin sağlıklı bir şekilde yaş alması için bu bakımların günlük rutinde yer alması önemlidir.

Kedimin Eşyalarıma Zarar Vermesi Benim İçin Sorun mu?

Bazı kediler çok oyuncudur bazıları ise odadan odaya 1 haftada geçer! Eğer miskin bir kediniz varsa eşyalarınızı büyük oranda koruma altındadır ancak oyuncu bir kedi sahiplendiyseniz o en sevdiğiniz vazo ile yollarınızı ayırma vakti gelmiş olabilir.

Kediler bir şeyleri aşağı atmayı çok sever. Neden? Sebepsiz. Bu bir vazo olabilir, biblo olabilir hatta çerçeve bile olabilir. Nedeni, yeri ve zamanı belli olmayacak şekilde kediler oyun amaçlı eşyalarınıza zarar verebilir.

Bu zarara hazır mısınız? Çünkü kedinizi azarlamak, ona bağırmak ya da ceza vermek yok! Yazılı olmayan kedi bakımı kanunu der ki; kedidir, ne yapsa yeridir!

Kedimi Düzenli Olarak Veteriner Hekime Götürebilecek miyim?

Kedilerin düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne gitmesi, sağlıklı yaş almaları için çok önemlidir. Yalnızca hastalandıklarında ya da ihtiyaç duyduklarında değil, rutin olarak hekim ziyaretinde bulunmaları gerekir.

Aşı takvimi, bakımı, sağlık kontrolleri ve benzeri gibi durumlar için hazır mısınız? Her canlı bir sorumluluktur ve her canlı kusursuz bakımı hak eder.

Kedime Sonsuz Sevgi ve İlgi Verebilecek miyim?

Geldik belki de en önemli maddeye; koşulsuz sevgi. Sizden yalnızca sevgi ve ilgi bekleyen kedinize tüm benliğinizle sevginizi gösterebilecek misiniz? Bu belki kedi bakımında çok önemli bir madde gibi durmuyor olabilir ancak kedinizin sağlığı aslında ona verdiğiniz ilgi ve sevgiye bağlı.

Denklem şöyle… Kedinizle yeteri kadar ilgilenmezseniz kendini yalnız hisseder. Bu yalnızlık bir süre sonra depresif bir ruh haline bürünmesine yol açar. Bu ruh haline bağlı olarak tetiklenen stres ve kaygı düzeyi, rutinlerini yapmasını aksatır örneğin mama yemeği reddedebilir. Gıdasını düzenli olarak almayan kedide bir süre sonra fiziksel sorunlar görülebilir ve sağlığı olumsuz etkilenebilir.

Kedi bakımı bir “denge” işidir; sevgi, ilgi, maddi ve manevi bakım derken ortaya onlarca bakım maddesi çıkar. Bu maddelerin hepsine vereceğiniz yanıt ise sizi tanımlar.

Eğer tüm bunlara hazırsanız ve kendinize güveniyorsanız kedilerin renkli, eğlenceli ve bir o kadar huzur veren dünyasına hoş geldiniz!